Home page
Haber Menüsü


Derviş: TL yüzde 7-8 değerlenecek
 
Devlet Bakanı Derviş, 2002 yılında Türk Lirası’nın yüzde 7-8 değer kazanacağını öngördü. Derviş, özelleştirme gelirini ise 3-4 milyar $ olarak tahmin etti.   Kemal Derviş
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş
 
Londra
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
18 Eylül—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, gelecek yıl Türk Lirası’nın yüzde 7-8 değer kazanacağını öngördü. Derviş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen yatırım seminerinde yaptığı konuşmada, ekonomik program ve hedefler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

   
 
       
   
MSNBC News Kemal Derviş'e Londra'da protesto
MSNBC News Akışık: Kamu bankaları sağlıklı mali yapıya kavuştu
MSNBC News Özatay: Enflasyon hedeflemesine son çeyrekte geçilecek
MSNBC News Acar: Türkiye'nin önemi daha da artacak
MSNBC News Derviş Londra'da bankacılarla temasta
MSNBC News IMF'ye 2002 ödemeleri ertelenebilir
MSNBC News Niyet mektubu tamam
MSNBC News Derviş: Geri ödemede süre uzatılabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, gelecek yıl Türk Lirası’nın yüzde 7-8 oranında değer kazanmasının beklendiğini söyledi. Gelecek yıla yönelik yüzde 4-5’lik büyüme hızı tahmininin son derece gerçekçi olduğunu söyleyen Derviş, 3-4 milyar dolarlık özelleştirme geliri hedeflendiğini de kaydetti.
       Derviş, Türkiye’nin 2001 yılını yaklaşık yüzde 60’lık bir enflasyon oranı ile kapatacağını, 2002 yılında ise bu oranın yarıya, yüzde 30’lar seviyesine düşürüleceği tahmininde bulundu.
       
EKONOMİDE SORUN YAŞANMAYACAK
       Derviş, siyasi alanda bazı sorunlar yaşanabileceğini ancak, bunların ekonomiye yansımayacağını söyledi. Derviş, “Parlamentoda birtakım sorunlar yaşananabilir, ama ekonomide sorun yaşanmadan devam edilecektir. Türkiye de şu anda piyasa ekonomisi açısından aşılamayacak siyasi sorunlar, parçalanmalar olabilir. Bunlar endişelendirmemeli. Şu anki yol çok doğru bir yoldur” dedi.
       Derviş, Türkiye’nin 6-7 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımına ihtiyaç duyduğunu belirterek, bunun için istikrar ve güven ortamının sağlanmasının gerekli olduğunu söyledi.
       Derviş, gelecek 10 yıldaki değişimin ekonomide belirleyici nitelikte olacağını belirtti.
       Derviş, şöyle konuştu: “2002 yılındaki senaryolar sorunu değil sorunumuz, gelecek 10 yılda ne gelişeceği önemli. Orta vadeli hedeflerin tuttturulması ve sermaye akımının güçlenmesi önemli. Yapısal reformlara dönecek olursak dönüşümü yaratmakta başarılı oluyor. Türkiye de şu anda aşılamayacak sorun yok, özel sektör bazlı büyüme konusunda değişim yaşıyoruz.”
       
PROGRAMA ELEŞTİRİLER
       Bakan Derviş, ekonominin son 20 yıldaki seyrini özetlerken, daha önce uygulanan ekonomik programa ilişkin eleştirilerini de aktardı. Derviş, “Türkiye’deki döviz kuru bu program uygulanmaya başlandığında değerinin hayli üzerindeydi. Döviz kurlarını sabitlemek devalüasyondan önce bir hata niteliğindeydi. Diğer yandan, güçlü yapısal reformların uygulanması gecikti” dedi.
       Derviş, mali sistemde yaşanan krizin daha önce de yaşanabileceğini belirtirken, “Mayıs ayında benimsenen programla sistemin yapısı düzelmeye başladı. Döviz kurunda ciddi bir değişim yaşandı. Bunun yapılmasındaki amaç, ihracat odaklı piyasaya destek verecek nitelikte bir döviz kuru sağlamaktı. 1990’larda uygulanan yöntemin tam tersi sözkonusu. Türkiye’deki kamuoyu daha rekabetçi kura ihtiyacı değerlendirmekte güçlük çekti” dedi.
       
MB MÜDAHALESİ
       Derviş, Merkez Bankası müdahalelerine ilişkin olarak da, şu değerlendirmeyi yaptı:
       “Merkez Bankası sadece bir panik sözkonusu olduğunda bunu yapabilir. Ancak Merkez Bankası’nın sıklıkla müdahale etmesini isteyenler, istikrarın ortadan kaybolduğunu düşünüyorlardı. Eylül ayında döviz piyasalarında müdahale olmadan gerekli önlemleri almaya başlandı. Çünkü herkes faizlerin yüksek olduğunu düşünüyordu. Bunun ardından, Haziran ve Ağustos aylarında tahvil ve bono piyasalarında olumlu etkilerinin görmeye başladık.”
       
ABD’NİN TAVRI
       Derviş, ABD’de yaşanan terörist saldırılara yönelik verilecek tepkinin önümüzdeki günlerin gelişmelerinde önem taşıyacağını söyledi. Bu gelişmelerin dünyayı nereye götüreceğinin henüz bilinmediğini işaret eden Derviş, gelişmelerden ekonomik açıdan etkilenebilecek ülkelerin, IMF liderliğindeki uluslararası kurumlarca desteklenebileceğini işaret etti.
       Bakan Derviş, gelecekte Türkiye’ye girecek sermayenin kararlı bir giriş yapmasını umduğunu belirtirken, bunun için gerekli yasal yapısal reformların gerçekleştirildiğini hatırlattı. Söz konusu reformların, Türkiye’nin önümüzdeki günlerde serbest piyasa ekonomisinin koşullarına tam uygun bir çalışma yapmasını kolaylaştıracağını belirten Derviş, ekonomiyi idare edecek kurumların bağımsızlıklarının artırılmasının da olumlu bir etki yaratacağını belirtti.
       Türkiye’nin AB’ye girmesinin zaman alabileceğini, ancak Türkiye’nin Avrupa ile yakınlaşmasının öneminin, ABD’de yaşanan olaylar ışığında herkes tarafından daha iyi kavrandığını belirten Derviş, “yaşananlar Avrupa’ya Türkiye’nin daha çabuk ve etkili şekilde, birliğe entregrasyonunu gösterdi. Bu terörist saldırı, Türkiye’nin AB’ye girme ve NATO ile işbirliğini sürdürme kararlığını pekiştirmiştir” dedi.
       Bakan Derviş, Türkiye’nin AB’ye girmesi ile duyulacak güvenin artacağını vurgularken, sözlerini “hep birlikte bu hedef için çalışmalıyız “ diye tamamladı.
       
TÜM OLASILIKLAR DÜŞÜNÜLÜYOR
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, 2002 Yılı Bütçesi’nin tüm olasılıklar düşünülerek hazırlandığını söyledi. Derviş, CNBC’nin yayınında, ABD’ye yapılan saldırılar sonrası bunun olası yansımalarına karşılık ekonomik hazırlıklar yapıldığını belirterek, “Yaptığımız çalışmalar sadece hazırlık kapsamında” dedi.
       Derviş, Uluslararası Para Fonu’na 2002 yılında ödenecek 5.5 milyar dolarlık dış borcun ertelenmesi konusundaki bir soruyu, yapılan işlemlerin Türkiye’nin anlaşmasına göre mümkün olduğunu belirterek yanıtladı. Derviş, “Bu imkanı kullanmamamız yanlış olurdu” dedi.
       
MORATORYUM İDDİALARI CİDDİYETSİZ
       Türk ekonomisinin durumu ve son siyasi gelişmeleri değerlendiren Bakan Derviş, bu görüşmeden ayrılırken, gazetecilerin bugün bir günlük gazetede yer alan “Türkiye’nin dış borçlar konusunda moratoryuma gideceği” yolundaki iddiası konusundaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, “Ciddiye almaya gerek yok” dedi.
       Türkiye’nin uygulamakta olduğu ekonomik programın gücünü koruduğunu belirten Kemal Derviş, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan terörist saldırıların kısa vadede her ülkeye olduğu gibi Türkiye’ye de etkisinin olacağını belirtti.
       Türkiye’nin program uygulamasında kararlılığını sürdürdüğünü vurgulayan Derviş, şu anda tüm piyasalarda büyük bir belirsizlik olduğunu vurguladı. Derviş, gelişmekte olan ülkelere yabancı yatırım girişine ilişkin bir soruya ise “Türkiye’de müthiş yatırım olanakları var” diye yanıt verdi.
       
BÜYÜKELÇİLİK’TE BASIN TOPLANTISI
       Bu arada, Devlet Bakanı Derviş, akşam saatlerinde Büyükelçilik’te bir basın toplantısı düzenledi.
       Ekonomik programın, şu an için yolunda gittiğini belirten Derviş, hem Türkiye hem de uluslararası gelişmeler açısından, 2002 yılıyla ilgili sorulara kesin bir yanıt verilemeyeceğini söyledi.
       Son gelişmeler nedeniyle dünyanın her yerinde olduğu gibi türkiye’de de bir belirsizlik olduğuna değinen derviş, “eşgüdüm ve birliktelik ile bunun üstesinden gelinebileceğini söyledi.
       Önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler sonucu ek maliyetler olursa, uluslararası finans kuruluşlarının yeni çalışmalar yapması gerektiğini de vurguladı.
       
ÇOLAKOĞLU: YATIRIMCILAR İYİ DEĞERLENDİRMELİ
       Bu arada, Derviş’in de katılımıyla “Türkiye’de Sermaye Piyasaları ve Yatırım” konferansı Londra’da yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Türk-İngiliz İş Konseyi Eş Başkanı Hasan Çolakoğlu, Türkiye’de mali yapıda önemli reformlar yapıldığını belirtti.
       Çolakoğlu, sözkonusu reformların yeni fırsatlara kapı açtığını ve yeni bir döneme girildiğine işaret ederken, yatırımcılardan bu olumlu dönemi iyi değerlendirmelerini istedi.
       Konseyin İngiliz Eş Başkanı William Alexander’da yaptığı konuşmada, Türkiye’de ekonominin rayına oturtulması açısından olumlu bir dönem yaşandığına dikkat çekerken, bu değişimin büyük bir süratle gerçekleştiğini ve yatırımcıların bu olumlu değişimden cesaret almaları gerektiğini kaydetti.
       Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Akın Öngör ise yine ekonomik yapıdaki reformları işaret ederken, bütün bunların kolay olmadığını ancak sürecin sağlıklı bir biçimde işlediğini ifade etti.
       Türkiye’nin yıllık enflasyonunun 2002 yılı itibariyle yüzde 40 seviyesine indirilmesini öngörüldüğünü belirten Öngör, politik sistemde de olumlu değişimlerin yaşandığını kaydetti.
       Öngör, Türkiye’nin bu olumluya gidiş döneminde yabancı yatırımcıların desteğinin önemli olduğunu belirterek, daha çok sayıdaki yatırımcıyı Türkiye’de görmek istediklerini bildirdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları