Home page
Haber Menüsü


Karakoyunlu
Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, "Elektronik devlet hem saydam, hem de mahrem olmalı" dedi.
Devlet internet teknolojisinde ‘yaya’
Devlet Bakanı Karakoyunlu, internet teknolojisinde devlet yönetiminin etkin olamadığını söyledi. Bakan’ın konuşması sırasında bir ara elektrikler kesildi.
İstanbul
AA
    7 Eylül—  Devletin sunduğu hizmetlere vatandaşların kolay ve hızlı erişimini hedefleyen e-devlet, Bilişim 2001 etkinlikleri kapsamında masaya yatırıldı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği ve Cisco Systems tarafından düzenlenen ‘e-devlet’ forumunun açılışında konuşan Devlet Bakanı Karakoyunlu, internet teknolojisinde devlet yönetiminin özel sektördeki kadar etkin olamadığını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News TÜSİAD: Yolsuzluk zirveye çıktı

MSNBC News Her köye bir 'internet cafe' kurulmalı
MSNBC News Türkiye e-devlet'te emekliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Karakoyunlu’nun, Askeri Müze Kültür Sitesi’ndeki forumdaki konuşması bir ara elektriklerin kesilmesiyle bölünmesine karşılık, Bakan e-devlet kavramıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
       
ANLAŞILMAZ TARİF
       “Teknik ile teknoloji arasındaki farkı tespit edebilecek zihniyeti bize telkin eden bir eğitimden geçmediğimiz için arasındaki farkı kolayca kavrayabilecek kabiliyetleri de kazanamadığımızı gördüm” diye konuşan Karakoyunlu, e-devlet tarifini şöyle dile getirdi:
       “Elektronik devlet, birey ve kurumların açık ağ ortamında veya sınırlı sayıda kullanıcı tarafından ulaşılabilen kapalı ağ ortamlarında yazı, ses ve görüntü gibi sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi, saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan kamu hizmetlerinin tümünü ifade etmekte olup, kamusal sonuçlar doğuran eğitim, kamuoyunu aydınlatma, bilgilendirme ve kamu adına görev ve sorumluluk belirleyen devlet faaliyet taahhütlerinin elektronik kapsamda ele alınması ve değerlendirilmesidir. Tek paragraf, bir cümle. Tıpkı bizim yeni kanun metinleri gibi. Anlaşılması neredeyse imkansız hale getirilsin diye verilmiş tarifler gibi...”
       
ETKİN DEĞİLİZ
       Karakoyunlu, devletin internet teknolojisindeki gelişmeler konusunda yeterli oranda etkin olamadığını belirterek, şöyle konuştu:
       “Dijital devrimin motoru olan internet teknolojisinde devlet yönetiminin özeldeki kadar etkinliğe kavuşmadığıdır. Dünyanın hiçbir yerinde internetini sadece kendi tercihleri doğrultusunda bilgilendirme ile sınırlandıran devlet tarifine rastlayamazsınız. Ama Başbakanlık internetine girerseniz, bunu fevkalade ilgi çekici, hatta biraz da şakaklarınızda zonklamaya veya dudaklarınızda tebessüme sebepiyet verecek örneklerini görebilirsiniz.”
       
SAYDAM DEVLET VE MAHREMİYET
       İki önemli konunun elektronik devlet başlığı altında işlenmesi gerektiğini kaydeden Karakoyunlu, bu kavramların saydam devlet ve mahrem millet kavramları olduğuna işaret etti.
       Karakoyunlu, şöyle konuştu: “Saydam devlet ve mahrem millet kavramları, eğer karşılıklı olarak e-devlet tarifleri içinde istenilen disiplinlere kavuşturulamazsa, e-devlet kavramının Türkiye’de gelecek için çok da ilkeli bir başlangıç olabileceği noktasındaki endişelerimi de belirtmeliyim.”
       
RTÜK YASASI
       Karakoyunlu, Radyo Televizyon Üst Kurulu Yasası’na da değinerek, Cumhurbaşkanı’nın RTÜK Yasası’nı geri çevirmesinin yerinde olduğunu ifade etti.
       “RTÜK Yasası hazırlanmış ve yasada bu konuya temas eden birkaç madde de içerecek şekilde kanun çıkartıldı. Cumhurbaşkanı bildiğiniz gibi onu reddetti. Bana göre isabet etti. O maddelerin yeniden gözden geçirilmesi lazım.
       Birincisi saydam devlet kavramı. Yani devlette şeffafiyet, e-devlet kavramı içeriğinde bütün bunlara temas edebilecek nüfuz imkanlarının sağlanacağını hemen size ifade etmek zorundayım.
       E-devlet kavramının sadece teknik düzeyde, teknolojik içerikte, mali, idari başlıklar altında inceleyen bir yaklaşımın e-devlet kavramını çok eksik olarak tartışacağı kanaatinde olduğumu belirtmeliyim.
       
Türkiye e-devlet’te emekliyor

       Eğer 1415 sayılı kanunun 16. maddesindeki esasları değiştiren 4147 sayılı kanunun 15, 16, 17. maddelerindeki müessesevi tanımları değiştirerek e-devlete geleceğim dediğin zaman bu hukuki düzenlemeyle e-devleti elde etmenin mümkün olduğu sözlerine asla itibar etmeyiniz. Bunları bir siyasi mesuliyet deruhte etmiş bir milletvekiliniz olarak söylüyorum, devleti her an, her dakika, her fırsatta, her yanlışında en şiddetli şekliyle uyarmanız gereken nokta budur.”
       Karakoyunlu, sadece kanun altyapılarındaki değişiklikleri sağlamakla yetinerek e-devlet kavramından beklenilen sonuçlara ulaşma fırsatlarının elde edilemeyeceğini söyledi.
       Saydam devlet kavramının ilk defa Fransız ihtilali olmadan önce İsveç’te tartışmaya açıldığını kaydeden Karakoyunlu, şeffaf devlet kavramının devletin bütün sırlarına nüfuz etme hakkının bireye tanınması olduğunu vurguladı.
       
MAHREMİYETİ AŞMADAN ŞEFFAFLIK
       Karakoyunlu, foruma katılanlara hitaben de şunları söyledi:
       “E-devlet kavramını sizler yepyeni bir anlayışla değerlendireceksiniz. İşin mali, teknik, idari, hukuki yanını düzenleyecek kurumlar var.
       Asıl önemli olan orada mahremiyet kavramını ihlal etmeyecek bir şeffafiyeti sağlayacak cesaret ve düşünce dürüstlüğünü gösterecek kamu yöneticilerini yaratmaktır. Bunu başarabildiğimiz anda Türkiye’nin önünü açacak en büyük kapıyı devirmiş ve aydınlık yolu göstermiş olursunuz.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları