Home page
Haber Menüsü


IMF, memura enflasyonun altında zam önerdi  
  Ankara’daki görüşmelerde IMF heyeti, 2002 yılında memura enflasyonun altında zam yapılmasını önerdi. Ekonomi bürokratları ise bu isteğin uygulama şansı bulunmadığını belirtiyor.

Ankara
AA
 
   18 Eylül—  Ekonomi yönetimi ile görüşmelerini sürdüren Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, 2002 yılı bütçesinde faiz dışında kalan tüm harcama kalemlerindeki ödeneklerin, 2001 bütçesi başlangıç hedefleri seviyesinde tutulmasını istediği öğrenildi. Ekonomi yönetimi bu isteğe pek sıcak değil. Bu arada IMF heyeti 2002 Yılı Ekonomik Programı ve Bütçesi’nin belirsizliğini koruması nedeniyle, Perşembe günü Türkiye’den ayrılıyor. Temaslara Ekim ayında Washington’da devam edilecek. 

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: TL yüzde 7-8 değerlenecek
MSNBC News Egeli sanayici askere sosyal patlama uyarısı yaptı
MSNBC News Fischer: Kriz 90'lı yıllardaki gibi
MSNBC News Çelebi: Faturayı emekçiler ödüyor
MSNBC News Yabancı sermayede Angola'nın gerisine düştük
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Niyet mektubu taslağının hazır olduğunu belirten Hazine yetkilileri, üzerinde uzlaşılmayan bir nokta olmadığını belirterek, “görüşmelerin kesilmesi diye bir şey yok, her şey yolunda” dediler.
       
IMF ödenemesinde erteleme mümkün

       Hazine yetkilileri niyet mektubu ve görüşmelere ilişkin bilgi verirken, şunları söylediler: “2002 program ve bütçesi bir süreç. Bütçe 17 Ekim’de parlamentoya sunuluyor. KİT’lere dönük çalışma tamamlandı. DPT ve diğer kuruluşların 2002 program çalışmaları hızla sürüyor. Program, makro çerçeveyi oluşturacak. Bunun şekillenmesi lazım. Öncelikle deflatörün çıkması gerekiyor. Dolayısıyla bütçe ve program çalışmaları uzun bir süreç, Eylül-Ekim aylarını kapsıyor.”
       IMF yönetiminin Ekim’in ilk yarısında toplanacağına işaret eden Hazine yetkilileri, “Önümüzde herhangi bir engel yok. O zamana kadar çalışmalar tamamlanacak, teknik ayrıntılar netleşecek. Onay sonrası 3.1 milyar dolarlık bir kaynak Türkiye’ye gelecek” dediler.
       
BÜTÇENİN DAR TUTULMASI İSTENİYOR
       Edinilen bilgiye göre, şu ana kadar makro ekonomik büyüklüklerin tam olarak masaya konulamadığı görüşmelerde IMF tarafı, 2002 yılı bütçesinin mümkün olduğunca dar tutulması yönünde görüş bildirdi.
       IMF uzmanları, aralarında personel ödeneklerinin de bulunduğu harcama kalemlerindeki ödenekler için, “Bütçede yeralacak tutarın GSMH’ye oranı, kesinlikle 2001 yılı bütçesininin başlangıç ödeneklerindeki oranı aşmasın” dediler.
       IMF’nin söz konusu isteğinin kabul edilmesi halinde, bu durumdan başta memurlar olmak üzere pek çok kesim etkilenecek. 2002’de personele ayrılacak paranın başlangıç ödeneğine göre sabitlenmesi halinde, devlet memurlarına, sözleşmelilere ve emeklilere 2 yıldır uygulanmakta olan “Enflasyon artı 2 puanlık refah payı” yöntemine göre zam verilmesinden vazgeçilecek. Memur maaşlarına yapılacak yıllık zam da enflasyonun altında kalacak.
       IMF’nin bütçe ödenekleriyle ilgili bu isteğinin uygulama şansı olamayacağını kaydeden bir ekonomi bürokratı, “Bu yılın başlangıç bütçesinde personel ödeneklerinin GSMH’ye oranı yüzde 7.8 olarak belirlendi. Ancak, gerçekleşme rakamı yüzde 8 civarında olacak. Yeni yıl bütçesinde yüzde 7.8’lik hedefi baz alırsak, daha başlangıçta memura enflasyonun altında bir zammı kabul etmiş oluruz. Kamu işçisine, enflasyon kadar zam verildiği bir ortamda, zaten düşük maaş alan memuru enflasyona ezdiremeyiz” açıklamasında bulundu.
       Diğer harcama kalemlerinde de aynı durumun geçerli olacağını kaydeden ekonomi bürokratı, bu konuyla ilgili çekincelerini IMF’ye ilettiklerini de bildirdi.
       
2001 BÜTÇESİNDE SORUN YOK
       Bu arada, IMF ile yapılan görüşmeler sırasında 2001 bütçe hedeflerinin tutacağı belirtildi.
       Ekonomi bürokratları, bu yıl 37.7 katrilyon lira olarak öngörülen vergi gelirlerinde öngörünün bir miktar üzerine çıkılacağını ve rakamın 38 katrilyon lira dolayında gerçekleşeceğini vurgularken, bütçede faiz dışı fazlada da 9.3 katrilyon liralık hedefe ulaşılacağını ifade ettiler.
       
IMF TÜRKİYE’DEN AYRILIYOR
       Bu arada IMF heyeti, görüşmelere, Ekim ayında Washington’da devam etmek üzere Türkiye’den ayrılacak. Heyetin, 20 Eylül Perşembe günü Ankara’dan ayrılacağı belirtiliyor. IMF heyetinin erken gitmesinde, ABD’ye terörist saldırı nedeniyle, uçak tarifelerindeki karışıklığın da etkili olduğu ifade ediliyor.
       Belirsizliğini koruyan 2002 yılı Ekonomik Programı ve Bütçesi’nin 17 Ekim tarihine kadar, Meclis’e sevkedilmesi gerekiyor. Görüşmelere Ekim ayının başında devam edilecek.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları