Home page
Haber Menüsü


A.I.  
A.I.: Bir Kubrick-Spielberg işbirliği
Stanley Kubrick’in projesini hazırladığı ve Steven Spielberg’in yazıp yönettiği “A.I.” Türkiye’de gösterimde.
NTV-MSNBC
 
    5 Ekim— --  Teknolojinin daha ne kadar ilerleyeceğinin ve hayatımızın kaçta kaçına hükmedeceğinin sıkça tartışıldığı şu günlerde, Hollywood’un gündeminde ilginç bir film yer alıyor. Dünyaca ünlü yönetmeni ve oyuncularından çok, beyazperdeye taşıdığı felsefesiyle ilgi çeken “Artificial Intelligence / Yapay Zeka”, gösterime girdiği ülkelerde beklediği ilgiyi görüyor.  

   
 
       
    MSNBC News Zülal Kalkandelen'dan sine-kritik: Artificial Intelligence
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
A.I.

Jude Law, kadınların cinsel isteklerini karşılamak için yaratılmış bir jigoloyu oynuyor
       Stanley Kubrick, 1999 yılında bu dünyadan giderken, arkasında kocaman ve pek çok kimsenin göremediği bir dünya bırakıyordu. İmzasını taşıyan filmlerinin yanında bir de çok isteyip de çekemediği bir projesi vardı. Bir çocuk-robotun gerçek sevgiyi bulma yolunda yaşadığı maceralar... Bu çağdaş Pinokyo masalını, gerçek bir robotla çekmek isteyen Kubrick, teknolojinin el verdiği ölçüde bir çocuk-robot yaptırdı ancak sonuçtan hiç memnun kalmadı. Teknolojinin düşlerini yakalamasını beklemeye koyulan Kubrick, 1993 yılına dek projeyi rafa kaldırdı.
       1993 yılında ünlü yönetmen Steven Spielberg “Jurassic Park” filmiyle efekt sınırlarını zorlayınca Kubrick, David’i canlandırmanın vaktinin geldiğini fark etti. Projeyi hayata geçirmesi için de Steven Spielberg’e gitti. Birlikte konu üzerinde düşünmekten ve tasarılar yapmaktan öteye gidemeyen Kubrick-Spielberg ikilisi, bir türlü filmin çekimlerine başlayamadılar. 1999 yılında Stanley Kubrick’in ölümüyle proje babasız kaldı. Kubrick’in kardeşi ve eşi, Steven Spielberg’i uzun uğraşlar sonunda projeyi alması için ikna ettiler. Spileberg, “Stanley yaşasaydı filmi benim çekmemi isterdi” diyerek kamera arkasına geçmeyi kabul etti.
       
İKİ USTANIN ELİNDEN ÇIKTI
       “2001: Uzay Yolculuğu / 2001: A Space Odyssey” ve “Otomatik Portakal / Clockwork Orange” filmlerinin unutulmaz yönetmeni Kubrick’in notları ve çizdiği taslaklardan yola çıkan Steven Spielberg, Kubrick’in istediklerini perdeye doğru yansıtabilmek için filmin senaryosunu yazma işini de üstlendi. Filmde rol alacak oyuncuları da büyük bir özenle seçen Spielberg, filmin çekimlerine başladı.
       Filmin temelleri bir ustadan, katları bir başka ustadan çıkınca “A.I.” iki ustanın da izlerini taşıyan bir yapım oldu. “A.I.”nin klasik Spielberg çizgilerini taşımıyor oluşu pek de tedirginlik yaratmadı. Zira Filmde Kubrick’ten de eserler vardı. hatta Spielberg sette zaman zaman “Stanley olsaydı bu sahneyi böyle çekerdi” diyerek Kubrick’in varlığını oyuncularına da hissettirmeyi bildi.
       
Steven Spielberg ve Haley Joel Osment
A.I.
       
TEKNİK EKİBİN PARLAK İŞİ
       Filmde en çok emeği geçen isimler ise kuşkusuz teknik ekip. Oscar tahminleri yapmak için henüz çok erken belki ama “A.I.”ın teknik ekibinin Oscar adaylığı konusunda kimsenin şüphesi yok. Kubrick’in taslaklarından yola çıkılarak hazırlanan setleri Rick Carter vücuda getirmiş. Neon ışıklarıyla süslenen yarı varoş, yarı karnaval havası taşıyan mekanlar, hikayeye masalsı bir hava katmış. Filmde yer alan robotlar ise “Terminatör”, “Pearl Harbor”, “Vampirle Görüşme” ve “Batman Dönüyor” gibi makyaj mucizesi filmlere de imasını atmış olan Stan Winston’ın elinden çıkma. Robot makyajları ve mekanik araçların dizaynı yine Oscar’lık kabul ediliyor.
       Filmin en ilgi çekici yanlarından biri de internette oluşan yapay zeka zinciri. Filmin fragmanlarında yer alan minik bir ipucundan yola çıkan internet kullanıcıları, kendilerini yapay zeka ile ilgili olarak hazırlanan bir web zincirinde buldular. Yapay zekalı bir yaratık tarafından öldürüldüğü iddia edilen bir kişinin internet sitesine kadar varan yolculuk, filme merak duyanların ilgisini daha da körükledi.
       
  Filmin künyesi
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapımcı: Bonnie Curtis, Kathleen Kennedy, Steven Spielberg
Senaryo: Steven Spielberg, Ian Watson, Stanley Kubrick (hikaye), Brian Aldiss (hikaye)
Kurgu: Michael Kahn
Görüntü Yönetmeni: Janusz Kaminski
Kostüm: Bob Ringwood
Müzik: John Williams
Oyuncular: Haley Joel Osment (David Swinton), Jude Law (Jigolo Joe), Frances O'Connor (Monica Swinton), Sam Robards (Henry Swinton), Jake Thomas (Martin Swinton), Brendan Gleeson (Lord Johnson-Johnson), William Hurt (Profesör Hobby), Jack Angel (Teddy), Ben Kingsley (Anlatıcı)

       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları