Home page
Haber Menüsü


 
Ek finansman, Kasım sonu belli olacak
 
IMF’ye göre, şimdiye kadar ortaya atılan ek dış kaynak rakamları, spekülasyon. Çünkü dış finansman açığı, ancak IMF heyetinin Ankara’daki temaslarının sonunda ortaya çıkacak, ardından işler yolunda giderse IMF ve G-7 tarafından kapatılmaya çalışılacak.
 
Ümit Enginsoy/Washington
NTV
 
6 Kasım—  Türkiye’ye gelecek yıl ne kadar ve hangi kaynaklardan ek dış finansman sağlanabileceği, Ankara’daki IMF heyetinin çalışmalarını tamamlamasının ardından ortaya çıkacak. IMF kaynakları, IMF heyetinin incelemesi sonuçlanmadan ortaya atılan rakamları spekülasyon olarak nitelendirdiler.

   
 
       
   
MSNBC News Tasarruf paketi netleşiyor
MSNBC News IMF heyeti temaslara başladı
MSNBC News ABD: Programa destek sürecek
MSNBC News IMF, hükümetten önlem paketi bekliyor
MSNBC News Ek kaynak 18 milyar dolara ulaşabilir
MSNBC News Sabancı: Gelen paralar bir yere vardırmıyor
MSNBC News Tasarruf paketine Telekom desteği
MSNBC News TOBB, KDV indiriminde ısrarlı
MSNBC News Türkiye en kötü not sıralamasında 3.
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetiyle Ankara’da yeniden başlatılan görüşmeler, bu defa yaşamsal önem taşıyor. Görüştüğümüz IMF yetkilileri, şu noktalara dikkat çekiyorlar:
       Ekonomik programın uygulanmasında gelınen noktadaki olumsuzluklar, Türkiye’nin hatasından değil, büyük ölçüde, başta 11 Eylül olmak üzere dış etkenlerden kaynaklandı. Bu yüzden, sanayileşmiş ülkeler grubu G-7’de ve IMF’de, genel olarak Türkiye’nin gelecek yılki finansman açığının kapatılmasına destek eğilimi var.
       Ancak, Türkiye’ye 2002’de gelebilecek ek dış finansmanın rakamı ve kaynağı, henüz hiçbir şekilde belli değil.
       IMF yetkilileri, bu konuda şimdiye kadar ortaya atılan rakamları spekülasyon olarak değerlendiriyor. Çünkü, IMF kaynaklarına göre, dış finansman açığı henüz belirlenmedi ve ancak Ankara’daki IMF heyetinin temasları sonunda ortaya çıkacak.
       Gelecek iki haftada, Türkiye ile IMF’nin, öncelikle 2002 için tasarruf önlemlerinde ve devletin küçülmesinin unsurlarında anlaşmaya varması gerekiyor. Bunun ardından IMF heyeti, Türkiye için gelecek yıl yaşamsal nitelik taşıyacak ek dış finansman miktarı konusunda görüş belirleyecek.
       ısler yolunda gıderse de, ımf yonetımıne sunulacak bu rakam, ımf ve g-7 ulkelerının destegıyle bır sekılde kapatılacak.
       
HEYET DÖNMEDEN RAKAM NETLEŞMEYECEK
       Dolayısıyla IMF heyetinin yaklaşık iki hafta sonra Washington’a dönmesinden önce, ek dış finansman rakamı ortaya çıkmayacak. Ayrıntıların belirmesi, Kasım sonunu bulacak.
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, Kanada’nın Ottawa kentinde 16-17-18 Kasım’da yapılacak G-20 ve IMF, Dünya Bankası toplantılarına katılacak. Eylül sonunda Washington’da düzenlenmesi gereken bu toplantılar, ABD’deki olağanüstü terör olayları nedeniyle ertelenmişti.
       Bu toplantılar sırasında IMF heyeti Türkiye’den muhtemelen henüz yeni dönmüş veya dönmek üzere olacağı için, Kahkonen’ın raporunun Ottawa’da incelenmesine zaman kalmayacak. Dolayısıyla Ottawa’da Türkiye için yaşamsal önemde bir gelişme beklenmiyor. Bunun yerine Türkiye’nin kesin durumu, Washington’da ay sonu gibi ortaya çıkabilecek.
       
GÖRÜŞMELER BİRLEŞTİRİLMEYECEK
       Bu arada, son gunlerde Türkiye’de, 10’uncu ve 11’ıncı gözden geçirme işlemlerinin birleştirilerek Türkiye’ye toplam 6 milyar doları asacak 4. ve 5. kredi dilimlerinin birleştirilerek verilmesi olasılığından söz ediliyor. Ancak görüştüğümüz IMF kaynakları, IMF’de bu yönde bir eğilim gözlenmediğini belirttiler.
       Zaten 11’ıncı gözden geçirme döneminin performans kriterleri arasında yer alan ihale yasasının, henuz sonuçlanmadığına dikkat çekildi. Aynı şekilde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Temmuz’da veto edilen Tütün Yasası’nın da yenıden çıkarılması gerekiyor.
       Bu koşullarda, iki gözden geçirme işleminin birleştirilmesine pek ihtimal verilmiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları