Home page
Haber Menüsü


1.3 trilyon dolar yabancı sermayede payımız sadece 982 milyon dolar
Türkiye, 2000 yılında en fazla yabancı sermaye çekebilen ülkeler sıralamasında 52’inci sırada yer aldı.
İstanbul
CNBC-E
18 Eylül— Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) “2001 Dünya Yatırım Raporu” açıklandı. Rapora göre, 2000 yılında toplam uluslararası yatırımlar 1. 3 trilyon dolara ulaştı. Türkiye, yatırımlardan aldığı 982 milyon dolarlık payla 52. sırada... Yabancı yatırımda Angola Türkiye’yi geçti...

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1. 3 trilyon dolarlık yatırımın yüzde 79’u gelişmiş ülkelere gitti. Gelişmekte olan ülkelerin yatırımlardan aldığı pay ise son 10 yılın en düşük seviyesine düşerek yüzde 19’a geriledi. En fazla uluslararası yatırımı 281 milyar dolarla ABD aldı. En fazla yatırım yapan ülke ise 250 milyar dolarla İngiltere oldu.
       
YÖNEYMAN: DÜNYADA 52. SIRADAYIZ
       Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneyman, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü UNCTAD’ın 2001 Dünya Yatırım Raporu’na göre, 982 milyon dolar yabancı yatırım çeken Türkiye’nin geçen yıl dünyada 52. sırada bulunduğunu bildirdi.
        Yöneyman, Doğrudan Yatırım Endeksi’ne göre ise Türkiye’nin Burkina Faso, Ruanda, Kenya, Eritre, Macau, Surinam, Yemen gibi ülkeleri geride bırakarak 136 ülke arasında 121. olabildiğini kaydetti.
       UNCTAD’ın 2001 Dünya Yatırım Raporu, dünyayla aynı anda düzenlenen bir basın toplantısıyla Türkiye’de tanıtıldı. YASED Başkanı Yöneyman, raporun tanıtımında yaptığı konuşmada, geçen yıl toplam uluslararası yatırımların bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 1.3 trilyon dolara ulaştığını bildirdi.
       Birleşme ve satın almalarının tutarının da yüzde 50 büyüme ile 1.1 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Yöneyman, 63 bin uluslararası şirketin 800 bin yatırımının dünya ticaret içinde 2/3 paya sahip bulunduğunu vurguladı.
       2000 yılında toplam yatırımların yüzde 79’unun gelişmiş ülkelere gittiğini kaydeden Yöneyman, Avrupa Birliği, ABD ve Japonya’nın yatırımlardan aldığı payın yüzde 71 olduğunu bildirdi. Gelişmekte olan ülkelerin payının ise yüzde 18.9 ile son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğuna dikkat çeken Yöneyman, toplam yatırımların yüzde 91’inin gelişmiş ülkeler tarafından gerçekleştirildiğini anlattı.
       
2. LİGDEKİ KURULUŞLARIN GERİSİNDEYİZ
       Yöneyman, yabancı yatırım çekmede Türkiye’nin Brezilya, Meksika çizgisinde olması gereken bir ülke olarak görüldüğünü belirterek, “Ancak biz bırakalım bunları, 2. ligdeki kuruluşların bile gerisinde kaldık” dedi.
       Yöneyman, geçmiş yıllarda sadece YASED ve BM Daimi Temsilciliği tarafından açıklanan bu raporun tanıtımına bu yıl TÜSİAD ve İSO’nun da katılarak, çalışmalarına destek verdiğini kaydetti.
       YASED olarak son 2 yıldır Türkiye’nin yabancı yatırımlar konusunda neler yapması gerektiğini ve ne kadar geri kalındığının defalarca paylaşıldığını ifade eden Yöneyman, “Ortada bir gerçek var. Bütün bu çabalara rağmen Türkiye, dünyada çok hızla gelişmekte olan yabancı yatırımlar konusundaki pozisyonunu gittikçe kaybetmektedir” dedi.
       Yöneyman, geçen yıl 105 milyar dolar yabancı yatırım çeken Çin’in daha fazla yatırım çekmek için yabancı yatırım seferberliği ilan ettiğini hatırlatarak, Türkiye’nin son 10 yıldır ancak 800-900 milyon dolar çizgisinde olduğunu bildirdi.
       Bugün Avrupa ve dünyanın yabancı yatırım konusunda koştuğunu, Türkiye’nin ise 1990’lı yılların 800 milyon çizgisini çok az aştığını kaydeden Yöneyman, 10 yılda ülkelerin yabancı yatırımlarını katlamasına karşın, Türkiye’de bu gelişmenin maalesef görülemediğini söyledi.
       Türkiye’nin komşuları Romanya ve Bulgaristan’ın Türkiye’deki yabancı yatırımları çekerek, Türkiye’yi geçtiklerini bildiren Yöneyman, bu ülkelerin 2000 yılındaki sermayelerinin önemli bir bölümünün Türkiye’den olduğunu açıkladı.
       Yöneyman, Türkiye’nin yabancı sermayeyi isteyip istemediğini açık bir şekilde ifade etmesi gerektiğini dile getirerek, 1-2 yasa çıkarmakla konunun halledilemeyeceğini savundu. Yöneyman, Endüstri Bölgeleri Yasa Tasarısı’nın tek başına çıkmasının yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi için yetmediğini, bunun yanında ilave tedbirlerin de alınması gerektiğini kaydetti.
       Yabancı kelimesinin Türkiye’de sempatik olarak algılanmadığını ileri süren Faruk Yöneyman, bu yıl içinde açıklanan raporların Türkiye’nin mutlaka yabancı yatırım çekmesi gerektiğini ortaya koyduğunu dile getirdi.
       
TÜRKİYE GELECEK VAADEDİYOR
       BM Türkiye Daimi Koordinatörü Alfredo Witschi Cestari de, dünya üzerinde Türkiye’nin en çok gelecek vadeden ülkelerden biri olduğunu dile getirerek, Türkiye’nin ticaret ve kalkınma açısından üretimini mutlaka artırması gerektiğini söyledi.
       Türkiye’nin büyük bir hızla dönüşen dünyanın bir parçası olduğunu anlatan Cestari, ABD’de yaşanan saldırıların yeni güç dağılımı ve tehditlerin olduğunu, bunun da terörün sınır tanımadığını gösterdiğini kaydetti.
       Dünya Yatırım Raporu’ndan bilgiler de veren Cestari, İrlanda ve İspanya’nın yabancı yatırımlar konusundaki gelişmişliğini anlattı. Doğrudan yabancı yatırımların kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olduğunu ve gelişmiş ülkelerde bu yatırımların arttığının gözlendiğini belirten Cestari, “Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlarda da artmasını sağlamamız gerekir” dedi.
       Türkiye ve pek çok ülkede yaşanan zorlukların üstesinden gelebilmek için eğitimin önemli olduğunu vurgulayan Cestari, “Önümüzdeki yıllarda Türkiye de çok ilerleme kaydeden ülkelerden biri olacaktır” dedi.
       
6 MİLYAR DOLAR ÇEKMEMİZ GEREKİR
       İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ise Türkiye’nin önemli problemlerinden birinin üretim olduğunu vurgulayarak, “Temmuz sonu itibariyle küçülme yüzde 10’lara dayanmışsa Türkiye böyle bir tabloyla hedeflerine ulaşabilir mi? Ulaşamaz” dedi.
       Türkiye’nin bu yılın sonunda 10 yıl önceki düzeyinde olacağını öne süren Kavi, özel sektör üzerindeki yükün taşınamayacak düzeye geldiğini, bu nedenle tasarruf edemeyen özel sektörün ekonomik büyümeyi de gerçekleştiremediğini kaydetti.
       Kavi, Türkiye’nin dünya sermayesinden yeterli pay alması gerektiğini belirterek, “Bu süreci değiştirmekten başka çare yok. Türkiye bulunduğu yer itibariyle önemli bir pazardır. Çok önemli bir potansiyele sahip. Dünya bunu görmekte ama Türkiye bugüne kadar dünya fonlarından, sermayesinden yeterince pay alamamıştır” dedi.
       YASED’le başka bir çalışma daha hazırladıklarını ve bunu önümüzdeki ayın ortalarında kamuoyuna sunmayı düşündüklerini bildiren Kavi, yabancı sermayenin önemine değinerek de şunları söyledi:
       “Eğer bugün bu küreselleşme sürecinde gerçek manada, dünyanın çok çeşitli taraflarının, uluslararası sermaye hareketlerinin ve şirketlerinin varolmasını sağlayabildiğiniz oranda o ülkede güvenlikten söz edebilirsiniz. Çünkü ülkeler, şirketler kendi değerlerini daima bir kişi gibi koruyacaklardır. Ülkelerin bu değerlerini koruma sürecinde eğer bizim Türkiyemiz’de de bu manada bir ekonomik ortamı yaratabiliyorsak yarına çok daha güvenle bakmamız mümkün olacaktır.”
       Kavi, Türkiye bugün Çin, Meksika, Polonya ya da Macaristan kadar yabancı sermaye alamıyorsa dahi bugünkü ekonomik büyüklüğü ve potansiyelinin Derviş’in ifadesiyle, en azından yılda 6 milyar dolarlık bir sermayeyi direkt yatırımlar için Türkiye’ye çekmemiz gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.
       
YATIRIM DÜNYASINDAN SON RAKAMLAR
       Yöneyman’ın verdiği bilgiye göre, dünya yatırım trendlerinde son durum şöyle:
* En fazla yatırım çeken ülke, 281 milyar dolar ile ABD oldu.
* İkinci sırada 176 milyar dolar ile Almanya, üçüncü sırada 130 milyar dolar ile İngiltere, dördüncü sırada 105 milyar dolar ile Çin (Hong Kong dahil) ve beşinci sırada 87 milyar dolar ile Belçika-Luxemburg yer aldı.
* En fazla yatırım yapan ülkeler ise İngiltere (250 milyar dolar), Fransa (172 milyar dolar), ABD (139 milyar dolar), Belçika-Luxemburg (83 milyar dolar) ve Hollanda (73 milyar dolar) olarak sıralandı.
* Almanya, 55.9 milyar dolardan 176 milyar dolara, Çin 64.9 milyar dolardan 105.2 milyar dolara, Kanada 25.1 milyar dolardan 63.3 milyar dolara çıkan yabancı yatırımı ile önemli gelişme gösteren ülkeler oldular.
* Polonya yabancı yatırım miktarını 7.3 milyar dolardan 10 milyar dolara, Malezya 3.5 milyar dolardan 5.5 milyar dolara, Hindistan 2.2 milyar dolardan 2.3 milyar dolara, Vietnam 1.9 milyar dolardan 2.1 milyar dolara ve Slovakya 0.04 milyar dolardan 2.1 milyar dolara çıkararak, son yıllarda Türkiye’nin önüne geçen ülkeler arasına girdiler.
* 2.5 milyar dolardan 1.8 milyar dolara gerileyen Angola ile Kazakistan, Mısır, Bulgaristan, Nijerya ve Romanya da Türkiye’nin önünde yer aldılar.
* Türkiye’nin 982 milyon dolar yabancı yatırım çekerek, dünyada 52. sırayı alabildi. Doğrudan Yatırım Endeksi’ne göre ise dünyada 136 ülke arasında 121. sırada bulundu.
* Türkiye’de 15 dolar olan kişi başı yabancı yatırım miktarı Çin’de 6, Angola’da 10, İrlanda’da 272 kat büyüklüğe ulaşıyor.
* Raporda, en büyük 10 ‘uluslararası şirketin 4’ünün petrol, 4’ünün otomotiv, 1’inin elektrikli aletler ve 1’inin de bilgisayar şirketi olduğu belirtiliyor. Bu şirketler şöyle sıralanıyor: General Electric, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, General Motors, Ford Motor Company, Toyota Motor Corporation, Daimler-Chrysler, Totalfine, IBM ve BP.
* Doğrudan yatırım endeksinde 1’in üzeri olması gerekenden iyi ve 1’in altının olması gerekenden kötü performans olduğu belirtilen raporda, söz konusu endekste Belçika ve Lüksemburg’un 17.3 ile en iyi durumda olduğu, Hong Kong’un 10.6, ABD’nin 2.3, Çin’in 0.9, Pakistan’ın 0.2 olduğu buna karşın Türkiye’nin doğrudan yatırım endeksinde 0.1 ile birçok ülkenin altında yer aldığına dikkat çekiliyor.
* UNCTAD’ın, bu yıl ilk kez ülkelerin doğrudan yatırımlar açısından performansını ölçmeye yarayan Doğrudan Yatırım Endeksi’ne göre, Türkiye’nin geçtiği ülkeler şunlar: Burkina Faso, Bengladeş, Ruanda, Kamerun, Kenya, Kuveyt, Suriye, Nepal, İran, Cezayir, Eritre, Macau, Surinam, Endonezya ve Yemen.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları