Home page
Haber Menüsü


İhracat daha sıkı izlenecek
TİM Başkanı Satıcı, üretimin rekabet edilebilir koşullara ihtiyaç olduğunu belirterek, DİE’nin rakamlarının hazırlanmasında TİM verilerinin kullanılmasıyla ihracatın daha sağlıklı izleneceğini vurguladı.
Ankara
AA
1 Ekim— Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Devlet İstatistik Enstitüsü’nün ihracat rakamlarının hazırlanması sırasında bundan sonra, TİM tarafından açıklanan ihracat verilerinin bütününü kullanacağını belirterek, “böylece veriler daha sağlıklı hale gelecek” dedi. Satıcı, yaptığı açıklamada, DİE ve TİM tarafından açıklanan ihracat rakamlarının farklı oluşunun, hesaplamalarda alınan kriterlerin farklı olmasından kaynaklandığını belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Artok: Kotalar için ısrarcı olmalıyız
MSNBC News Hisarcıklıoğlu: Ekonominin tahammülü kalmadı
MSNBC News Oral: Karamsarlığa gerek yok
MSNBC News Ekonomik krize karşı fon aranıyor
MSNBC News Dış açık Temmuz'da % 58.5 azaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DİE’nin ihracat rakamlarını hesaplarken işlenmiş altın, sınır ticareti, kıyı ticareti, geçici ihracat, yolcu beraberindeki eşya gibi birçok unsuru daha dikkate aldığını anlatan Satıcı, TİM’in ise sadece şirketlerden yapılan ihracat rakamlarına göre hesap yaptığını vurguladı.
       Satıcı, ancak bundan sonra DİE’nin hesaplamalarında TİM’in verilerinin bütününü kullanacağını ve verilerin daha düz, sağlıklı hale geleceğini söyledi.
       Son olarak TİM Temmuz ayı ihracat rakamını, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.7’lik artışla 2 milyar 451 milyon dolar olarak açıklarken, DİE Temmuz ayında ihracatın yüzde 1.3 gerileyerek 2 milyar 258 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.
       
İHRACATIN ARKASINDAKİ MOTOR, ÜRETİM
       Satıcı bu arada, ihracatın arkasındaki motor gücün üretim olduğunu, bunun için de sadece Türk ihracatçısının kişisel beceresi ve pazarlama yapmasının yeterli olmadığını vurguladı.
       Ülkenin rekabetçi üretim koşullarına ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Satıcı, “Türkiye maalesef rekabet ettiği pazarlarda bu güce sahip değil. Türkiye’nin krize girmesinin nedeni budur” dedi. TİM Başkanı Satıcı, Türkiye’nin uyguladığı politikaların rekabetçi üretim şartlarından uzak olduğunu belirtirken, uygulanan politikanın kendi milli sanayisini ithalata karşı korumasız bırakan bir politika olduğunu söyledi.
       Satıcı, Türkiye’nin dış ticaret politikasının rekabet edebilir koşullar, sağlıklı ihracat artışı ve kendi pazarlarını yabancılardan kurtarabilen, gerçek dış satıma yönelik üretime dayanan bir politika olması gerektiğini kaydetti.
       “Çözüm sadece IMF ve Dünya Bankası danışmanlarına dayanarak bir finansman programı hazırlamakla olmaz” diyen Satıcı, uygulanacak modelin, Türkiye gerçekleri ile örtüşen bir model olması gerektiğini söyledi.
       Satıcı, IMF ve Dünya Bankası’na karşı olmadıklarını ancak çözümün ülkenin dinomolarını harekete geçirecek bir model olması gerektiğine bir kez daha işaret ederken, şöyle devam etti: “Milyonlarca insan işsizse, finansal manipülasyonla bu krizden kurtulacağız diyorsanız bizi saf sanıyorsunuz. İhracatçı dış pazarlarda sadece mal satmayı, ihracat yapmayı değil, bütün dünyada bu uygulamalar nasıl yapılıyor onu da öğrendi. Türkiye’nin ülke gerçekleriyle örtüşen, işçiyi, işvereni, köylüyü, memuru kucaklayacak ve bir maddesi yapacak bir programa ihtiyacı var. Türkiye’yi yönetenler, Türkiye’ye bu şansı vermelidir.”
       
STRATEJİMİZ YOK
       TİM Başkanı Oğuz, Türkiye’nin ihracat stratejisinin, üretim stratejisinin ve diğer hiçbir stratejinin bulunmadığını kaydederken, ancak bu durumun çözümü için kendilerinin Dış Ticaret Müsteşarlığı ile ihracat stratejine yönelik olarak ortak bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
       Dolardaki artışın Türk ihracatçısının hiçbir olumlu etkisi olmadığını da belirten Satıcı, aksine dolardaki dalgalanmanın zaman zaman ihracatçıya çok büyük zarar verdiğini de kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları