Home page
Haber Menüsü


 
Derviş: Geri ödemede süre uzatılabilir
Devlet Bakanı Kemal Derviş, 2002 yılında IMF’ye yapılacak 5.5 milyar dolarlık geri ödemenin kısmen uzatılabileceğini açıkladı. Derviş, Türkiye’nin erteleme talebinin IMF yönetimine iletildiğini de söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    17 Eylül—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, gelecek yıl Uluslararası Para Fonu’na yapılacak 5.5 milyar dolarlık geri ödemenin kısmen uzatılabileceğini söyledi. Derviş, programın ana hatlarında bir sapma olmamakla birlikte, IMF’ye 2002 yılında yapılacak 5 milyar dolarlık geri ödemeye esneklik kazandırılıp, geri ödemenin kısmen uzatılmasının istenebileceğini bildirdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, Londra’da düzenlenecek sermaye piyasaları seminerine gitmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin erteleme talebinin IMF yönetimine iletildiğini de belirterek, şu aşamada program dışında herhangi bir ek kaynak talebinin olmadığını belirtti.
       Derviş, “Bu imkan zaten programda var. Bu yeni bir talep değil. Mevcut anlaşma çerçevesinde zaten var olan bir esneklik” derken, şöyle konuştu: “Bu ortamda gelişmelerin, enflasyon, kamu finansmanı, maliye vs. hepsine etkisi tartışılacak. Ancak ana hatlardan sapma söz konusu değil. Hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda çalışmalar devam ediyor. Program konusunda kararlılığımızı kesin dille ortaya koymak gerekiyor. Gelişmeler gün gün izlenecek, hangi önlemler alınacak ise bunları alıp uygulayacağız. Şu aşamada Türkiye’nin program çerçevesi dışında bir ek kaynak talebi yok.”
       
İHRACAT VE TURİZM ETKİLENECEK
       ABD’de yaşanan terörist eylemlerden ilk aşamada ihracat ve turizm sektörlerinin olumsuz etkileneceğini belirten Kemal Derviş, “Bu aşamada yapmamız gereken programa devam edeceğimizi kesin bir dille ortaya koymamızdır” diye konuştu.
       Türkiye’nin Eylül ayında Eurobond ihracına çıkacağını ancak bu koşullarda bunun ertelenebileceğini de belirten Kemal Derviş, programın dış finansman boyutunu oluşturmanın zaman alacağını da sözlerine ekledi.
       Derviş, ekonomi yönetimi olarak olası gelişmelere dönük her türlü hazırlığın yapıldığını, 2002 yılına dönük rakamların iki hafta içinde netleşeceğini vurguladı.
       
TERÖRLE MÜCADELEYE ŞARTSIZ DESTEK
       ABD’deki terörist saldırılar sonrası, uluslararası alanda terörle mücadele çalışmalarına, terörden çok çekmiş bir ülke olarak Türkiye’nin şartsız destek vermesi gerektiğine de işaret eden Derviş, daha sonra oluşacak zararın yönetimi ve paylaşımında müzakerelere aktif şekilde katılmak gerektiğini belirtti.
       “Türkiye işlevini yerine getirsin ama maliyeti Türkiye’ye ödensin” mantığının doğru olmadığını anlatan Derviş, “Türkiye terörle mücadele çalışmalarını şartsız desteklemeli. Sonra çıkacak uluslararası maliyet tartışılıp, o maliyetin nasıl karşılanacağının düşünülmesi lazım. Ancak yapılacaklar konusundaki tartışma sürecinde, çok aktif yer almalıyız” dedi.
       Derviş, olası gelişmelerin Türkiye’ye yeni fırsatlar getirip getirmeyeceği sorusuna karşılık, bunu şimdiden söylemenin mümkün olmadığını, ancak olaylar çerçevesinde dostlarının Türkiye’nin önemini daha iyi anlayabileceğini, Türkiye’nin önemi daha iyi anlaşılabilirse, özellikle AB ile bütünleşmede hızlanma olabileceğini belirti.
       
REEL SEKTÖRE KARARLAR GELEBİLİR
       Devlet Bakanı Derviş, bu hafta yapılacak Bakanlar kurulu toplantısından, reel sektörü desteklemeye dönük ufak tefek bazı kararlar çıkabileceğini de söyledi. Sıkı maliye politikasının devam etmesinin şart olduğunu da vurgulayan Derviş, “ekonomik kalkınmışlıkta benim günlümdeki ülke İtalya, hatta İspanya” dedi.
       Derviş, “Sıkı maliye politikasına devam etmek şart” diyen Derviş, makro hedeflerin altındaki harcamalar ve gelir yapısının iyi planlanması, devlet harcamalarında çıkacak her milyar liranın hesabının iyi yapılması gerektiğini belirtti.
       Gelir tarafından da benzer hassasiyetin sürmesi gerektiğini anlatan Derviş, geçen sürede kamu bankalarının ciddi şeklide iyiye gittiğini vurguladı. İyileşme sağlandığı ölçüde imkanların gözden geçirildiğini, gelinen noktada özellikle Halkbank’ın kredi hacmini artıracağını anlatan Derviş, bankanın kredilerine dönük düzenlemelerin bugün yarın yapılacağını bildirdi.
       Derviş ayrıca, bu hafta Bakanlar Kurulu toplantısında reel sektöre destek anlamında, ufak tefek bazı kararlar çıkabileceğini vurguladı.
       
AFGANİSTAN-BURUNDİ ÖRNEĞİ LAFIN GELİŞİ
       Derviş bu arada, ATO ziyaretinde paraları değerli ülkeler listesinde Afganistan-Burundi’nin de yer aldığını gördüğünde söylediği, “Türkiye’nin Afganistan-Burundi’den daha iyi durumda olduğu” sözüne açıklık getirdi ve lafın gelişi böyle dediğini belirtti.
       “Aslında ekonomik kalkınmışlıkta benim günlümdeki ülke İtalya ya da İspanya” diyen Derviş, Türkiye’nin bu ülkelerle büyük benzerlikler taşıdığını belirtti.
       Özellikle İtalya’da ekonomik aktivitede kobi’lerin payının yüksek olduğunu, 11 yılda 10 kabine değişmesine rağmen bu ülkenin eknomisinin iyi durumda olduğunu belirtti. İtalya’da bakanlar, hükümet sık sık değişmesine rağmen ekonomi bürokrasinin istikrarlı şekilde görev yaptığına işaret eden Derviş, Türkiye’de de hükümetler değişse bile ekonomi yönetiminde temel stratejisi ve yönetim anlayışında devamlılık olması gerektiğini anlattı.
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİ ERTELENMEYECEK
       Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Derviş’in ardından yaptığı açıklamada, enflasyon hedeflemesinin ertelenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
       Hazine Müsteşarı Faik Öztrak da, harcamaların artırılması gibi bir durumun sz konusu olmadığını vurguladı. Öztrak, harcamaları artırıp, vergileri düşürerek büyümeye geri dönmenin mümkün olmadığını belirtti.
 
       
   
MSNBC News Derviş Londra yolcusu
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları