Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
‘IMF’den destek açıklaması gelecek’
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, düşük maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlanmaya çalışıldığını, uluslararası kuruluşlardan bu akşam saatlerinde açıklama beklendiğini söyledi. Derviş, çiftçiye 2 katrilyon lira destek verileceğni de belirtti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    14 Kasım—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, düşük maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlanmaya çalışıldığını, uluslararası kuruluşlardan bu akşam saatlerinde açıklama beklendiğini söyledi. Devlet Bakanı Derviş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesinin ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada, Uluslararası Para Fonu’yla temasları ve ekonomik durumu değerlendirdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, piyasanın gelişmeleri olumlu algılamaya başladığını belirterek, “Uzun zamandır ilk kez faizler yüzde 75’in altına indi. Dünkü Hazine ihalesinde gerçekleşen faiz oranı gerçekten sevindici. Bu gelişme, güvenin, yeniden sağlandığına dair önemli bir işarettir” dedi. Derviş, 11 Eylül’den sonra faizlerin çok arttığını, ancak Türkiye’nin önceki dönemlere göre daha hızlı toparlandığını ifade etti.
IMF’den 10 milyar dolar ek kaynak

       
ÖDEMELER DENGESİ DE SEVİNDİRİCİ
       Ödemeler dengesinde de sevindirici gelişmeler bulunduğunu kaydeden Derviş, ihracat 30 milyar doları aşacağını, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Gelişmeyi, ihracatçıların büyük bir başarısı olarak niteleyen Derviş, Türk üreticilerinin yarışma kapasitesini artıran bir kur sayesinde Türkiye’deki üretimin büyüyeceğini ifade etti. “Kur, büyük bir darbe oldu” diyen Derviş, dövizin aşırı değerlendiğini ve krize giren diğer ülkelerdeki gelişmeleri yansıtmadığını söyledi.
       Bilançoların yeni kura alışmasının zor olduğunu ve çok zarara yol açtığını anlatan Derviş, “Fakat yavaş, yavaş bu bilançolardaki dengeler yeniden kuruluyor. Daha istikrarlı ve daha daha fazla Türk Lirası’nın değer kaybına yol açmayacak, yarışılabilir bir kurla 2002 yılındaki ödemeler dengesine çok daha güçlü bir şekilde girebiliriz” diye konuştu.
IMF ek kaynağı bu hafta görüşecek
Derviş, geçen yıl 10 milyar dolar açık veren cari işlemler dengesinin 2002 yılında 2 milyar dolar fazla vereceğini de açıkladı. Bunun ekonomiyi güçlendiren olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Derviş, kamu bankaları konusuna değinirken de şöyle konuştu:
       “Kamu bankalarının pasiflerdeki maliyeti, aktiflerdeki gelirinden yüksekti. Uzun yıllar kamu bankaları bir nevi ikinci bütçe olarak çalışıyordu. Kamu açıklarının yarı gizli bir boyutuydu. Borcun bu kadar yükselmesinde, bu yükün bu kadar ivedi olmasında kamu bankalarındaki son 10 yılın düzeni ve kamu bankalarının çalışma tarzı çok büyük bir etken olmuştur. Tabii bunu tersine çevirmek, kamu bankalarını karlı hale getirmek ve bu kadar olumsuz işleyen bir düzeni durdurmak hiç de kolay olmadı. Maliyetsiz de olmadı, acısız da olmadı... Bu acı devam ediyor bir ölçüde. Fakat bu konuda da önemli adımlar atıldı.
IMF, kaynak için rapor hazırlıyor

       
HEDEFİMİZ BORCUN ORANINI DÜŞÜRMEK
       Derviş, izledikleri temel hedefin, borcun milli gelire oranını düşürmek olduğunu ifade ederek, bütçeden bu yükü atıp, harcamaları kalkınma ve istihdama yöneltmeyi planladıklarını anlattı.
       Borç yükünü azaltmanın iki yolu bulunduğunu kaydeden Derviş, şöyle devam etti:
       “Birincisi, giderle gelir arasındaki farkı gelir lehine büyütmek. Yani tasarruf etmek, bütçede faiz dışı fazla adı altında geçen miktarı artırarak, borcu azaltmak. Yani borcu geriye ödemeye çalışmaktır. Böylece borç yükünü düşürmek gerekiyor. Ancak, bunu çok fazla yaparsak büyümeye etkisi, sosyal dengeye ve gelir dağılımına etkisi aşırı oluyor. Onun için de bunu yaparken kısa vadeli borç yerine, daha uzun vadeli ve daha düşük maliyetli bir miktar ek borç almamız gerekiyor. Yani iki şey yapmamız gerekiyor: Ülke olarak tasarruf etmemiz gerekiyor ve borç vadesini uzatmamız gerekiyor. Bu borcun maliyetini de düşürmemiz gerekiyor.”
       Derviş, borç maliyetinin düşürülmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, yeni borcun yüksek maliyetle alınması durumunda sorunun çözülmeyeceğini, tersine sorunun daha da ağır bir hale dönüşeceğini söyledi.
       Mart ayında faizlerin yüzde 200’lere ulaştığını hatırlatan Derviş, düşük maliyetli ve uzun vadeli dış kaynak sağlayabildikleri için Mayıs sonunda yüzde 200 olan faiz oranının yüzde 70’lere düştüğünü söyledi. Devlet Bakanı Derviş, olayların bekledikleri ve istedikleri gibi gelişmediğini belirterek, dış konjonktürün son 10 yılın en olumsuz noktasına geldiğini, 11 Eylül olayının işi daha da güçleştirdiğini söyledi.
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİ 2002’DE
       Devlet Bakanı Derviş, faizlerin hızla indirilmesinin döviz kurlarını ve enflasyonu olumsuz etkileyeceği yönündeki görüşlere katıldığını belirterek, faizlerin istikrarlı bir şekilde adım adım inmesinin daha sağlıklı olacağını kaydetti.
       Döviz kurunun aşırı değerlendiğini anlatan Derviş, Türkiye’nin rekabet ettiği Rusya ve Uzak doğu ülkeleri ile kıyaslandığında ise durumun daha iyi olduğunu bildirdi. Dövizde istikrarın önemli olduğunu vurgulayan derviş, dalgalanmanın ise yeni sakıncalar içereceğini kaydetti.
       Derviş, enflasyon hedeflemesine bu ay geçilmesinin planlandığını, ancak 11 Eylül saldırıları yüzünden bunun bir kaç ay ertelendiğini açıkladı. Derviş, Merkez Bankası’nın konuyla ilgili çalışmaları sürdürdüğünü bildirerek, yeni yıla enflasyon hedeflemesi ile girileceğini açıkladı.
       Derviş, Türk vatandaşlarının birbirlerine döviz havalesini yasakladığı şeklinde yorumlanan 32 numaralı kararla ilgili olarak da Merkez Bankası’nın çalıştığını söyledi. Derviş, kanun ve kararlarda belirtilmeyen konuların yasak olmaması gerektiğini ifade etti.
       
ÇİFTÇİLERE DESTEK 2 KATRİLYON LİRA
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, 2002 yılında çiftçilere 2 katrilyon liraya yakın destek verileceğini açıkladı. Derviş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin Hazine Müsteşarlığı 2002 bütçesi üzerindeki soru ve eleştirilerini yanıtladı.
       Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çiftçilerin kayıt edilmesi için çok yoğun bir çalışma yürüttüğünü belirterek, 2002 yılında çiftçilere 2 katrilyon liraya yakın bir destek verileceğini açıkladı. Bu desteğin doğrudan destek olarak verileceğini anlatan Derviş, dar gelirli ve ihtiyacı olan çiftçilerin desteklenmesi için çaba gösterildiğini anlattı. Derviş, çalışmayan ve ileride de kurtarılması imkanı olmayan bir şirkete kaynak aktarmasının lüks olacağını ifade ederek, bu durumdaki işletmelerin, çalışanların desteklenmesi şartıyla kapatılmasını önerdi.
       Çiftçi borçlarına düzenleme
       Ziraat Bankası’nın çiftçi borçlarıyla ilgili bir düzenleme yaptığını açıklayan Derviş, banka yönetiminin bir kaç hafta önce çiftçi borçlarına yönelik ciddi bir çalışma yaptığını bildirdi. Derviş, “Bunun dışında, bütün borçların ertelenmesi veya silinmesi diye bir şey düşünmüyoruz. Bu konudaki belirsizliğin ortadan kalkmasında ben de yarar görüyorum” diye konuştu.
       
ÖZELLEŞTİRME GELİRİ
       Özelleştirme konusuna da değinen Derviş, 2002 yılında 1.7 milyar dolar özelleştirme gelirinin öngörüldüğünü söyledi. Derviş, şöyle konuştu:
       “Bu rakamın 1.2 milyar doları Özelleştirme İdaresi Fonu’nda gelir olarak yer alacak. Geri kalan oran ise kamu ortaklığı idaresi aracılığıyla Hazine hesaplarına girecek. Aslında bu yeterli olmayan ufak bir rakam. Ancak dünyada bugünkü konjonktürde bundan daha fazlasını beklemek gerçekçi olmayacak. Her özelleştirme iyidir diye bir şey yok tabii... Özelleştirmeyi de ülke çıkarını, ekonomi çıkarını düşünerek yapmak lazım. Baz işletmeler vardır, değeri sıfırdır onu kapatırsınız. Veya birisi sıfıra almak istiyorsa alsın... Ama (özelleştirme her şekilde, her biçimde iyidir) diye birşey de yok. Özelleştirme için hazırlıklı olmak gerekiyor. Özelleştireceğiniz varlığı iyi bir şekilde pazarlamamız gerekiyor.”
       
STAND BY OLARAK GELEBİLİR
       Bu arada ek mali yardımın, IMF’den stand by olarak sağlanabileceği belirtiliyor. 10 milyar dolar düzeyinde tahmin edilen ek mali yardımın faiz ve ödeme şartlarının uygun koşullu olacağı, bu şartları taşıyan en önemli IMF enstrümanlarından birinin stand by olduğu kaydediliyor.
       Yetkililer, sağlanacak ek mali yardımın, stand by dışında IMF’nin diğer kredi türlerinin bir kombinasyonu şeklinde de olabileceğini ifade ediyorlar.
       Bu arada, miktarın kesinleşmesinin biraz süre alabileceği de kaydediliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları