Home page
Haber Menüsü


IMF teftişleri birleştiriliyor
IMF’nin halen devam eden 10. gözden geçirme çalışmaları ile 11’inci gözden geçirmenin birleştirilmesi gündeme geldi. Bu durumda Türkiye, Kasım ayı sonunda yapılacak olan IMF İcra Direktörleri toplantısının ardından 6 milyar dolar kredi alacak.
Ahmet Ergen/Ankara
CNBC-E
7 Kasım— Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti ile sürdürülen 10. gözden geçirme çalışmalarının, 11. gözden geçirme çalışmaları ile birleştirilmesi eğiliminin güçlendiği belirtiliyor. Bu arada ekonomi bürokratları, Kahkonen başkanlığındaki heyetin yanısıra Dünya Bankası uzmanlarıyla da ekonomik birimlere ilişkin yeniden yapılanma çalışmalarıyla ilgili toplantılar yapıyor.

   
 
       
   
MSNBC News IMF, vergi indirimlerini soruyor
MSNBC News Ek finansman, Kasım sonu belli olacak
MSNBC News Tasarruf paketi netleşiyor
MSNBC News KDV'de indirim yürürlüğe girdi
MSNBC News Otomotivciler KDV'yle umutlandı
MSNBC News Enflasyon hedeflemesine erteleme
MSNBC News 'Tüpraş, Poaş özelleştirmesi 2002'de'
MSNBC News SSSB: 2002 büyüme hedefi tutabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  CNBC-E’NİN edindiği bilgilere göre, 10. ve 11. gözden geçirme çalışmalarının birleştirilmesi konusunda ekonomi yönetimi ile IMF heyeti arasında büyük ölçüde mutabakat sağlandı. Gözden geçirme çalışmalarının birleştirileceğine yönelik önemli bir mesajın ise Merkez Bankası’ndan dün Hazine’ye yapılan aktarımla verildiği vurgulanıyor.
       
SİNYAL, HAZİNE’YE YAPILAN AKTARIM
       Buna göre, Merkez Bankası’nın, bütçe finansmanında kullanılmak üzere dün Hazine’ye aktardığı 3.2 milyar doların 2.6 milyar dolarlık bölümü 10. gözden geçirme sonrasındaki kredi diliminden kaynaklanıyor. 600 milyon dolarlık bölümü ise, 11. gözden geçirmenin payını oluşturuyor.
       Hazine ile Merkez Bankası arasındaki aktarma işleminin bu şekilde yapılmasının, iki gözden geçirmenin birleşeceğinin işareti olduğu vurgulanıyor.
       Hazine kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Pazar günü Türkiye’ye gelen Kahkonen ile ekonomi yönetimi arasında yapılan ilk değerlendirmelerde gözden geçirmelerin birleştirilmesi ele alınmıştı.
       Gözden geçirme çalışmalarının birleştirilmesi halinde IMF’nin Eylül ve Kasım aylarında sağlayacağı 6 milyar 248 milyon dolarlık kredi dilimi Kasım sonunda toplanması beklenen İcra Direktörleri Kurulu’nda ele alınacak.
       
TASARRUF PAKETİ GÖRÜŞÜLDÜ
       IMF ile sürdürülen görüşmelerin odağını 7.1 katrilyon liralık tasarruf ve gelir artırıcı önlemler paketi oluşturuyor. IMF heyeti, 2002 yılında, yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazlanın gerçekleştirilebilmesi için, yalnızca tasarruflardan oluşmayan, ayrıca bazı stokların eritilerek gelir elde edilmesini amaçlayan önlemler paketinin şart olduğunu vurguluyor.
       Heyetin, Türkiye ekonomisinin yapısal olarak yeniden yapılandırılabilmesi ve etkin bir ekonomi yönetimi için kurumsal bazda ilgili kurumların birleştirilmesini de önerdiği belirtiliyor.
       Türkiye ekonomisinin kurumsal olarak yeniden yapılandırılması konusunun, 17 Kasım’da Kanada’da yapılacak olan ve G-7 ülkeleri maliye bakanlarının da katılacağı Uluslararası Para ve Maliye Komitesi (IMFC) toplantılarda daha geniş boyutuyla ele alınacağı ifade ediliyor.
       
YENİ NİYET MEKTUBU YAZILACAK
       Bu arada, IMF’nin, ilave mali yardımın sağlanmasını da kolaylaştırmak amacyla, 7.1 katrilyon liralık önlemler paketinin ayrıntılarını da içerecek şekilde yeni ve geniş kapsamlı bir Niyet Mektubu’nun yazılmasını istediği belirtiliyor.
        Yeni Niyet Mektubu’nda, 2002 yılında alınacak önlemleri ve hedefleri belirtirken, ekonomik programın başarılı olabilmesi için kısa sürede ilave bir dış finansmanla desteklenmesi gerektiği vurgulanacak.
       
DÜNYA BANKASI İLE DE GÖRÜŞÜLÜYOR
       Öte yandan ekonomi yönetimi, IMF ile sürdürülen 10. gözden geçirme çalışmalarının yanısıra Dünya Bankası ile de yapısal düzenlemeler ve 2002 yılına ilişkin ek finansman ihtiyacının tespit edilmesine çalışıyor.
       Bu toplantılarda ağırlıklı olarak ekonomik birimlere ilişkin yeniden yapılanma çalışmaları ele alınıyor. Ekonomik programın başarısı için ekonomi yönetiminde eşgüdümün önemi IMF tarafından da dile getirildi.
       
EKONOMİK BİRİMLERE ORTAK YÖNETİM
       Bu çerçevede, ekonomik birimlerin ortak bir yönetim altında toplanması ve görev tanımlarıyla icraatlarıyla program uygulama süreçleriyle tutarlı bir hale getirilmesi isteniyor.
       Kaynaklar, bu konuların daha önce liderler tarafından da ele alındığını ifade ediyor. IMF ve Dünya Bankası uzmanlarının, çalışmaların, “Kamu Harcama ve Kurumsal Reformu Gözden Geçirmesi” taslağı haline getirilmesi ve IMF - Dünya Bankası’nın Kanada’da yapılacak yıllık toplantılarına götürülmesi yönünde görüş bildirdiği ifade edildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları