Home page
Haber Menüsü


TÜRMOB: Türkiye kendine özgü program hazırlamalı
TÜRMOB Başkanı Özyürek, IMF reçetelerinin küçülen ekonomide denge sağlamak izin tasarlandığını belirterek, Türkiye’nin kendine özgü bir program hazırlamasını istedi. Bu arada, hazırlanan raporda, dalgalı kur sisteminin bırakılması önerildi.
Ankara
AA
20 Ekim— Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Mustafa Özyürek, “IMF reçeteleri, küçülen ekonomide denge sağlamaya yöneliktir” derken, dalgalı kurdan vazgeçip, sabit kura dönülmesi gerektiğini söyledi. Özyürek, TÜRMOB Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmasında, halen Türkiye’de uygulanmakta olan ekonomik programa ve IMF’ye, ağır eleştiriler getirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Lojman zengini kamu çözüm arıyor
MSNBC News Oral: Memura %10 zam geliyor
MSNBC News Bütçe maratonu 25 Ekim'de başlıyor
MSNBC News 2002'de zorunluluk dışında proje yok
MSNBC News Kamu yatırımları % 42.8 artacak
MSNBC News Bütçede çiftçiye destek azaldı
MSNBC News KİT'lere yeni personel alınmayacak
MSNBC News 2002 Bütçesi Meclis'e sunuldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özyürek, konuşmasına başlarken, artık Türkiye’de, eğitim görmemiş insanların değil, iyi eğitim almış insanların büyük bir işsizlik sorunu ile karşı karşıya kaldığını, bunun da çok önemli bir sorun olduğunu kaydetti. Özyürek, “Bu işsizlik sorununun altında ise büyük dramlar yaşanmaktır”dedi.
       Türkiye’nin ekonomik krize 1999 yılından itibaren girmeye başladığını ve bu tarihten itibaren de, yeni bir ekonomik programın uygulamaya konulması çalışmalarının başladığını hatırlattı. Bu programların, IMF ve Dünya Bankası destekli olması yönünde adımlar atıldığını ve bunun da gerçekleştirildiğini kaydeden Özyürek, “Ancak, IMF programları bir şablondur. Bu şablon, bazı ülkelerde sonuç verir, bazılarında vermez. Çünkü, her ülkenin şartları farklıdır”dedi.
       Başkan Özyürek, 2000 yılında yüzde 10-15 oranında bir devalüasyonla gidişatı bozulan ekonominin, düzene girebileceğini, ama IMF’nin izin vermemesi yüzünden, bunun yapılamadığını, sonrada işin “çığırından” çıktığını ileri sürdü.
       
Oral: Program ihtiyacımız için ortaya konuldu

       
BÜYÜK KARLAR ELDE EDİLDİ
       “Krize yol açanlar (kriz var) derse, orada krizi çözmek mümkün değildir” ifadesini kullanan Özyürek, şunları söyledi:
       “Olağanüstü kazançlar, her zaman olağanüstü vergilerle, vergilendirilmelidir. 2000 yılının son 3 aylık, 2001 yılının da ilk 3 aylık bilançolarına baktığınızda, bankaların, 2000 yılının ilk 3 ayında 50 trilyon lira kar ettiklerini görürsünüz. 2001 yılının son 3 aylık bilançolarına baktığınızda da, bu karın 550 trilyon liraya ulaştığını görürsünüz.”
       Özyürek, IMF’nin önce kur çıpası, arkasından da dalgalı kura geçtiğini vurgulayarak, “Eğer, o zamanlar 1 dolar=900 bin lirayla eşlense idi, bugün hala biz aynı kurda kalabilirdik” dedi. Özyürek, küçük paralarla bile, kurla oynanır hale gelindiğini ve sürekli kurun yükselen ortamında, üreticinin ve tüketicinin de hesap yapamaz hale geldiğini vurguladı.
       “Kesinlikle dalgalı kurdan vazgeçilmeli, kontrollü kur sistemine geçilmelidir. Bu konuda, IMF de ikna edilmelidir. IMF reçeteleri, küçülen ekonomide denge sağlamaya yöneliktir” diyen Özyürek, Türkiye’nin kendine özgü bir program hazırlaması gerektiğini bildirdi. “Böyle bir programı hazırlayalım ve bunu da uluslararası finans kuruluşlarına anlatalım” diyen Özyürek, 2002 yılı bütçesine ilişkin de eleştiriler getirdi.
       
KUR BELLİ DEĞİL
       Bu yıl bütçesinin gerçekten zor bir bütçe olduğuna dikkat çeken Başkan Özyürek, özetle şöyle konuştu:
       “Bu bütçe, olağanüstü zor şartlarda hazırlanmıştır. Bir kere, kur belli değildir. Enflasyon hedefi yüzde 35. Peki, yüzde 85’den, yüzde 35’e bu rakam nasıl çekilecek? Ödenekler nasıl sağlanacak?, Nasıl vergi toplanacak?. Ama, benim tahminin (inşallah olmaz), 3 ay sonra bütçe ödeneklerinin revize edilme olasılığı doğacaktır.”
       
ŞİRKET Mİ YÖNETİYORLAR?
       Konuşmasında TÜSİAD’ı da eleştiren Özyürek, bazı sivil toplum örgütlerinin, şirket yönetir gibi hükümet kurduklarını, hükümet yıktıklarını ve Türkiye’yi idare etmeye çalıştıklarını ileri sürerek, sivil toplum örgütlerinin tutarlı olmak zorunda olduklarını bildirdi. Başkan Özyürek, konuşmasının son bölümünde, Türkiye’de sık sık yeni vergiler konulduğunu, bunun ise vergi sistemini dejenere ettiğini belirterek, hayat standardı esasının da süresi dolunca yeniden kaldırılmasını istedi.
       Özyürek, hergün gazetelerde yolsuzluk haberleri çıktığını, artık hükümetin bu yolsuzlukların üzerine gitmek için tedbirlerini alması gerektiğini ifade ederek, konuşmasını, serbest muhasebecilerin kademeli olarak müşavirliğe geçmesi konusunda kanunun çıkarılmasını ve mali tatilin devreye sokulmasını isteyerek noktaladı. Öte yandan, Altınpark’da yapılan TÜRMOB Genel Kurul’una üyelerin yanısıra bazı milletvekilleri ve bürokratlar katıldı.
       
DALGALI KUR TERKEDİLMELİ
       Bu arada, TÜRMOB tarafından hazırlanan ‘Ekonomiye Bakış ve Öneriler’ raporunda, dalgalı kur politikasının terk edilerek, denetimli kur sistemine geçilmesi, ekonomik canlanmaya katkı sağlayacak şekilde geçici süreyle vergi oranlarının düşürülmesi önerildi.
       Reel ekonomide, para ve finansman piyasalarında geçen yıl ile bu yılın ilk 8 ayına ait verilerin de incelendiği raporda, Türk ekonomisinin 2. Dünya Savaşı sonrasının en büyük ekonomik krizini yaşadığı vurgulanırken, içinde bulunulan Ekim ayında ekonomik alanda gelinen noktanın bir çok bakımdan olumsuzluk sergilediği savunuldu.
       Raporda, yapılan fon transferleri sonucu toplam kamu kesimi iç borç stoğunun yaklaşık ikiye katlanmasına karşın bankacılık sektörünün halen toparlanamadığına işaret edildi.
       Uygulanan iç borçlanma politikasının ekonomide faiz kur riskini hemen tümünün kamu tarafından üstlenilmesi sonucu getirdiği kaydedilirken, enflasyonun da tırmanışta olduğu hatırlatıldı.
       Raporda, dalgalı kur politikasının terk edilerek, denetimli kur sistemine geçilmesi, ekonomik canlanmaya katkı sağlayacak şekilde geçici süreyle vergi oranlarının düşürülmesi önerildi. Bu çerçevede, SSK ve Bağ-Kur prim oranları ile KDV oranlarının azaltılması ve yabancı sermaye girişini özendirici vergi muafiyet ve indirimleri istendi.
       Öneriler arasında faiz dışı bütçe fazlası oranının yüzde 4’e çekilerek yatırıma dönük kamu harcamalarının artırılması yoluna gidilmesi ve ihracatçılara kredi desteği sağlanması isteği de yer aldı. Uzun dönemli olarak ise devletin yeniden yapılandırılması, vergi tabanını genişletilmesi ve kayıtdışı ekonominin küçültülmesi önerildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları