Home page
Haber Menüsü


Özilhan:1 milyar dolarlık fon gerekli
TÜSİAD Başkanı Özilhan, reel sektörün desteklenmesi için kurulacak şirkete 1 milyar dolarlık kaynak gerektiğini söyledi. Üretim ve Finansman Danışma Kurulu’nda konuşan İSO Başkanı Kavi de, fonun çekirdek kaynağının yurtiçinden gelmesini istedi.
İstanbul
AA
23 Ekim— TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, zor durumdaki şirketlerin mali sıkıntılarını atlatmalarında yardımcı olması amacıyla kurulması planlanan aktif yönetim şirketinin 1 milyar dolar civarında bir fona sahip olması gerektiğini söyledi. Akmerkez’deki Türkiye Bankalar Birliği’nin ofisinde gerçekleştirilen Üretim ve Finansman Danışma Kurulu toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özilhan, toplantıda, Aktif Yönetim Şirketi ile ilgili brifing alacaklarını kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Ankara'da reel sektör zirvesi
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda finansman sorununu IFC çözecek
MSNBC News Şirket kurtarma için düğmeye basıldı
MSNBC News Derviş: Şirket kurtarmada seçici olunacak
MSNBC News KAMCO: BDDK sistemi Türkiye şartlarına uyarlayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantıda, aktif yönetim şirketinin detaylarını ele alacaklarını bildiren Özilhan, oluşturulacak fonun Dünya Bankası ya da IFC’den çeşitli imkanlarla oluşturulabileceğini, ancak önem taşıyan konunun, fonun temelini oluşturmak olduğunu vurguladı. Özilhan, bir soru üzerine de, “1 milyar dolar civarında bir fon olması gerektiği gibi gözüküyor” dedi.
       
Kavi: 1 milyar dolara ihtiyaç var

       
KAVİ: ÇEKİRDEK KAYNAK YURTİÇİNDEN
       İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi de, sürecin Londra Yaklaşımı, fon, Varlık Yönetim Şirketi, anayasal süreç olmak üzere 4 ayağı bulunduğunu dile getirerek, varlık yönetim şirketinin mutlaka bir fona ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.
       
  Reel sektöre destek modeli
Reel sektör ile finans kesimi arasındaki batık kredi sorunun çözümü için model tamamlandı. Model, Bankalar Birliği, Merkez Bankası ile BDDK temelinde işliyor.
Modelde, bankacılık sektörü, Bankalar Birliği koordinasyonunda, kredi borcu olan, ancak yaratacağı katma değer, üretim ve ihracat potansiyeli yüksek olan firmaları belirleyecek.
Firmalar, ortak kredi alacaklısı olan bankalarca masaya yatırılacak. Bu firmalarla borçların miktarı ve firmanın potansiyelinie göre 1 ile 3 yıla kadar uzanan vadelerle yeniden kredi anlaşması yapılacak.
Sisteme finans desteği ise Merkez Bankası reeskont kredileri aracılığı ile yapılacak. Dünya Bankası'na bağlı IFC, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer uluslararası kalkınma bankalarından alınacak krediler doğrudan Merkez Bankası'na aktarılacak. Merkez Bankası bu kaynağı, yeniden yapılandırılan kredi borçlarına karşılık imzalanan senetlere reeskont kredi yoluyla aktaracak. Merkez Bankası'na bu amaçla ilk aşamada en az 1 milyar dolar aktarılması, bu kaynağın bir yıl içinde 2.5-3 milyar dolara çıkarılması gerekiyor.
Ayrıca, bu sisteme kaynak olarak bankalardaki mevduatlara uygulanan munzam karşılıklarının düşürülmesi ve takipteki alacaklara ilişkin karşılık miktarında esneme sağlanmasının talep edilmesi de kararlaştırıldı.
Kurulacak varlık yönetim şirketi ise kurtarılamayacak şirketlerin yeniden yapılandırılmaları ve kredi borçlarının tahsilini yürütecek. Bu sistemlerin tümünde BDDK denetim ve gözetim işlevini yürütecek.
CNBC-E

       Fonun yaratılmasında uluslararası çevrelerin Avrupa Yatırım Bankası, IFC ve Dünya Bankası gibi çevrelerden yararlanılabileceğini ifade eden Kavi, fon için çekirdek kaynağın yurtiçinden sağlanması gerektiğini kaydetti.
       Fonun ne kadar büyüklüğe sahip olacağından çok, nerelerden ve nasıl yaratılacağının önemli olduğunu vurgulayan Kavi, “Kanuni süreçte yapılacak yasal düzenlemelerde taraflar kim olacak, kimlerin koordinasyonunda, eşgüdümünde, nasıl gerçekleşecek? Bunların bir bütün çerçeve içerisinde ifade edilmesi önemli” dedi.
       Kavi, bir basın mensubunun “Zafer Çağlayan’ın bir yorumu var; (Londra Yaklaşımı, oyalama yaklaşımı) diye. Bu konuda ne diyeceksiniz?” şeklindeki sorusu üzerine de, farklı görüşlerin olabileceğini, bu farklı fikirlerin, eksiklerin giderilmesinde önemli bir katkısı olduğunu bildirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları