Home page
Haber Menüsü


Türkiye e-devlet’te emekliyor
 
CISCO Türkiye İnternet İş Çözümleri Bölge Direktörü Terzioğlu, 5 aşamalı e-devlet uygulamalarında Türkiye’nin ilk aşamada olduğunu söyledi.  

 
Arzu Zengin/ İstanbul
NTV-MSNBC
7 Eylül —  TÜSİAD ve Cisco Systems Bugün Askeri Müze Kültür Sitesi’nde ‘e-devlet’ forumu düzenliyor. Forumdan önce NTV Bilişim 01 Özel Yayını’na katılan CISCO Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan ve CISCO Türkiye İnternet İş Çözümleri Bölge Direktörü Kaan Terzioğlu, Elektronik devlet kavramını anlattı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Arzu Zengin: E-devlet nedir? Hangi hizmetleri kapsıyor? Hem devlet içinde hem de vatandaş devlet arasında bugün ve gelecekte neleri kapsayabilir?
       
       Suat Baysan: Evet, bugün burada aslında üç konuyu konuşuyoruz. Bir tanesi e-devlet, diğeri e-hükümet, bir üçüncüsü de e-vatandaş. Bu üçü bir arada olmadan herhangi bir şey olmuyor. Burda e-devlet deyince vatandaşlarımızın herkesin kolay ve çabuk ve hızlı bir şekilde devletin sunduğu birçok hizmetlere erişmesini, kullanmasını düşünüyoruz. E-devlet deyince aslında yine bunun içerisinde üç tane ayrı konu var. Bir tanesi devletin kendi içerisindeki süreçlerini elektronik ortama taşıması. Diğeri vatandaşla olan iletişimini elektronik ortama taşımasını, bir üçüncüsü de kendi devletimizin başka devletle olan iletişimini elektronik ortama taşımasını.. Bu uygulamaları seçerken de şu anda birçok uygulama zaten yapılıyor. Önemli olan en fazla katmadeğeri sağlayacak, devlete en fazla verimliliği sağlayacak ve vatandaştan en fazla verimliliği sağlayacak uygulamanın temel hale getirilmesi..
       
       Arzu Zengin: Bunların isimlerini koyabilir miyiz? Mesela ne gibi hizmetler? Şu an bazı ülkeler bunu kullanıyorlar. Ne gibi hizmetler internet üzerinden network aracılığıyla...
       
       Suat Baysan: Şimdi aslında birçok ülkede yüzlerce uygulama internet üzerinden yapılıyor. Örneğin ABD’de uygulama var ki çok popüler şu günlerde. Arabanıza bir plaka çıkartmak istiyorsunuz. Bunun devlete maliyeti 100 dolar şu anda ABD’de. İnternete taşımakla bunu 18 sente indirmişler ve herkes internetten girip arabasına plaka çıkartıyor ve plakalar evlere teslim ediliyor. Örneğin böyle bir örnek verebiliriz.
       
       Arzu Zengin: Sağlık alanında olabilir..
       
       Suat Baysan: Sağlık alanında olabilir, örneğin kamunun başka birçok alanında bu hizmetler verilebilir.
       
       Arzu Zengin: Peki avantajları neler oluyor?
       

       Suat Baysan: Evet. En önemli avantajlarından bir tanesi, devlete sağladığı verimlilik. Kamu çalışanlarının şu anda yaptıkları işlerden arındırılıp başka işlere yönlendirilmesi, eğitim alanında çok büyük bir verimlilik sağlıyor özellikle e-öğrenmeyle. Elbette bir de biz bireylere çok büyük bir avantaj sağlıyor. Gidip kuyrukta bekleyip, sıraya girip, bürokratik engelleri aşıp internet üzerinden direk bu işlemleri yapabiliyoruz.
       
       Arzu Zengin: Devlet ve vatandaş arasında zaman zaman gerginliğe neden olan ilişkileri de aslında rahatlatabilecek bir çözüm gibi gözüküyor.
       
       Suat Baysan: Elbette, öyle gözüküyor gerçekten.
       
       
E-AVRUPA PROJESİ
       Arzu Zengin: E-Avrupa projesi ve e-Avrupa + projesi nedir? Türkiye bu projenin içerisinde nerede yer alıyor?

       
       Kaan Terzioğlu: Şimdi Avrupa Birliği ve Avrupa’daki ülkeler şunun son derece farkındalar ki bugün rekabet avantajı yaratan tek husus daha hızlı öğrenebilmek. Daha hızlı öğrenebilmek de bir anlamda bu teknolojilerin Avrupa vatandaşlarının evlerine, teknolojininin kullanılarak getirilmesi ve bunun eğitimde kullanılabilmesi demek. Şüphesiz internetin birkaç önemli katkısı var bugünkü hayata, bunlardan bir tanesi işlem maliyetlerini düşürebilmek. İşlem maliyetlerini düşürmek demek, devletin kendi iş süreçleri içerisinde bu teknolojileri kullanarak vatandaşlarıyla daha ucuza ve çok daha yüksek kalitede ve zaman problemini aşarak ilişkiye girmesi demek. Bu alandaki yatırımlarını görüyoruz e-Avrupa projesi dahilinde.
       
Devlet internet teknolojisinde yaya

        İkinci konu; dediğim gibi özellikle eğitim sistemine interneti adapte ederek 2003 senesinde mezun olan bütün öğrencilerinin internet ve iletişim konularında bilgili ve becerili hale getirilmesinden başlıyorlar. E-Avrupa projesinin yaklaşık 9 tane ana hattı var. Bunlardan bir diğer önemlisi hukuk düzeninin ve özellikle gizlilik dediğimiz, bugün Sayın Bakan’ın da ifade ettiği gibi saydam devlet mahrem millet prensibinde kişilerin özel bilgi haklarını korumaya yönelik birtakım hususları muhakkak suretle bu senenin sonuna kadar devreye sokmak istiyorlar.
       
       Arzu Zengin: Her şey bir ağ üzerinden yürüyecek ama bu arada herkesin bilgisi....
       
       Kaan Terzioğlu: Gizli kalacak hiç şüphesiz.. Kişisel bilgilerin gizli kalması bu sisteme olan güvenin artması ve bu sistemin kullanılması için en önemli şartlardan bir tanesi. Ve Avrupa topluluğununun da bu alandaki uygulamalarına bir an önce Türkiye olarak tekerleği yeniden keşfederek değil daha hızlı öğrenmeye çalışarak devreye sokmamız lazım.
       
       
E-DEVLET VE TÜRKİYE
       
       Arzu Zengin:
Peki Türkiye bu Avrupa artı yani aday ülkeleri de kapsayan projenin neresinde? Siz nerde görüyorsunuz Avrupa uygulamalarına bakınca?
       
       Kaan Terzioğlu: Şu anda Türkiye’deki e-devlet uygulamalarına baktığımızda eğer bunu 5 aşamalı bir süreç olarak düşünürsek henüz sadece birinci aşamasındayız. Yani birtakım bilgileri internet üzerinden yeni bir ortamda paylaşmak dışında bir işlem yaptığımızı söyleyemeyeceğim. Avrupa ise bu alanda artık vatandaş portalları kurarak kendi departmanlarını bir kenara bırakarak vatandaşların yaşam olaylarına kendini adapte ederek hizmet vermeye çalışıyor. Bu da ne demek? Biraz önce Suat Bey’in de bahsettiği gibi bir çocuğum oldu, ne yapabilirim sorusuna portalda cevap arıyor. Ya da bir yerden bir yere taşınıyorum, ne yapmam sorusuna portaldan cevap arıyor ve bunu dediği anda da devlet ona polis hizmetiyle, elektrik hizmetiyle belki telefon hizmetiyle ve verebileceği her türlü hizmetle kendi hizmetlerini kişinin etrafında oluşturmaya çılışıyor. Bu noktadan oldukça uzağız. Uzak olmamızın önemli sebeplerinden bir tanesi de bizim henüz insanlarımızı tanıyacak durumda olmamamız. Biraz önce bahsedildi seminerlerde. Bir kişi numarasına sahip değiliz. Birçok devlet departmanı insanları başka şekilde takip ediyor ve buna ulaşmadığınız müddetçe bu gibi hizmetleri internet ortamına taşımak çok zor.
       
       
CISCO NETWORK ÇÖZÜMLERİ
       Arzu Zengin: Peki çözümleri birazda konuşalım isterseniz. CISCO uluslararası bir firma ve uçtan uca ağ çözümleri, network çözümleri sunuyorsunuz. Siz kurum olarak Avrupa’da, Amerika’da ne gibi çözümler sunuyorsunuz? Türkiye’de neler yapılabilir?
       

       Kaan Terzioğlu: Şüphesiz biz sınırlarımızı çok iyi bilen bir şirketiz. Biz, sizin de bahsettiğiniz gibi iletişim altyapılarını üreten, satan, pazarlayan bir şirketiz. Fakat diğer taraftan doğrusunu isterseniz internet teknolojilerini kullanarak en büyük verimlilik artışını yaratan şirket de CISCO. Bu sebeple bu alanda öğrendiğimiz ve uyguladığımız konuları aktif olarak, proaktif olarak dünyanın en gelişmiş ülkeleri ve şirketleriyle paylaşmaya çalışıyoruz. Gördüğümüz o ki bu alanda başarılı olan ve başarısız olan şirketler ve devletlerin üzerinde durmaları gereken 4 ana husus var. Bunlardan en önemlisi liderlik. Bir ülkenin en tepe yönetiminin muhakkak suretle bu olaya olan katkısını, inancını sadece sözlerle değil fiilen göstermesi lazım. İkincisi; bilgi ve beceri eksiklikleri. Bilgi ve beceri.. Üçüncüsü; ülkenin yönetim yapısı. Dördüncüsü sadece teknoloji. Dolayısıyla bu olayı teknoloji boyutunun dışında liderlik ve becerilerimizi belli bir noktada muhakkak suretle geliştirerek ele almamız lazım.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları