Home page
Haber Menüsü


Derviş  
Derviş: Ek destekte herkes uzlaştı
Washington’da IMF ve ABD yetkilileriyle yaptığı temaslar konusunda düzenlediği bir basın toplantısıyla bilgi veren Derviş, 2002’de ek dış finansman desteği konusunda tüm tarafların anlaştığını söyledi. Devlet Bakanı, “Rakam vermem doğru olmaz” dedi.
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    6 Ekim—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, 2002 yılında daha yüksek bir dış finansman gereği konusunda uzlaşma sağlandığını ancak miktarın belirlenemediğini ifade etti. Derviş, dün temasları hakkında bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısında, reel sektöre yönelik bazı önlemler üzerinde durduklarını ifade etti.  

   
 
       
   
MSNBC News Taylor: Türkiye'ye verilecek kaynak hakkında bilgim yok
MSNBC News Dolar hareketlendi, gözler Derviş'te
MSNBC News S&P: Not üzerinde olumsuz baskı azaldı
MSNBC News IMF ile borç erteleme kesin gibi...
MSNBC News SSSB: Türkiye ek yardım alabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini belirterek, 11 Eylül sonrasında oluşan savaş ortamının yarattığı belirsizlik yüzünden hızlı ilerlemenin mümkün olmadığını ifade etti. Derviş, “Her ülkenin olduğu gibi bizim de ek çaba göstermemiz gerekiyor. Bazı yeni adımlar atmamız gerekecek. Bu konuda Başbakan’a bilgi verdim” dedi.
       
REEL SEKTÖR VE DAR GELİRLİYE ÖNLEMLER
       2001 yılı için reel sektör ve dar gelirlilere yönelik olarak, bazı önlemler üzerinde durduklarını ifade eden Derviş, diğer yandan görüşmelerinde 2002 yılının dış finansman profilini çıkarmaya çalıştıkları ifade etti.
       Derviş, reel sektöre destek vermeye dönük olarak geçici önlemler üzerinde durulduğunu belirtirken, “Daha sonra 2002 yılının hedefleri kapsamında maliye politikası, ve maliye politikasını hedefe götürecek uygulamalar belirlenecek. Gelecek hafta Ankara’da bunların son şekli verilecek” dedi.
IMF: Toplantı tarihinde değişiklik yok
Derviş, düzenlemeler kapsamında özellikle harcamaların üzerinde durulması gerektiğine işaret ederek, “Özellikle harcamalar üzerinde durulması gerekiyor. Önemli olan devletin fedakarlık yapması, devlet harcamalarında değişiklik yapılması. Gerekli olan devletin etkin olarak çalışmasıdır” diye konuştu.
       
TÜRKİYE G-7 GÜNDEMİNE GELECEK
       Derviş, Washington’da yarın, G-7 ülkeleri zirvesinin toplanacağını hatırlatarak, Alman yetkililerle de temasa geçildiğini ve bu toplantıda Türkiye’nin de konu olacağını vurguladı.
       G-7’nin Türkiye için bir paket üzerinde çalışıp çalışmadığı sorusuna karşılık Derviş, daha fazla bilgi vermek istemediğini, konuşması halinde bunun ters tepebileceğini kaydetti.
       
DIŞ FİNANSMANDA HERKES ANLAŞIYOR
       Kemal Derviş, “Daha yüksek bir dış finansman gereği üzerinde herkes anlaşıyor. Ama bunun miktarı ve şekli konusunda ayrıntıya giremem. İş son safhasına gelmeden rakam telaffuz etmek hatalı olur” dedi. Derviş, bir gazetecinin dış finansman konusundaki sorusunu da, “Onlar kendi aralarında anlaşıp bu işe son şeklini getirmeden önce, bir beyanat istemek yanlış olur. Bu bir yük paylaşımı meselesidir. Bu konuda oldukça hızlı karar verecekler, ama bu yarın olmayabilir. Gelecek haftalarda bu görülebilir” dedi.
       
2001 MALİYE POLİTİKALARI BELİRLENİYOR
       Washington’daki temasların çok olumlu geçtiğini belirten Derviş, görüşmelerde maliye politikalarını, yeni şartlar altında dış finansman koşullarını anlattıklarını söyledi. Derviş, “Rakamları bu haftasonu tartışmaya devam edeceğiz” dedi. Derviş, “Kendimize düşen maliye politikasına ilişkin çalışmaları yapıyoruz. Dünyanın bugünkü durumunda tamamen özel piyasalardan dış finansmanı sağlayamayacağımızı, dış finansmanınn resmi kanallardan da desteklenmesi gerektiğini söyledik. Bu konuda destek de gördük. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz” dedi. 2001 maliye politikalarında gecikme olmadığını belirten Derviş, 2002 yılı hedeflerini ve mali politikalarını hedefe ulaştıracak çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
       
BORÇ ÖDENMESİNDE SORUN YOK
       Devlet Bakanı Derviş, gelecek yıl Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu IMF’ye borçlarının ödenmesinde bir sorun olmadığını söyledi. Derviş, Türkiye’nin borç ödemesi ertelenmesi isteyip istemeyeceği yolundaki bir soruya, “Geri ödemeler var, ama esnekliğe bağlı. Türk ekonomisi açısından yararlı olacak şekilde ödeyeceğiz” dedi.
       Derviş, görüşmeleri sırasında muhataplarının, Türkiye’nin yapısal reformlardaki kararlılığını takdir ettiklerini belirterek, bu reformların devam edeceği mesajının muhataplara iletildiğini söyledi.
       Öte yandan, Ek Rezerv Kolaylığı (SRF) çerçevesinde, borç ödemesinde, daha önce de başka ülkeler için ödeme esnekliği sağlanmıştı. Bu çerçevede, borçların ödemesinde erteleme talebinin söz konusu olmadığı, zaten SRF koşulları çerçevesinde mümkün olduğu Devlet Bakanı Derviş tarafından da açıklanmıştı.
       
‘CHENEY’E DURUMU ANLATACAĞIM’
       Derviş, bir gazetecinin, “ABD yönetiminden nasıl bir irade bekleniyor” şeklindeki sorusunu yanıtlarken de, “ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’le görüşmemde durumu, Türkiye’nin siyasi kararlılığını anlatacağım. Gerçekten yararlı olacağını düşünüyorum. Asıl muhatabımız ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill. O’Neill’in ekibiyle 4 saat çalıştık. Bu işlerde yetkili olan, Hazine bakanıdır. Diğer görüşmeler buna yardımcı niteliktedir” dedi.
Derviş, Dick Cheney ile görüştü
Derviş, bir gazetecinin, IMF’nin Türkiye’ye ek kaynakta isteksiz olduğu ancak Amerikan yönetiminin, özellikle 11 Eylül terör olaylarından sonra Türkiye’nin stratejik önemi yüzünden dış finansman sağlanmasına destek verdiği yönündeki sorusu şöyle yanıtladı:
       “Bizim çizgimiz çok açık. Türkiye terör karşısındaki mücadeleye katılıyor. Bir NATO üyesi olarak gerekli şeyleri yerine getireceğiz. Katkılarımızı, sürdüreceğiz. Ekonomik programımızı da uluslararası kuruluşların desteğiyle sürdürüyoruz. Bu program gereğinde yeniden düzenlenebilir. Biz kendi çıkarlarımıza göre yapısal program yaptık, reformları ABD istedi diye yapmıyoruz.”
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları