Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu
 
‘Tüpraş, Poaş özelleştirmesi 2002’de’
 
Devlet Bakanı Karakoyunlu, Tüpraş ve Poaş’ın özelleştirmelerinin 2002’ye kaldığını açıkladı.
 
Ankara
AA
 
5 Kasım—  Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Tüpraş ve Poaş’ın özelleştirmelerinin 2002 yılına kaldığını açıkladı. Bakan Karakoyunlu, IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki heyeti, Başbakanlık Merkez binadaki makam odasında kabul ederek, yaklaşık bir buçuk saat görüştü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kahkonen, görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapmazken, Devlet Bakanı Karakoyunlu, görüşme konusunda şunları söyledi:
       “Tüpraş ve Poaş’ın özelleştirmeleri, 2002 yılının ilk çeyreğine sirayet etti. Bu hedefler, 2001 yılı hedefleri olmaktan çıkmış ve 2002 yılının hedefleri haline gelmiştir. Bu konuda, kendi görüşlerimizi IMF’ye anlattık. Özelleştirmenin, 2002 yılı için zaten hedefleri belli, 11 Eylül olmasaydı, Tüpraş ve Poaş’ı özelleştirmeyi hedeflemiştik ki, bundan da 1.2 milyar dolar gibi büyük bir kaynak temin edecektik. Halen iddia ediyorum, 2002 yılının ilk çeyreğinde, Poaş ve Tüpraş’ın imkanlarıyla 1.2 milyar dolarlık, hatta biraz da iyisi düşünülebilir, bir özelleştirme düşünebiliriz.”
       
TASARRUF ÖNLEMLERİ GÖRÜŞÜLDÜ
       IMF heyetiyle, özelleştirmenin, kısa ve orta vadeli hedefleri üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Karakoyunlu, Hükümetin, 2002 bütçesinde benimsediği hedeflerden, önemli kaynak teminine ilişkin başlıklardan bir tanesinin de özelleştirme olarak görüldüğünü vurguladı.
       2002 bütçesinde benimsenen hedeflerle ilgili olarak, “nerelerden tasarruf edebiliriz, hangi kaynakları hızlandırarak ekonomiye katkıda bulunabilir hale getirebiliriz bu konudaki görüşmeler üzerinde yoğunlaştık” şeklinde konuşan Karakoyunlu, IMF heyetiyle yapılan görüşmede, makro ekonomik dengelerin başarıya ulaştırılması için gerekli programların ve benimsenen hedeflerin tartışmasını yaptık, bu konudaki bilgi ve tecrübelerimi sordular, ben de kendilerine aktardım” dedi.
       
TAZMİNATLAR İÇİN KAYNAK BULUNDU
       Karakoyunlu, İsdemir’in Erdemir’e devri çerçevesinde, işçilere ödenecek kıdem ve ihbar tazminatları için gerekli kaynak sorununun çözüldüğünü de belirtti.
       Karakoyunlu, işçilere ödenecek kıdem ve ihbar tazminatları için, Dünya Bankası kaynağından 70 trilyon lira sağlandığını, bunun aktarılmaya başlandığını kaydetti. Devlet Bakanı Karakoyunlu, bu devir için gerekli kaynağın 100 trilyon lira olduğunu da hatırlattı.
       Karakoyunlu, bir soru üzerine, asıl önemli olan noktanın, özelleştirmenin, satılabilir nitelikteki kurumları değil, teknolojisi eskimiş, ekonomik ömrünü tamamlamış kurumların özelleştirilmesine ilişkin hedeflerin benimsenmesi olduğunu, o konudaki hazırlıkların, bir kaç gün içerisinde, yeni kanunla birlikte ortaya konulacağını söyledi.
       Devlet Bakanı Karakoyunlu, Özelleştirme Yasası Taslağını hazırlayarak tamamladığını ve bu hafta içinde Bakanlar Kurulu’na sunmayı düşündüğünü belirtti.
       IMF heyetiyle ayrıca, enflasyon ve büyüme oranını tartıştıklarını belirten Karakoyunlu “’IMF heyeti, Türkiye’nin benimsediği makro ekonomik hedefleri uygun bulduğunu söylüyor” dedi. Dünya ekonomisinde, büyüme hedeflerinde önemli küçülmeler başladığını, örneğin İtaya ve Almanya’nın büyüme hedeflerini küçülttüğünü hatırlatan Bakan Karakoyunlu sözlerine şöyle devam etti:
       
ENFLASYON HEDEFİ
       “Dolayısıyla Türkiye, ancak 1998 yılı sonu itibariyle ulaştığı GSMH’yi elde edebilmesi için en az yüzde 4 büyümesi gerekir, bu benim tahminimdir ve ben bunu kendilerine ifade ettim. Yüzde 4-5’ten aşağı bir rakamla Türkiye başarıya ulaşmış sayılamaz. Hükümetin de benimsemiş olduğu büyüme hedefinin bu seviyede olduğunu söyledim. Enflasyonla ilgili olarak, Hazine’nin, DPT’nin ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaştığı sayısal değerlerin de tahlilini yaptık. Enflasyon, yıl sonu itibariyle yüzde 80 olarak belirlenmişti. Şu anda ulaşılan Ekim ayı rakamları itibariyle bunun üzerinde olduğu görülüyor. Ama, 2001 yılı için tahmin edilen enflasyon oranının yüksekliği, 2002 ile olan tahminler açısından herhangi bir gözden geçirmeyi gerektirmeyebilir.”
       Bakan Karakoyunlu, bir başka soru üzerine, IMF heyetiyle, KDV indirimi ve ek kaynak konularının ise konuşulmadığını, görüşmede, özelleştirme portföyündeki kurumların özelleştirmeleri üzerinde durduklarını belirtti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları