Home page
Haber Menüsü


 
G-7 destek için topu IMF’ye attı
 
G-7 ülkelerinin Washington’daki maliye ve hazine bakanları toplantısında Türkiye de ele alındı. Muhtemel bir ek kaynağın, ikili değil uluslararası finans kuruluşları aracılığıyla sağlanacağının işareti verildi.
 
Ümit Enginsoy
NTV
 
7 Ekim—  Sanayileşmiş ülkelerden oluşan Yediler Grubu’na (G-7) üye ülkelerin maliye ve hazine bakanlarının toplantısının Türkiye de ele alındı.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Ek destekte herkes uzlaştı
MSNBC News IMF: Toplantı tarihinde değişiklik yok
MSNBC News Köhler'den ekonomik durgunluk uyarısı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantıya ev sahipliği yapan ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill, düzenlenen basın toplantısında, görüşmede Türkiye’nin ele alınıp alınmadığı şeklindeki soruyu, “Uluslararası finans kuruluşlarını görüştük. Bu kuruluşların nasıl daha iyi faaliyette bulunacağını ele aldık. Bazı ülkelerin durumunu da konuştuk ve bu ülkeler arasında Türkiye de vardı” diyerek yanıtladı.
       O’Neill, “Tek tek ülkelere yardımda bizim tercih ettiğimiz vasıta, uluslararası finans kuruluşlarıdır” diyerek, Türkiye’nin talep ettiği ek dış finansmanın karşılanması durumunda, bunun, ikili değil, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar aracılığıyla olabileceğinin işaretini verdi.
       O’Neill’in, ‘ülkelere yardım sağlanmasında uygun vasıtanın, uluslararası finans kuruluşları olduğu’ sözleriyle Türkiye’ye ek dış finansmanın gelmesi halinde, bunun ikili değil, IMF ve Dünya Bankası yoluyla gerçekleşeceği de ortaya çıktı.
       Toplantı sonrasında ayaküstü görüştüğümüz Fransa Maliye Bakanı Laurent Fabius da, Türkiye’yi IMF çercevesinde konuştuklarını söyledi.
       
TERÖRİZME KARŞI İŞBİRLİĞİ
       ardından açıklanan bildiride, grup, terörist örgütlere para akışını durdurma ve teröristleri finanse eden bireyler ve ülkelerin peşine düşmek için birlikte hareket etme sözü verdi.
       ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada’nın maliye veya hazine bakanlarının katıldığı toplantının ana konuları, 11 Eylül’de ABD’de düzenlenen terörist saldırıların ardından dünya ekonomisinin durumu ve terörizme karşı alınacak önlemler oldu.
       G-7 bakanları adına yayımlanan ortak bildiride de, “Son gelişmelerden olumsuz etkilenen ülkeler, güçlü ekonomik büyüme ve sürdürülebilir özel sermaye akımı için gereken koşulları yaratmalı. Uluslararası finans kuruluşları da yardıma hazır olacaklar” denildi.
       
‘DURGUNLUK GEÇİCİ’
       Washington’da 6 saat süren toplantının ardından açıklanan bildiride, “Ekonomik büyümeyi artırmak ve mali piyasalarımızın durumunu korumak için gerekli önlemleri almaya yönelik güçlü bir kararlılığa sahibiz” denildi.
       G-7 bakanları, saldırıların ardından kısa süreli ekonomik belirsizlikler olduğunu, ancak küresel büyümeyi artırmak için uyum halinde çalışacaklarını ve geleceğe yönelik beklentilerle ilgili endişeleri olmadığını kaydettiler.
       Sanayileşmiş ülkeler, döviz kuru piyasalarını yakından takip edeceklerini ve uygun önlemleri alacaklarını belirtirken, bildiride ayrıca dünyanın en yoksul ülkelerinin saldırılardan etkilenebileceği, ancak zengin ülkelerin olumsuz etkileri dengelemek için girişimlerde bulunmaya hazır olduğu açıklandı.
       Grup ayrıca Rusya’daki süregelen büyüme ve reformlar konusundaki ilerlemelerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
       
SALDIRI EKONOMİYİ KÖTÜ VURDU
       Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’ye yapılan saldırı, ekonomiyi durgunluğun eşiğine getirdi. ABD Merkez Bankası, saldırı sonrası iki kez faiz indirimi yaparak ekonomiyi canlandırmaya çalışırken, ABD Başkanı Bush Kongre’ye 100 milyar dolarlık ekonomik destek paketi sundu. Saldırıdan olumsuz etkilenen havacılık sektöründe 100 binin üzerinde çalışan işsiz kalırken, işten çıkarmalar ve durgunluğun tüm dünyaya yayılmasından endişe ediliyor.
       Uluslararası Para Fonu Başkanı Horst Köhler, dün yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin beklenenden daha fazla durgunlaşacağını öngörürken, ekonomideki zayıflamanın geçici olduğunu kaydetmişti.
       G-7 toplantısına ABD’nin yanısıra , Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada’nın maliye veya hazine bakanları katıldı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları