Home page
Haber Menüsü


Ekonomide yeni bir kritik hafta
Devlet Bakanı Derviş’in Washington’dean ‘iyimser haberlerle’ dönememesinden sonra Türkiye, yeni bir kritik haftaya başlıyor. Gözler, IMF ve Derviş’in sözleri ile programda revizyon ve 2002 hedefleriyle ilgili açıklamalarda olacak.
İstanbul
NTV-MSNBC
7 Ekim— Ekonomi cephesinde yeni bir kritik hafta başlıyor. Haftasonunda yaşanan gelişmeler, piyasaların dört gözle beklediği Uluslararası Para Fonu’na (IMF) borçların ertelenmesi ve ek dış finansman konusundaki umutların kırılmasına neden oldu. Ancak, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Ekim sonuna dek çok taraflı yardım ve diğer bazı destek biçimlerini de içeren dış finansman konusunda iyimser olduğunu söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News G-7 destek için topu IMF'ye attı
MSNBC News Derviş: Merkez'in müdahalesi normal
MSNBC News S&P: Not üzerinde olumsuz baskı azaldı
MSNBC News Derviş: Ek destekte herkes uzlaştı
MSNBC News Derviş, Dick Cheney ile görüştü
MSNBC News IMF: Toplantı tarihinde değişiklik yok
MSNBC News Taylor: Türkiye'ye verilecek kaynak hakkında bilgim yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cuma akşamından bu yana şu gelişmeler yaşandı:
Türkiye, yeni bir niyet mektubu hazırlıyor

* Derviş’in Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD yetkilileriyle yaptığı görüşmelerden sonra, Cuma günü yaptığı basın toplantısında, daha yüksek bir dış finansman gereği üzerinde herkesin anlaştığını söyledi ancak bir rakam vermedi.
* Derviş, daha sonra ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile bir görüşme yaptı. Derviş’in, Şubat ayında göreve başlamasından bu yana ABD yönetiminde en üst düzeydeki bu temasının ayrıntıları açıklanmadı. Kimi kaynaklar, görüşmenin olumlu geçtiğini, Cheney’nin Türkiye’ye destek olma “arzusunu” açıkça belirttiğini bildirdi.
* Basın toplantısının ardından, IMF ile yapılan görüşmelerin uzamasından dolayı 3 milyar dolarlık kredi diliminin Türkiye’ye iletilmesinde biraz gecikme yaşanabileceği ortaya çıktı. Derviş, basın toplantısının ardından yabancı muhabirlere yaptığı açıklamada onayın Ekim ayı içinde geleceği umudunu dile getirdi. Türkiye’nin kredi diliminin onaylanması için geçerli olan ek niyet mektubunu 10 gün içinde IMF’ye verilebileceği vurgulandı. Bu da IMF İcra Direktörleri kurulunca gerçekleşecek kredi onayının Ekim ortasından ay sonuna sarkması anlamına geliyor.
* Basın toplantısında Washington’da bir süre daha kalabileceğini söyleyen Derviş, ani bir kararla, Washington’dan ayrıldı. Derviş’in beklenmedik bir şekilde Türkiye’ye dönüşü, ‘işlerin istediği gibi gitmediği ve umutlu bir gelişme olmadığı’ şeklinde yorumlandı.
* Derviş, dönüşünde Cumartesi günü İstanbul’da yaptığı açıklamada ise, koşulların 11 Eylül’ün ardından daha da ağırlaştığını, Türkiye’nin önünde zorlu aylar olduğunu vurguladı. Derviş, ayrıca Yediler Grubu (G - 7) maliye ve hazine bakanları toplantısı için Türkiye’nin de bir rapor hazırladığını açıklarken, “Sanıyorum rapor yararlı olacak Çalışmalarımızın neticesini önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.
* Ancak, G - 7 toplantısından sonra yapılan açıklama da umut verici olmadı. G - 7 adına konuşan ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill, tek tek ülkelere yardımda uluslararası finans kuruluşlarını tercih ettiklerini söyledi. Burada verilen mesaj, Türkiye’ye ek dış finansman desteğinin, ikili değil, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar aracılığıyla olabileceği yönündeydi.
       Bu gelişmelerin ardından basında, yeni bir ekonomik programın yolda olduğundan, yeni vergilerin geleceğine kadar çeşitli haberler yer aldı.
       
PROGRAMDA REVİZYON İHTİMALİ
       Kimi kaynaklar, IMF’nin yeni vergiler, hükümetin piyasalara güven vermesi, devlet harcamalarının şişkinliği, bankacılık reformlarındaki aksamaları gündeme getirdiği ileri sürüyor. IMF Sözcüsü David Hawley’in “Şu ana kadar Türk yetkilileriyle görüşmeler, programı yolunda tutmaya yönelik siyasi tedbirler üzerinde yoğunlaştı” sözlerine de dikkat çekiliyor.
       Ayrıca, ek kaynağın, IMF’ye yapılacak ödeme miktarı olan 5.5 milyar doların üzerinde olmayacağı ve borç erteleme konusunda anlaşma sağlanırsa, ek kaynak verilmeyeceği konusunda da çeşitli görüşler ileri sürülüyor.
       Tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye, yeni bir kritik haftaya başlıyor. 2002 bütçesiyle ilgili ayrıntıların da ortaya çıkacağı bu haftada bekleyiş, Derviş ve IMF cephesinden yapılacak açıklamalara odaklanacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları