Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Oral
Maliye Bakanı Sümer Oral
 
‘Bütçe yarınları kurtarmak için’
 
Maliye Bakanı Oral, 2002 Bütçesi’nin gelecek yılı kurtarmak için değil, önümüzdeki yıllar düşünülerek hazırlandığını kaydetti. ÖİB Başkanı Bayar da, İsdemir’in devrinin iki haftada tamamlanacağını söyledi.
 
İstanbul
AA
 
24 Ekim—  Maliye Bakanı Sümer Oral, 2001 bütçe sonuçlarının hedeflerin üzerinde olumlu bir gelişme gösterdiğini söyledi. Sümer Oral, Kurumsal Yatırımcılar Derneği’nin düzenlediği “1. Ulusal Yatırım Fonları” konferansındaki konuşmasında, “2002 Bütçesi önümüzdeki yılı kurtarmak amacıyla değil, Türkiye ekonomisinin gerekli yapısal değişiklikleri sağlayarak sağlıklı bir büyüme sürecine gireceği önümüzdeki yıllar düşünülerek hazırlandı” dedi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar da, Dünya Bankası’nın verdiği destek kredisinden alınan parayla İsdemir’in devrini 10-15 gün içinde bitirmeye çalışacaklarını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Bütçe maratonu yarın başlıyor
MSNBC News Oral: Memura %10 zam geliyor
MSNBC News 2002'de zorunluluk dışında proje yok
MSNBC News Yatırım gerçekleşmeleri %24'te kaldı
MSNBC News Bütçede çiftçiye destek azaldı
MSNBC News 2002'de bütçe açığı 27 katrilyon olacak
MSNBC News Ankara'nın yılsonu kur tahmini 1 milyon 592 bin
MSNBC News Bütçede performans yönetimine geçiliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2001 yılı bütçe sonuçlarının hedeflerin üzerinde olumlu bir gelişme gösterdiğini ifade eden Oral, vergi gelirlerinin kümülatif olarak hedeflerin üstünde seyir gösterdiğini ve Eylül sonunda öngörülen vergi tahsilatının, hedefin bir hayli üzerinde gerçekleştiğini vurguladı.
       Harcamaların ise öngörülen düzeyi aşmadığını belirten Oral, faiz dışı bütçe fazlasının Eylül sonu itibariyle 11.1 katrilyon lira olduğunu, böylece 11.4 katrilyon lira olan yıllık hedefe hemen hemen ulaşıldığını anlattı. Oral, “Ekonomide bütçe ve maliye politikalarının etkinliği dikkate alındığında bu sonuçların ne kadar önemli ve memnuniyet verici olduğu kuşkusuzdur” dedi.
       
2002 YILI BÜTÇESİ
       Sümer Oral, bu zemin üzerine oturtulan 2002 yılı bütçesi kanun tasarısı ile bütçe büyüklüğünün, bir önceki yıla oranla GSMH’nin yüzde 42’sinden yüzde 35’ine çekildiğini söyledi.
       2001’de bütçe açığının yüzde 15.1 olarak hedeflendiğini, 2002 yılı bütçe açığının ise yüzde 9.6 düzeyinde tespit edildiğini kaydeden Oral, GSMH içinde faizlerin payının yüzde 22’den yüzde 15.3’e çekildiğini belirtti.
       Bütçelerin içinde faizlere ayrılan ödeneklerin hala yüzde 44’ler seviyesinde olduğuna işaret eden Oral, bütçeleri bu şekilde düzenlemenin yavaş yavaş azalması gerektiğini, böylece sağlık, eğitim, çevre ve altyapı gibi konulara daha fazla kaynak ayrılabileceğini vurguladı.
       Oral, enflasyonun makul düzeylere çekilebilmesinin, yatırım ikliminin oluşturulmasının, kaynakların verimli kullanılmasının, büyümenin hızlandırılmasının, adil bir gelir dağılımı sağlanmasının şartının disiplinli bir kamu mali yönetimi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
       “2002 yılı bütçesi de bu temel amaca uygun olarak hazırlandı. Zor bir dönemde hazırlanmıştır. Türkiye ekonomisinin sıkıntılı bu döneminde hazırlanıp Meclis’e sunulan 2002 yılı bütçesi, önümüzdeki yılı kurtarmak amacıyla değil, sadece bu amaçla değil, Türkiye ekonomisinin gerekli yapısal değişiklikleri sağlayarak sağlıklı bir büyüme sürecine gireceği önümüzdeki yıllar düşünülerek hazırlandı.”
       
BÜTÇE SON DERECE DÜZGÜN
       Maliye Bakanı Oral, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, 2002 yılı bütçesinin, bugünün şartlarında ilkeleri olan ve Türkiye’nin sıkıntısı bulunan kamu maliyesini sağlıklı hale getirmeye yönelen fevkalade düzgün bir bütçe olduğunu da söyledi.
       Oral, bir gazetecinin konuyla ilgili sorusunu yanıtlarken, “Dün akşam bizim Bakanlığımızda bir araya geldik. Orada bir kısa değerlendirme yaptık. Zaten daha önce de bir araya gelmiştik. Biliyorsunuz onların bazı talepleri var. O talepleri değerlendiriyoruz. Bir hafta içinde bir daha bir araya geleceğiz” dedi.
       Oral, kaynak krizi konusundaki bir soruya ilişkin olarak da bu konuda hiçbir açıklamada bulunmayacağını, çalışmasının yapıldığını bildirdi.
       İşadamlarının, “Maliye Bakanı’nın içine sindiremeyeceği bir bütçeyi biz hiç içimize sindiremeyiz” şeklindeki sözlerinin hatırlatması üzerine Bakan Oral, “Onu diyen olmadı. Bütçenin büyüklükleri ortada, bütçe bugünün şartlarında ilkeleri olan ve Türkiye’nin bugün sıkıntısı bulunan kamu maliyesini sağlıklı hale getirmeye yönelen fevkalade düzgün bir bütçedir” dedi.
       
KURUMSAL YATIRIMDA POTANSİYEL YÜKSEK
       Oral, 2000 yılı sonunda kurumsal yatırımcıların portföy değerlerinin GSMH’nin yüzde 2’sine karşılık gelen 3.9 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek, “bu alanda engin bir gelişme potansiyeli var” dedi.
       Oral, konuşmasında, etkin çalışan bir sermaye piyasasının özellikle ekonomideki atıl fonların değerlendirilmesi yoluyla, mali politikaları ve doğrudan devlet maliyesini de olumlu yönde etkilediğini söyledi.
       1980 sonrasındaki dönemde piyasa ekonomisine geçiş çabaları ve mali sistemin serbestleştirilmesine yönelik girişimlere değinen Oral, bu gelişme ve çabaların bugün bir olgunluğa eriştiğini kaydetti. Bu çabaların dönüm noktasının, çıkarılan Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) ve İMKB’nin faaliyete geçmesi olduğuna işaret eden Bakan Oral, İMKB’de bugün 300’ün üzerinde şirketin işlem gördüğünü, bu yılın ikinci yarısında 68 milyar doların üzerinde işlem yapıldığını vurguladı.
       Yatırım fonlarının çok hızlı bir gelişim gösterdiğini belirten Oral, “2000 yılı sonunda kurumsal yatırımcıların portföy değerleri GSMH’nin yüzde 2’sine tekabül eden 3.9 milyar dolar düzeyinde. Bu alanda engin bir gelişme potansiyeli var” dedi.
       Bakan Oral, Bakanlık olarak bu yetersiz düzeyin aşılması amacıyla özellikle vergi mevzuatı yönünden kamu maliyesinin içinde bulunduğu çok zor şartlara rağmen ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Oral, kurumsal yatırımcılardan beklenen vergisel katkıları sağlamaları için de bu kurumların vergisel desteklenmesi ve uygulanan vergi politikalarının kalıcı ve istikrarlı bir şekilde belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
       Sümer Oral, “Türk sermaye piyasalarının oluşum sürecinden bu yana Maliye Bakanlığı gerek yatırımcılar, gerek sermaye piyasasından fon toplayanlar, gerekse kurumsal yatırımcılar için bu süreci destekleyici vergi politikalarını benimsemiştir” dedi.
       
BİREYSEL EMEKLİLİK
       Sümer Oral, bireysel emeklilik müessesesinin uygulamaya geçmesi ile de yatırım fonlarının ve kurumsal yatırımcıların hakettikleri büyüme ivmesini yakalayacaklarına inandıklarını dile getirdi. Sermaye piyasasının da kendisinden beklenen işlevleri yerine getirmesinin, ekonominin iyi işlemesine bağlı olduğunu vurgulayan Oral, şunları söyledi:
       “Türkiye ekonomisi belli problemler yaşadığı bir dönemden geçmektedir. Türkiye’nin, enflasyonun yüzde 60’ların üzerinde seyrettiği, bütçe açıklarının GSMH’nin yüzde 10’unu aştığı, GSMH’nin yüzde 16’sına tekabül eden bir faiz ödemesi ile 21. Yüzyıla taşınması mümkün olamazdı. Uygulanan ekonomik programı bu bakış açısıyla değerlendirmeli.”
       Hükümetin 1999 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomik altyapıyı oluşturmak üzere Bankalar Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Gümrükler Kanunu ve tahkim gibi önemli düzenlemeleri yaptığını hatırlatan Oral, “Bunlar fevkalade önemli altyapı düzenlemeleridir. Bu altyapı üzerinde ekonominin sıçraması sağlanabilir” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları