Home page
Haber Menüsü


Yapı Kredi’den 78, Garanti’den 74 trilyon kar
Yapı Kredi, 9 aylık dönemde 78 trilyon lira kar ederken, Garanti net 74.6 trilyon lira kar elde etti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Kasım— Ekonomik krizin yansımalarını en yoğun hisseden bankacılık sektörü, kâr rakamlarını açıkladı. Borsada işlem gören 13 bankadan en yüksek kara sahip banka 335 trilyonla Akbank olurken; Yapı Kredi Bankası, dokuz aylık dönemde net 78 trilyon lira ve Garanti Bankası 74.6 trilyon lira net kâr elde ettiğini açıkladı. Finansbank’ın net kârı 52.4 trilyon lira olurken, Türkiye İş Bankası’nın dokuz aylık net karı 47 trilyon lira olarak belirlendi.

   
 
       
   
MSNBC News En beğenilen banka Garanti
MSNBC News Garanti'nin ortaklık yapısı değişti
MSNBC News Bankalar 2002'de özelleşmeye hazır
MSNBC News Bankacılığın parlak 10 yılı
MSNBC News Bankalara sermaye kredisi Dünya Bankası'ndan gelecek
MSNBC News 30 bin işsiz bankacı arayış içinde
MSNBC News 'Bankacılığın geleceği çok parlak'
MSNBC News 'Bankacılıkta birleşmeler artacak'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Borsada en fazla karını artıran banka yüzde 111.2’yle Türk Ekonomi Bankası olurken, bankanın net karı 17.7 trilyon liradan 37.4 trilyon liraya çıktı. Borsa’daki 13 bankadan 2’si zarar açıklarken, en büyük zarar 122.8 trilyon lira ile Toprakbank’da gerçekleşti. Bankaların karlılığı, 2000 yılının hayli gerisinde kaldı.


       
       13 bankanın 2000 yılı ilk 9 ayındaki net karı 1 katrilyon 53 trilyon 283 milyar liraya ulaşırken, bu yılın aynı döneminde 675 trilyon 352 milyar lira oldu. Toprakbank ve Sınai Yatırım Bankası’nın zarar toplamı, 138 trilyon 198 milyar lira olarak hesaplandı.
       
YKB’DEN 78 TRİLYON KAR
       Yapı ve Kredi Bankası, yılın ilk dokuz ayında 78 trilyon lira net kâr açıkladı. Yapı Kredi’den yapılan açıklamada, Yapı Kredi’nin bankacılık hizmetlerindeki lider konumunu sürdürdüğü bildirildi.
       Açıklamada, “Yılın üçüncü çeyreğinde aktif yatırımlarının çeşitliliği ve vade yapısındaki uyuma öncelik verildi. Gelirlerdeki artışın yanında, giderlerde sağlanan reel düşüşle geçen yıla oranla yüzde 19 artış gösteren faiz dışı gelir-gider rasyosuyla, azalan faiz marjlarına rağmen 2001’ın dokuz aylık dönemi sonunda 78 trilyon liralık net kar elde edilmiştir” denildi.
       İMKB’den yapılan açıklamada da, bu yılın ilk dokuz aydaki karın 78.005 trilyon lira, 2000 yılının aynı dönemindeki karın ise 238.23 trilyon lira olduğu bildirildi. Banka açıklamasına göre, toplam aktifler 30 Eylül 2001 itibariyle geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 88 artarak 13.2 katrilyon lirayı aştı.
       Toplam mevduatın da yüzde 120 oranında artarak 9.3 katrılyon lirayı aştığı kaydedilen açıklamada, özellikle Eylul ayında yükselmeye başlayan iş hacmi iel birlikte müşteri sayısının arttığını ifade etti.
       
GARANTİ’DEN 74.6 TRİLYON NET KÂR
       Bu arada, Garanti Bankası, dokuz aylık dönemde net 74.6 trilyon, brüt 229 trilyon 362 milyar lira kâr ettiğini açıkladı.

       Garanti Bankası’ndan yapılan açıklamada, net kârın ise 74 trilyon 657 milyar lira olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ayrılan kanuni karşılıkların toplamının ise 154 trilyon 705 milyar liraya ulaştığı açıklandı. Bankadan yapılan açıklamada, aktif büyüklüğü, 2000 yılının aynı dönemine göre nominal bazda yüzde 73 oranında artarak 10 katrilyon 393 trilyon 762 milyar liraya yükseldi. Nakdi krediler, yüzde 48’lik büyümeyle 3 katrilyon 386 trilyon 767 milyar lira olarak gerçekleşti.
       Yıllık yüzde 90 oranında artan mevduatlar, 6 katrilyon 137 trilyon 905 milyar lira seviyesine çıktı. Toplam pasiflerin yüzde 59’unu oluşturan mevduatların içerisinde, tasarruf mevduatlarında yıllık yüzde 155, yabancı parada ise yıllık yüzde 132’lik artış dikkat çekti.
       Ödenmiş sermayesi 750 trilyon lira seviyesinde bulunan Garanti Bankası’nın özkaynakları, yüzde 54’lük artışla 905 trilyon 608 milyar liraya ulaştı.
       
İŞ BANKASI’NDAN 47 TRİLYON LİRA NET KAR
       Diğer yandan, Türkiye İş Türkiye İş Bankası, yılın ilk 9 ayı itibariyle 47 trilyon lira net kar açıkladı.
       İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yaptığı yazılı açıklamada, bankanın Ocak-Eylül döneminde toplam aktiflerinin bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 100 artış göstererek, 14 katrilyon lirayı aştığını bildirdi. Özince, reel sektöre verdikleri desteğin sürdüğünü ve Eylül sonu itibariyle bankanın kredi hacminin 5 katrilyon liranın üzerine çıktığını kaydetti.
       
ÖZİNCE: MEVDUAT YÜZDE 155 ARTTI
       Yıllardan beri uygulanan istikrarlı, tutarlı ve topluma güven veren politikaların sonuçlarını görmeye başladıklarına işaret eden Özince, Eylül sonu itibariyle mevduatın yüzde 155 oranında artarak 11 katrilyon lirayı geçtiğini duyurdu.
       Özince, içinde bulunulan koşullar dikkate alındığında bu artışın çok anlamlı olduğunu vurguladı. Yurtiçinde olduğu gibi yurt dışında da sahip oldukları saygınlık ve bankaya duyulan güvenin artarak sürdüğünü dile getiren Özince, piyasalardaki tüm olumsuz koşullara rağmen 5 Kasım tarihinde bankanın temin ettiği 350 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisinin bu konuda önemli bir gösterge olduğunu kaydetti.
       Eylül sonu itibariyle 1.5 katrilyon liraya yaklaşan özkaynak büyüklüğüne sahip olduklarını açıklayan Özince, faiz marjlarının daraldığı bir ortamda büyümenin bankalar açısından önemine değinerek, “Bilançomuzun önümüzdeki yıllarda büyümesini destekleyecek özvarlığa ve gerek bireysel, gerekse ticari müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek hizmet anlayışına ve ürünlere sahibiz” dedi.
       
FİNANSBANK’TAN 52.4 TRİLYON KAR
       Finansbank da, dokuz aylık dönemde 52.4 trilyon lira net kar ettiğini açıkladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, aynı dönemdeki vergi karşılıklar öncesi brüt kar ise 97.3 trilyon lira oldu.
       Bankanın geçen yılın aynı dönemindeki net karı 58.7 trilyon liraydı. Toplam aktifler ise geçmiş 12 ayda yüzde 73 artışla 2.061 katrilyondan 30 Eylül 2001 itibariyle 3.565 katrilyon liraya yükseldi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları