Home page
Haber Menüsü


Köhler: Türkiye ile yeni stand-by
IMF Başkanı Horst Köhler, Türkiye’nin 10 milyar dolarlık finansman açığının kapatılması ve reform programının desteklenmesi için yeni bir stand-by anlaşmasına gidilmesini IMF İcra Direktörleri Kurulu’na önereceğini bildirdi.
Washington
AA
16 Kasım— IMF Başkanı Horst Köhler, Türkiye’nin 10 milyar dolarlık finansman açığının kapatılması ve reform programının desteklenmesi için yeni bir stand-by anlaşmasına gidilmesini IMF İcra Direktörleri Kurulu’na önereceğini bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News ABD'den stand-by önerisine destek
MSNBC News IMF ile 3 yıllık yeni anlaşma
MSNBC News IMF, faiz dışı bütçede ısrarlı
MSNBC News 'IMF Türkiye'nin yarısını istese, verecekler'
MSNBC News IMF, kredi miktarını bugün açıklıyor
MSNBC News IMF, kaynak için rapor hazırlıyor
MSNBC News Derviş: Hedef stabilizasyon değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Horst Köhler, Türkiye’nin 10 milyar dolarlık finansman açığının IMF tarafından kapatılmasını Fon’un İcra Direktörleri Kurulu’na önereceğini bildirdi.
       Köhler, bunun yanı sıra, Türkiye ile yeni bir stand-by düzenlemesine gidilmesini ve yarım kalan onuncu gözden geçirme döneminin tamamlanmasını İcra Direktörleri Kurulu’na teklif edeceğini belirtti.
IMF ile 3 yıllık yeni anlaşma
IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Türkiye ile ilgili yaklaşık 3.5 saat süren toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Köhler şunları kaydetti:
       “İcra Direktörleri, Ankara’daki IMF heyetinin, programın uygulanmasının gayet güçlü olduğu yolundaki değerlendirmesini olumlu karşıladılar. Buna karşılık, 11 Eylül olayları sonrasında, 2001 ve 2002 yılı için yaklaşık 10 milyar dolarlık bir finansal açık kaldı. Bu dış şokun ışığında Türkiye, mali politika, bankacılık, yapısal reform ve özel sektörden sürekli destek arama çabalarını daha da güçlendirmekte kararlıdır. Bugün yapılan yapıcı görüşmeler temelinde, Türk yetkililerinin iddialı reformlarını ve finansal açığın kapatılmasını desteklemek için yakın gelecekte onuncu gözden geçirme çalışmalarının tamamlanmasını ve gelecek ay yeni bir Stand-By anlaşmasının müzakere edilmesini önermeye niyetliyim. Bu, Fon’un uygun cevabıdır.”
       
KREDİDE TORPİL YAPILMIYOR
       Köhler, İcra Direktörleri Kurulu toplantısı öncesi yaptığı basın toplantısında da, IMF heyetinin Ankara’da yaptığı görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini, Türkiye’ye kredi konusunda ‘torpil’ yapılmadığını da kaydetti.
       Köhler, Arjantin’in borç yapılandırması konusunda IMF ile daha fazla çalışması gerektiğini belirtirken, ABD’nin terörizmle mücadelesine katkıda bulunan Türkiye’ye “torpil” yapıldığı yolundaki yorumların doğru olmadığını bildirdi. Bu arada IMF Başkanı Köhler, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’i, “sağlam bir bankacı ve şimdi de başarılı bir devlet adamı” olarak niteledi.
       Köhler, Washington’da IMF merkezinde düzenlediği basın toplantısında, daha fazla bilgi edininceye kadar Arjantin’e kredi verilmeyeceğini belirtti. Arjantinli gazetecilerin, “Türkiye, terörizme karşı savaşta yer alıyor diye torpil mi yapılıyor?” sorusu üzerine Köhler, “bu doğru değil. Adil bir yaklaşım da değil” dedi.
       Horst Köhler, Arjantin’in borç yapılandırmasıyla güveni yeniden sağlayabileceği ve ekonomik iyileşmenin sürmesi için gereken koşulları yaratabileceğini kaydetti. Köhler, Arjantin yetkililerini, IMF ile daha fazla işbirliği ve diyalog içinde, kapsamlı bir borç anlaşması hazırlama yönünde çalışmaya davet etti.
       IMF’nin Arjantin’e bu ay 1.3 milyar dolarlık IMF kredi diliminin gözden geçirmesi için bir heyet göndermesi bekleniyordu. Ancak IMF, önce borç anlaşması konusunun açıklığa kavuşturulması şartını koşuyor.
       Fon, geçen yıl Arjantin için 40 milyar dolarlık kurtarma planı hazırlamış ve Ağustos ayında ortaya çıkan kriz üzerine 8 milyar dolarlık bir ekleme de yapmıştı. Ancak piyasalarda güvenin yeniden oluşturulmasında yaşanan sıkıntıya ek olarak, Arjantin’in 132 milyar dolarlık borç dağını nasıl ödeyeceği de soru işaretlerine yol açıyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları