Home page
Haber Menüsü



Garanti ile Osmanlı birleşiyor
Doğuş Grubu bünyesindeki Garanti Bankası ve Osmanlı Bankası birleşiyor. Birleşmeyle Garanti ve Osmanlı’nın toplam aktif büyüklüğü Haziran itibariyle 13 katrilyon 993 trilyon lira olacak.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    16 Ekim—  Osmanlı Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, Garanti ve Osmanlı, önümüzdeki yıllarda ölçek ekonomisine ulaşarak azami verimliliği yakalayabilen ve yeni ortamın kurallarına etkin bir şekilde ayak uyduran bankaların lider olacağı bilinciyle birleşme kararı aldı. Osmanlı Bankası, faaliyetlerini Garanti Bankası çatısı altında sürdürecek.  

   
 
       
   
MSNBC News YKB: Pamukbank'la birleşme hazırlığı yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Garanti Bankası tarafından yapılan açıklamada da, bugün yapılan yönetim kurulu toplantısında, bankanın iştiraki olan Osmanlı Bankası’nın her türlü hak, alacak, borç ve hükümlülükleriyle, tüzel kişiliği sona ermek suretiyle devralındığı belirtildi. Garanti ve Osmanlı Bankası birleşmeden sonra, aktif büyüklüğü bakımından Ziraat Bankası’nın ardından Türkiye’nin ikinci büyük bankası olacak.
       
  Türkiye'nin 2. büyük bankası doğuyor
Garanti ile Osmanlı Bankası'nın toplam aktifleri 30 Haziran itibariyle 14 katrilyon liraya ulaşıyor.
Doğuş Grubu bünyesindeki Garanti ve Osmanlı bankalarının birleşmesiyle, Türkiye'nin 2. büyük bankası doğuyor. Yeni banka aynı zamanda, Türkiye'nin en büyük özel bankası olacak.
Garanti Bankası çatısı altında gerçekleşen birleşmeyle, Türkiye'nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası da tarihe karışacak.
TBB verilerine göre, iki bankanın toplam aktifleri 30 Haziran 2001 tarihi itibariyle 13 katrilyon 993 trilyon 935 milyar liraya ulaşıyor. Bu rakam, T.C. Ziraat Bankası'nın 19 katrilyon 190 trilyon 982 milyar liralık aktif büyüklükten sonra 2. büyüklüğü ifade ediyor.
Türkiye'nin en büyük bankaları listesinde 30 Haziran 2001 tarihi itibariyle Türkiye İş Bankası'nın 12 katrilyon 448 trilyon 676 milyar lira, Akbank'ın 12 katrilyon 975 milyar lira, Yapı ve Kredi Bankası Bankası'nın 10 katrilyon 414 trilyon 989 milyar lira aktif büyüklükleri bulunuyor.

       Osmanlı Bankası açıklamasında ise, Garanti ve Osmanlı, “Önümüzdeki yıllarda ölçek ekonomisine ulaşarak azami verimliliği yakalayabilen ve yeni ortamın kurallarına etkin bir şekilde ayak uyduran bankaların lider olacağı bilinciyle birleşme kararı aldı” denildi.
  Osmanlı-Körfez evliliği
Osmanlı-Körfez birleşmesi
BDDK'dan birleşmeye onay

       Borsa’dan yapılan açıklamada da birleşmenin 31 Ekim 2001 tarihli bilançolarının esas alınması suretiyle gerçekleştirileceği kaydedildi. Birleşmenin 31 Ekim 2001 tarihli bilançoların esas alınması suretiyle gerçekleştirileceği bildirilen açıklamada, birleşmeyle ilgili 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile bu kanuna istinaden çıkarılan Bankaların Birleşme ve Devirleri Hakkında Yönetmelikte yer alan gerekli izin ve onayların alınması için, genel müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verildiği duyuruldu. Daha önce Körfezbank’la birleşen Osmanlı’nın Garanti Bankası tarafından devralınmasıyla 3 bankanın toplam aktif büyüklükleri Haziran sonu itibarıyla 13 katrilyon 993 trilyon lira oldu.
Garanti ve Osmanlı Bankası'nın mali verileri (*), 30 Haziran 2001 itibariyle düzenlenen tablolara aittir. (**) Bu bilgiler Eylül 2001 tarihi itibarıyla geçerlidir.

       
       Konuyla ilgili gelişmelerin ayrıntıları, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin’in katılacağı Perşembe günü yapılacak basın toplantısında açıklanacak.
       Garanti Bankası ile İtalyan IntesaBci arasındaki ortaklık görüşmeleri yapılıyordu. Ancak uluslararası alanda meydana gelen son gelişmeler nedeniyle yatırım kararının ertelendiği duyurulmuştu.
       
VERİMLİLİK ARTACAK
       İki bankanın birleşmesiyle verimliliğin artması hedeflenirken, özel sektörün en büyük bankası doğacak. Banka’dan yapılan açıklamada, birleşmeye ilişkin şu notlara yer verildi:
* Garanti Bankası, yüksek büyüme potansiyeli arz eden kredi kartı ve yatırım fonu gibi alanlardaki konumunu daha da güçlendirecek.
* Garanti Bankası, güçlü aktif ve pasif yapısıyla, düşük enflasyon ortamında rekabet avantajı kazanacak.
* Ölçek ekonomisinden yararlanılması sonucunda, operasyonel verimlilik artacak, fonlama maliyeti düşecek.
* Güçlü bir sermaye tabanı ve yüksek sermaye kârlılığı sağlanacak.
* Etkin dağıtım kanallarıyla fonlar yüksek getirili alanlarda değerlendirilecek, bunun sonucunda kârlılık önemli ölçüde artacak.
* Rekabet nedeniyle marjlar üzerinde oluşan baskı azalacak, kaynaklar daha yüksek getirili biçimde kullanılacak.
* Daha düşük maliyetlerle çalışan “daha büyük” bir banka oluşacak, yurt çapındaki yaygın ve etkin şube ağı ile alternatif dağıtım kanalları, sürdürülebilir büyüme sağlayacak.

       
       
5 BİN ÇALIŞAN BULUNUYOR
       8.8 katrilyon liralık aktif büyüklükle Türk özel sektör bankaları arasında altıncı sırada olan Garanti Bankası’nın 285 şubesi ve 5 bin çalışanı bulunuyor. 1856’da kurulan Osmanlı Bankası, Doğuş Grubu’na geçmiş, Ağustos ayında ise aynı gruba bağlı Körfezbank ile birleşmişti.
       Birleşme sonrası Osmanlı Bankası aktif büyüklükte Türkiye’nin dokuzuncu büyük bankası olmuş, şube sayısı 58’e, çalışan sayısı da bin 420 kişiye ulaşmıştı.
 
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları