Home page
Haber Menüsü


Yapay Zeka
“A.I.- Artificial Intelligence” sevmeye programlanmış robot bir çocuğun, kendisinin ait olduğu dünyayı keşfetmek için çıktığı yolculuğu anlatıyor.
    05 Ekim—  Stanley Kubrick’in projesini hazırladığı ve Steven Spielberg’in yazıp yönettiği “Yapay Zeka” için iki ünlü yönetmenin elinden çıkan bir film de denebilir. Kubrick’in yıllar öncesine dayanan ‘çağdaş Pinokyo’ masalını gerçekleştirmek Steven Spilberg’e nasib oldu.  

   
 
       
    MSNBC News 2 filmli hafta
MSNBC News A.I.: Bir Kubrick-Spielberg işbirliği
MSNBC News Portre: Spielberg
MSNBC News Filmler, Sinemalar, Seanslar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Doğal kaynakların sınırlı olduğu ve teknolojinin astronomik bir hızla geliştiği bir dönemdir. Yaşadığımız yer izlenmektedir; yiyecekler mühendislik ürünüdür ve size hizmet eden kişi, gerçek değildir. O yapaydır. Bahçe bakımı, ev hizmeti ve arkadaşlık - her bir ihtiyaç için bir robot vardır. Sevgi dışında...


       Robot evriminde duygu, tartışmalı bir cephedir. Robotlar gelişmiş birer gereç olarak görülmekte ve duygulara sahip olmamaları gerektiği kabul edilmektedir. Ancak, henüz çocuk sahibi olmalarına izin verilmeyen pek çok ebevyn için seçenekler oldukça geniştir.
       Sibertronik Üretim buna bir çözüm bulmuştur: Robot çocuklar!
       Sevmeye programlanmış olan ilk robot çocuk David (Haley Joel Osment), o sırada hasta olmasından dolayı tedavisi bulunana kadar çocukları dondurulmuş olan bir Sibertronik işçisi (Sam Robards) ve karısı (Frances O’Connor) tarafından bir deneme süreci olarak evlat edinilir. David, evlatlığın gerektirdiği tüm sevgi ve bakımı kapsayarak, giderek çiftin çocukları haline gelmesine rağmen, bir takım beklenmedik olaylar bu hayatı David için imkansız bir duruma sokar.
       Hem insanlar hem de makineler tarafından kabul görmeyen David, tek silahı ve koruyucusu olan süper oyuncak Teddy ile birlikte, “gerçekten” nereye ait olduğunu bulmak için bir yolculuğa çıkar ve robotlar ve makineler arasındaki çizginin hem korkutucu bir şekilde geniş, hem de son derece ince olduğu bir dünyanın kapılarını aralar.
       
TEKNOLOJİ NEREYE KADAR?


       Bu arada yanında kendisi gibi robot olan ve görevi zevk veermekle sınırlanan Jigalo Joe (Jude Law) bulunmaktadır. Çıktıkları yolculukta David ve Gigolo Joe, robotların adım adım insanlık içine uyum sağlayışına insanların direniş gösterdiklerini de anlarlar. Robotlar insanlaştıkça, onları işlerinde kullanan insanlar da robotlarla birlikte olmaktan rahatsız olurlar. Bu rahatsızlık, hissetmek üzere üretilmiş olan David’de daha da artar.
       “Bu eserdeki mesaj, bir şekilde, bana göre biz insanların yarattığımız şeyler konusunda çok dikkatli olmamız gerektiği,” diyor Law. “Çünkü yarattığımız şey muhtemelen biz öldükten sonra da organik olarak yaşayacak. Bu nedenle yarattığımız şey sevgi dolu olmalı. Çünkü aksi olursa bıraktığımız şey, mirasımız sevgiden başka her şey olabilir.”
       “Yapay zeka sevmeye programlanmış robot bir çocuk hakkında bir hikaye,” diyor Er Ryan’ı Kurtarmak (“Saving Private Ryan”) ve Amistad filmlerinde Spielberg’in asistanı ve daha sonra da co-prodüktörü olan yapımcı Bonnie Curtis. “Ancak filmin sonunda onun bir robot olduğunun farkında değiliz. Güzel olan şey insan ve robot arasındaki çizginin çok ince olması. Bu, yapay zeka. Bu bizim geleceğimiz.”
       
OSMENT YİNE HARİKA
Haley Joel Osment, Steven Spielberg ile

        Stanley Kubrick uzun yıllar çocuk-robot yapabileceği teknolojiyi bekledi, çünkü Kubrick birlikte çalıştığı çocuk oyuncunun çekimler sırasında büyüyüp değişmesini istemiyordu. Hızlı film çekme özelliğiyle de tanınan Steven Spielberg, David rolünü gerçek bir çocuğun oynamasını istiyordu. “Altıncı His / The Sixth Sense” ve “İyilik Bul, İyilik Yap / Pay It Forward” filmleriyle oyunculuğunu kanıtlayan Haley Joel Osment, bu iş için biçilmiş kaftandı. Filmi izleyen eleştirmenlerin çoğu, “A.I.”nin bütün yükünün Haley Joel Osment’in omuzlarında olduğunu söylüyor. Çocuk-robot David’i oynayan Osment, çekimlerden önce altı ay boyunca oynayacağı rol üzerinde çalışmış. Osment, Steven Spielberg’le birlikte, bir robotun nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda fikir alışverişi yapmışlar. Spielberg’in kendisine, David karakterini genişletmesi için büyük fırsatlar tanıdığını, ancak yol göstermek için her zaman orda olduğunu söylüyor. Osment, bir robot olduğu için göz kırpmamayı bile öğrenmek zorunda kalmış. “İlk başlarda oldukça zor oldu ama çalıştıkça gözümü kırpmamayı öğrendim” diyor.


       
       
KÜNYE
       Yönetmen: Steven Spielberg
       Yapımcı: Bonnie Curtis, Kathleen Kennedy, Steven Spielberg
       Senaryo: Steven Spielberg, Ian Watson, Stanley Kubrick (hikaye), Brian Aldiss (hikaye)
       Kurgu: Michael Kahn
       Görüntü Yönetmeni: Janusz Kaminski
       Kostüm: Bob Ringwood
       Müzik: John Williams
       Oyuncular: Haley Joel Osment (David Swinton), Jude Law (Jigolo Joe), Frances O’Connor (Monica Swinton), Sam Robards (Henry Swinton), Jake Thomas (Martin Swinton), Brendan Gleeson (Lord Johnson-Johnson), William Hurt (Profesör Hobby), Jack Angel (Teddy), Ben Kingsley (Anlatıcı)
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları