Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
’11 Eylül şokunu atlatacağız’
Devlet Bakanı Derviş, IMF ve G-7 ile dış yardım konusunda anlaştıklarını, verilecek destekle 11 Eylül saldırısının şokunu atlatılacağını söyledi. Derviş, “Aspirin alarak sorun çözülemez. Artık ameliyata girilmesi zorunluydu. Türkiye girdi” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    7 Kasım—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve G-7 ile dış yardım konusunda anlaştıklarını, verilecek destekle 11 Eylül saldırısının şokunun atlatılabileceğini söyledi. Derviş, Türkiye’nin 17 yapısal reformu gerçekleştirdiğini belirtirken, ekonomik programın uygulanması konusundaki kararlılıktan vazgeçilmeyeceğini vurguladı. Derviş, IMF heyetiyle 2002 için yeni senaryo hazırlandığını da kaydetti. Derviş, toplantının basına kapalı bölümünde de, kitlesel işten çıkarmaların gerçekleşmeyeceğini ifade etti.  

   
 
       
   
MSNBC News Batıkların mevduatı takasla satılıyor
MSNBC News 2002 için şimdilik revizyon yok
MSNBC News IMF teftişi devam ediyor
MSNBC News Keçeciler: Zorla emeklilik yok
MSNBC News IMF teftişleri birleştiriliyor
MSNBC News IMF, vergi indirimlerini soruyor
MSNBC News Ek finansman, Kasım sonu belli olacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Amerikan-Türk İş Konseyi tarafından düzenlenen yemekte konuşan Derviş, IMF heyeti ile finansal paketin ayrıntıları üzerinde devam eden görüşmeler konusunda iyimser olduğunu söyledi. Ekonomik krizden çıkmak için yürütülen yapısal reform çalışmaları çerçevesinde 17 tane düzenlemenin yapıldığını belirten Derviş, Ağustos ayında oluşan iyimser havanın, 11 Eylül tarihinde yaşanan teröristlerin saldırılarından olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.
       Yurtdışından sağlanacak mali yardımın Türkiye’ye olan güveni ortaya koyacağını ifade eden Derviş, “bu konuda iyimser yaklaşıma sahip olabiliriz. İyimseriz. 2002 finansman paketi oluşacak, dışardan gelecek yardımla 11 Eylül’ün yarattığı şoku atlatacağız” dedi.
       
Akışık: Kamu bankaları 2002 sonu özelleştirmeye hazır
ABD’de 11 Eylül tarihinde yaşanan terörist saldırıların Türkiye ekonomisine olan olumsuz etkilerini anlatan Derviş, olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi amacıyla uluslararası kuruluşlar ve G-7 ülkeleri ile mali yardım konusunda görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.
       Uluslararası finans kurumlarının bu tür istikrarın bozulduğu dönemlerde yardım etmek için var olduklarını söyleyen Derviş, “bu konuda yoğun pazarlıklara giriştik. Hala ortasındayız ama prensip olarak anlaştık” şeklinde konuştu.
       
2002 için şimdilik revizyon yok
Görüşmelerde ortaya çıkan ortak yaklaşımın Türkiye’nin ekonomik reform çabalarına devam etmesi, belli alanlarda hızlandırılması, aynı zamanda ek bir finansman paketinin sağlanması şeklinde olduğunu ifade eden Derviş, Başbakan Bülent Ecevit ile hükümetin söz konusu yaklaşım ve yapılması gerekenlerin arkasında olduğunu söyledi.
       
YENİ SENARYO ÇİZİLİYOR
       Derviş, finansman konusunda IMF heyeti ile 2002 için bir senaryo hazırladıklarını, tamamlanınca iç ve dış piyasalara sunulacağını söyledi. Derviş, 2002 için iyimser olduğunu ve Türkiye’nin IMF finansman paketi ile 2002’ye güçlü bir konumda gireceğini vurguladı.
       Ek finansman konusunda IMF, ABD ve G-7 ülkeleriyle temel ilkelerde anlaşmaya varıldığını belirten Derviş, bu paranın piyasalara güven getireceğini kaydetti. 2002 için yapılması gerekenleri 3 başlık altında sıralayan Derviş, bankacılık sektöründe reformlar sürecek” diye konuştu.
       Özelleştirmenin daha hızlı ve kurumlar arası koordinasyon ile yapılacağına değinen Bakan, “IMF ve Dünya Bankası da bunu desekliyor” dedi. Kamunun küçülmesi gerektiğini de vurgulayan Bakan Derviş, “Küçük ve etkin devleti uygulamaya geçirmeli. Performansa dayalı ücret politikası getirmeliyiz” sözlerini kullandı.
       Derviş, 2002 için yüzde 4’lük büyümenin yakalanabilir bir hedef olduğuna da dikkat çekti.
       
YÜZDE 4 BÜYÜME SAĞLANABİLİR
       Rekabet edebilen bir kurda kalınması durumunda 2002 yılında yüzde 4’lük bir büyüme sağlanabileceğini ve bunun gerçekçi bir hedef olduğunu kaydeden Derviş, “IMF ile ayrıntılar üzerinde çalışıyoruz. 2002 için senaryo yaratmaya çalışıyoruz. Makul bir şekilde iyimser olmak için çok neden var. Finansman paketinin açıklanması piyasaların güvenmesi açısından çok önemli” dedi.
       
2002’DE YAPILMASI GEREKENLER
       Bakan Derviş, 2002 yılında yapılması gerekenlere değinerek bunlardan birinin finans sektöründe reform çalışmalarının tamamlanması olduğunu söyledi. Bu çerçeve dahilinde kamu bankalarının düzeltilmesi, özel bankaların güçlendirilmesi gerektiğini işaret eden Derviş, özelleştirilme faaliyetlerinin hızlandırılması, özelleştirme için daha elverişli bir ortam hazırlanması gerektiğini söyledi.
       Derviş, bakanlıklar, kuruluşlar arasında koordinasyon eksikliğine değindi ve bu konuda yasal açıdan bir sorun olmadığını eşgüdümün sağlanması gerektiğini belirtti. Kamu sektörünün yeniden yapılandırılması konusuna değinen Bakan Derviş, kamu sektörünün küçük fakat etkin çalışmasının önemine değindi.
       “Şimdiye kadar çözemediğimiz sorunların üstüne gitmek zorundayız” diyen Derviş, bu konuda bakanlıklar arasında hareketliliği sağlamak, memura performansa göre ücret vermek gibi örnekler verdi.
       
SIKI MALİ POLİTİKA SÜRECEK
       Türkiye’nin yürüttüğü sıkı mali politikanın devam edeceğini, belirten Bakan Derviş, sıkı politikanın gevşetilmesi yönündeki isteklerin Türkiye’nin borç yönetimi açısından uygun olmadığını söyledi.
       Bakan Derviş, bunların başarılması durumunda Türkiye’nin yılda 7 oranında büyümümesi için bir neden bulunmadığını, bunun için Türkiye’nin dinamizmi, potansiyeli ve isteğinin olduğunu kaydetti. Derviş, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilere değinirken, Türkiye’nin kadınlara haklarını 1930’lu yıllarda vermesine karşın bugün Bakanlar Kurulu’nda bir kadın bakan olmamasını eleştirdi.
       
KURLARA ALIŞILMAYA ÇALIŞILIYOR
       Derviş, Şubat ayındaki beklenmedik devalüasyon nedeniyle finans sektöründe ve iş dünyasında sistemin zorlandığını, şimdi bu değişen döviz kurlarına alışılmaya çalışıldığını kaydetti.
       Ancak daha önce, bankacılık, bankacılık denetleme sistemi, kamu bankalarının kullanış biçimi ve özelleştirmede yetersizlikler gibi bazı sorunların “halının altına atılmış” olduğunu ifade eden Derviş, Şubat krizinin bu sorunların altını çizdiğini söyledi.
       Aspirin ya da antibiyotik alarak bu sorunun çözülemeyeceğini ve artık ameliyata girilmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Derviş, “Dış yardımın ve tüm çabaların yanı sıra içerde çok önemli işler yapmamız gerektiğinin herkes farkında” dedi.
       
YAPISAL SORUNLAR ÇÖZÜLECEK
       Türkiye’nin kökü derinlere dayanan yapısal sorunları çözmeye çalıştığını anlatan Derviş, bunların kısmen krizin de nedeni olduğunu vurguladı. Sürdürülebilir kalkınma için Türkiye’yi yeni bir yola sokmaya çalışıldığını anlatan Derviş, “Ameliyata girmesi gerekiyordu ve Türkiye girdi” diye konuştu.
       Geçen sürede çok şey yapıldığını söyleyen Derviş, yapısal reform yasalarının Meclis’ten geçtiğini, birçok sektörde deregülasyon (yeniden düzenleme) yapıldığını, şeffaflık sağlandığını söyledi. Bazı şeylerin çok hızlı yapıldığını anlatan Derviş, “tam doğru yaptığımızı söyleyemeyeceğim ama bu yönde ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.
       
KİTLESEL İŞTEN ÇIKARMA YOK
       Derviş, toplantının basına kapalı bölümünde de yaptığı konuşmada, kitlesel işten çıkarmaların gündemde olmadığını söyledi. Devlette aşırı istihdam bulunmadığını kaydeden Derviş, “ücretlerde fazlasıyla düşük. ücret indirimi de düşünülemez” dedi.
       Derviş, kabinenin erkeklerden oluşmasını da eleştirirken, bakan sayısının azatılmasını istedi.
       Derviş, devleti küçültme planları içinde işten çıkarmaların bulunmadığını kaydederken, “Nüfusa oranlandığında personel sayısı benzer ülkelere göre yüksek değil. Asıl sorun personelin verimli çalıştırılamamasında. Bu personelin yerleri değiştirilirse çok acı vermeden devletin verimi artırılabilir. Bakanlıkta bir yazı iki haftada önüme geliyor. Çok fazla idareci var. Ancak kitlesel işten çıkarmalar sözkonusu değil. Ücret ortalaması da fazlasıyla düşük. Ücretleri indirmeyi de kimse düşünemez” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları