Home page
Haber Menüsü


IMF ile borç erteleme kesin gibi...
Kemal Derviş, IMF ve Dünya Bankası yetkilileri ile görüşmelerini sürdürüyor. Görüşmeler sonucunda IMF’nin vadesi gelecek yıl dolacak olan 5 milyar dolarlık borcu erteleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    3 Ekim—  Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ABD’de IMF ve Dünya Bankası yetkilileri ile görüşmelerini sürdürüyor. Derviş son olarak Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile biraraya geldi.  

   
 
       
   
MSNBC News Wolfhensohn: Türkiye'nin programı itibarlı
MSNBC News IMF: Derviş'le görüşmeler yapıcı geçti
MSNBC News IMF: Bütçede manevra yapılmamalı
MSNBC News IMF: Programda işler yolunda
MSNBC News Krueger: Türkiye'de belirsizlik var
MSNBC News IMF ödemesinde erteleme mümkün
MSNBC News SSSB: Türkiye ek yardım alabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD’de bulunan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş başkanlığındaki heyet ile Uluslararası Para Fonu (IMF) -Dünya Bankası ve ABD yönetimi arasında yoğun temaslar sürüyor. Türkiye’nin gelecek yıl IMF’ye ödemesi gereken beş milyar dolarlık ek rezerv kolaylığı kapsamındaki borcunun ertelenmesine kesin gözüyle bakılırken, ek kaynak konusunda ABD’nin tutumunun sonucu belirleyeceği belirtiliyor. Ayrıca, Türkiye’nin askeri kredi borçlarının silinmesi yönünde önemli adımlar atılıyor.
       Bu arada dün Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ve Türk-Amerikan İş Konseyi üyeleriyle biraraya gelen Derviş’in bu gece yapması beklenen basın toplantısının ertelendiği belirtiliyor.
       Basın açıklamasının Cuma günü, Türkiye saati ile saat 18.00’e alındığı ifade ediliyor.
       
BORÇ ERTELEMESİ
       Derviş’in temasları sırasında, vadesi gelecek yıl dolacak olan yaklaşık 5 milyar dolarlık IMF borcunun geri ödenmesinin ertelenmesi fikrinin ağırlık kazandığı belirtiliyor.
       Derviş’in temasları sonunda tarafların Türkiye’nin gelecek yıl IMF’ye ödemesi gereken 5 milyar dolarlık borcunun ertelenmesi için anlaşma sağlandı. Kemal Derviş’in ABD temaslarını önemi büyük. Çünkü zaten zor durumda olan Türk ekonomisini 11 EYlül’deki saldırılardan sonra daha da çetin günler bekliyor. Bu nedenle, vadesi gelecek yıl dolacak 5 milyar dolarlık IMF borcunun geri ödenmesi ertelenecek, bu konuda taraflar anlaşmış görünüyor.
       
IMF: FAİZLER DÜŞMELİ
       Ancak şimdilik IMF ek kaynak verme konusunda çekingen davranıyor. IMF’nin hedefi; borçların döndürülebilmesi ve faizlerin düşmesi. Reel sektörün canlanması ise IMF’nin öncelikleri arasında değil.
       IMF’nin Yeni Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger da, geçen hafta, bu durumu, “Türkiye için elimizden geleni yaptık” diyerek ima etmişti.
       IMF’nin hedefi, borçların döndürülebilmesi, faizlerin düşmesi. Reel sektörün canlanması, IMF’nin öncelikleri arasında değil. Kesin olan, IMF’nin, ekonomi yönetimini 2002’de çok ciddi biçimde kemer sıkmaya yönlendireceği.
       
ASKERİ BORÇLAR DA SİLİNİYOR
       Bu arada, Türkiye’nin ABD’ye olan 5 milyar doların üzerindeki askeri satış kredisi borçlarının silinmesi yönünde önemli adımlar atılıyor. ABD, Türkiye’nin verdiği desteğe ilk olumlu yanıtını bu şekilde, savunma alanında veriyor. Bu konudaki resmi temaslar başladı.
       Amerikan yönetimi, ekonomik kriz nedeniyle savunma alımlarını bir süre ertelemek zorunda kalan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yardımcı olmak üzere önemli adımlar attı. Türkiye’nin ABD’ye olan askeri satış kredisi borçlarının tamamının silinmesi gündemde.
       5 milyar doları aştığı hesaplanan borçların silinmesi için iki ülke savunma bakanlıkları arasında resmi temaslar başladı. Bunun gerçekleşmesi durumunda, savunma bütçesindeki önemli bir yük kalkmış olacak.
       Görüşmeler için Savunma Bakanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları FMS kanalındanyaptıkları borçlanmaları yeniden hesap ediyorlar.
       Bu arada bir süredir görüşmelerine ara verilen önemli savunma projelerine de hız verildi. Bunda, ABD yönetiminin olumlu tavrının da etkili olduğu öğrenildi. Aylardır, görev bilgisayarı krizi nedeniyle ara verilen saldırı helikopteri görüşmeleri ani bir kararla yeniden başladı. Eğer sonuç olumlu olursa Türkiye, Bell üretimi King Kobra helikopterinin görev bilgiyasayarını ABD’li Litton şirketinden alacak.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları