Home page
Haber Menüsü


30 bin işsiz bankacı arayış içinde
Bankacı sayısı 1990 seviyesi olan 154 bine indi. İşsiz kalan 30 bin bankacı, hem kendini geliştirmeye çalışırken hem de iş bulma arayışında... Kimi bankacılar, kendilerine ofis sağlayan profesyonel şirketlerden yardım alıyor...
Açıl Sezen/İstanbul
CNBC-E
30 Ekim— Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşarken, bankacılar da bundan nasibini alıyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen bankalar, bu bankalardaki birleştirme operasyonları ve kamu bankalarındaki tasfiye süreci nedeniyle Türkiye’deki bankacı sayısı 1990 yılındaki seviyesine kadar geriledi.

   
 
       
   
MSNBC News Novabank'tan Sitebank'a teklif
MSNBC News Demirbank'ın HSBC'ye satışı tamam
MSNBC News Kentbank da satışa çıktı
MSNBC News OYAK, Etibank'ı inceleyecek
MSNBC News Bankacılığın hareketli yılı 2001
MSNBC News 'Bankacılığın geleceği çok parlak'
MSNBC News 'Bankacılıkta birleşmeler artacak'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1990 yılında Türkiye’de 66 banka ve sadece 5 bin 267 şube vardı. Bankacılık sisteminin toplam büyüklüğü şimdinin yüzde 15’i kadardı, Toplam çalışan sayısı ise 154 bindi.
       
BANKA SAYISI 68’E İNDİ
       Aradan geçen 11 yılda Türkiye’deki bankacılık sistemi çok gelişti. Banka sayısı 82’ye, aktif büyüklük 150 milyar dolara kadar yükseldi. Ancak, önce Kasım, ardından da Şubat krizleri, bankalar ve bankacılar için yıkım oldu.


       Banka sayısı 68’e, çalışan sayısı ise 1990’daki seviye olan 154 bine indi. Türkiye’de 30 binin üzerinde işsiz bankacı bulunduğu öne sürülüyor.
       
İŞSİZ BANKACILAR NE YAPIYOR?
       Peki bu kadar işsiz bankacı ne yapıyor? Kimi kariyer değişikliği düşünüyor, kimi yurtdışına gitmeyi...
       İki yabancı bankanın birleşmesi nedeniyle işinden ayrılan JP Morgan Gelişmekte Olan Piyasalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Işın Ziel, bu durumu şöyle özetliyor:
       “Ben bu süreci daha çok kendimi tanımak ve daha önce yapamadığım şeyleri yapmak amacıyla değerlendirdim. Çünkü özellikle böyle sıkıntılı bir dönemde işsizlik psikozuna girmek çok daha kötü sonuçlar yaratabilirdi. Doğru şeyleri yapıp yapmadığımı sorguladım. Şimdi ise bu konuda profesyonel yardım alarak bundan sonra yapabileceklerim üzerinde çalışıyorum.”
       
FON YÖNETİMİNDE GÖREV YAPACAKLAR
       Ziel, bu zorlu durumdan kurtuluş için umut ışığını ise sermaye piyasalarında yaşanacak çeşitlenmeye bağlıyor:
       “Şu anda sektör genel olarak küçüldü, ancak verimlilik arttı. Önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarında çeşitlilik artacak. Örneğin yurtdışında büyük ağırlığı olan emeklilik fonları Türkiye’de de aktif hale gelecek. Bu süreçte bankacılık geçmişi ve deneyimi olan birçok kişinin fon yönetiminde görev alabileceğini düşünüyorum.”
       
İŞSİZ BANKACILARA OFİS
       İşsiz kalan bankacıların psikolojik sorunlarını aşabilmesi ve iş bulabilmesi için ise profesyonel yardım veren şirketler var. Bunların en büyüğü olan E&E Danışmanlık, işsiz kalan kişilere bir ofis sağlayarak işsizlik psikolojisinden kurtulmalarını sağlıyor.
       Bu kişilerin kendilerini tanımalarına ve iş bulabilmelerine yönelik çalışmalar da yapan şirketin yönetim kurulu başkanı kıvanç ersöz, verdikleri hizmeti şöyle özetliyor:
       “Burada işsiz kalan kişilere bir ofis sağlıyoruz. Bu ofisin içinde bilgisayar, telefon bağlantısı, kütüphane, gerektiğinde kullanabileceği toplantı odaları var. Böylece, işsiz kalan kişi eve kapanıp kalma psikolojisinden kurtuluyor. Buraya işe gider gibi giyinip geliyor. İnsanlarla iletişim kuruyor, sosyal bir ortamdan öte, iş ortamına giriyor.”
       
İŞTEN ÇIKARAN KURULUŞ ÖDÜYOR
       Bu hizmet için ödenen ücretin, genellikle işten çıkaran kuruluş tarafından verildiğinin altını çizen Ersöz, ücret olarak kişinin yıllık kazancının yüzde 15’i gibi bir rakam verildiğini ifade ediyor.
       Ersöz, yurtdışında bu hizmetin tazminatın bir parçası olarak verildiğinin de altını çiziyor. Verilen profesyonel yardım, duygusal şokun atlatılmasının ardından kendini tanıma, CV hazırlama ve kişinin kendi çevresini iş arama sürecinde kullanma gibi bölümlerden oluşuyor. Program, 1 - 12 ay arasında değişiyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları