Home page
Haber Menüsü


 
Aria Genel Müdürü Farina: Kriz bitecek
 
Türkiye’nin üçüncü GSM şebekesi Aria’nın Genel Müdürü Farina, “Kriz bitecek, yabancılar Türkiye’nin geleceğine güveniyor” dedi.
 
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
5 Eylül—  Türkiye’nin üçüncü GSM şebekesi Aria, ekonomik krize karşılık Türkiye pazarından yana umutlu. Aria Genel Müdürü Giuseppe Farina, bütün dünyada krizin etkili olduğunu, ancak Türkiye’de daha ağır geçtiğini söyledi. Farina, Bilişim Fuarı’nda düzenlenen Telekomünikasyon Forumu’ndaki konuşmasında, “Kriz bitecek. Gelecek için düşünürsek, yabancılar dışarıda Türkiye’nin çok güvenilir ve yatırım yapılacak ülke olduğunu düşünüyorlar” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Telekom'da yatırım hedefi 700 milyon $
MSNBC News Telekom'un özelleştirme geliri yatırımla artacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Farina, Türkiye’de telekomünikasyon alanında bürokratik yaklaşımın kısmi olarak mevcut olduğunu belirterek, piyasada deregülasyon sözkonusu olduğunu söyledi. Piyasanın önünün açılmasının istendiğine, ancak pekçok kuralın varolduğuna dikkat çeken Farina, krizin aşılabilmesi için tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini vurguladı. Farina, Türkiye pazarındaki GSM operatörlerinin çalışması gerektiğini de belirtti.
       
ARA BAĞLANTI TARTIŞMASI
       Bu arada, GSM şebekeleri arasında ara bağlantı anlaşmaları konusundaki uyuşmazlık Telekomünikasyon Forumu’na da yansıdı. +Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan da şirket olarak roaminge karşı olmadıklarını, ancak bunun ticari bir değeri bulunduğunu dile getirerek, “Roaming yaptığımız zaman evimizin anahtarını teslim edeceğiz, arabanın anahtarını vereceğiz. Ama ne zaman mutfak, araba kullanılacak, bunun bana katkısı ne olacak, bunun ticari değeri ve kurallarının konulması lazım. Bir kira ücreti almamız lazım” diye konuştu.
       Türktan’ın bu sözleri üzerine Aria Genel Müdürü Giuseppe Farina ise, “Ev sizin değil, hükümetindir. Hükümet anahtarı size verdiği takdirde siz kendi mutfağınızı kullanırken, bu evde ikimiz de kendi paramızı ödüyoruz” dedi. Yeniden söz alan Türktan, Farina’ya, “altapımızı siz satın alın, biz sizden roaming alalım” teklifinde bulundu.
       
PAMUKSÜZER: KRİZ 50 KAT BÜYÜK
       Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ersin Pamuksüzer ise telekomünikasyonda yaşanan krizin diğer krizlerin 50 katı olduğunu ifade ederek, “Kriz içinde kriz yaşıyoruz. Krizlerden bir tanesi dünyadaki telekom krizi, bir de ülkemizin krizi var. Burada para mevcut değil. Türkiye’ye bu alana verilecek uluslararası para da yok” dedi.
       Pamuksüzer, Türkiye’nin çok kırılgan ve kötü bir krizden geçtiğini vurgulayarak, “Benim çalıştığım yer, 20-30 bin kişiyi bir kalemde çıkarıyor. İşsiz kalıyorlar. Bunlar olurken girişimciler bir şekilde korunmalı. Lisanslar verilirken, gelir kaynağı olarak görülmemeli. Lisansları çok pahalı satıp, kırılgan ortamda önemli zararlara uğratırsak inanılmaz çıkmaza gireriz” diye konuştu.
       
YENEL: TELEKOMA SARILMALI
       Alcatel’in yöneticisi Lütfi Yenel ise küreselleşmeyle beraber yeterli rekabet gücünün olmaması durumunda sürekli bir fakirleşme yaşanacağını vurgulayarak, “Değişimi yakalayabilmek için sarılacağımız yer bu sektör. Bölgesel olarak baktığımızda insan gücü ve şirketlerimizle en iyi ülkeyiz diye biliriz” dedi.
       Regülasyon ve teknolojinin sektörü değitirecek 2 faktör olduğuna dikkati çeken Yenel, bu konuda özel sektörün çok iyi temsil edilmesi gerektiğini, ancak Türkiye’deki özel sektörün temsil açısından doğru bir yapılanma içerisinde olmadığını ifade etti.
       
MAGA: DÜZENLEMEYE AĞIRLIK VERİLMELİ
       Diğer yandan, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Haluk Maga da, sektörü bir bütün olarak ele aldıklarını belirterek, sektörün gelişmesi ve ilerlemesi için regülasyonların yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.
       Türkiye’nin 7-8 yıl önce İsrail ile aynı ligde değerlendirildiğine işaret eden Maga, “Ama artık başka ülkelerle, rakiplerle kıyaslamamız lazım. Geçmişte 3-6 yılda neler katettik. Artık İsrail ve Hindistan ile değil, Dubai’ye bu konuda gelişmiş diğer ülkelere bakmamız lazım” diye konuştu.
       Maga, bu konuda başarılı olabilmek için sadece telekom alanında değil, Türkiye’nin bilişim sektöründe hangi noktada olduğunun çok iyi kavranması gerektiğini kaydetti.
       
ÜNSAL: DAHA HIZLI DAVRANILSIN
       Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal da, ana beklentilerinin lisans ve yetki belgesinin çıkarılması olduğunu kaydederek, bu konuda biraz daha acele edilmesi gerektiğini ve yetki belgesinin verilmesiyle sektörün önünün biraz daha açılacağını kaydetti.
       Daha fazla iş alanları yaratmak ve sektörü daha kaliteli hale getirmek için daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirten Ünsal, “İnanıyorum ki krizi aşmanın bir yolu telekom sorununu aşmaktır” dedi.
       Compaq Türkiye Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu da, Türkiye’de yaşanan sosyal değişimin internetin getirdiği gelişimi takip edemediğini belirterek, “Türkiye bugün bu bürokratik yapıyla, bu kafa yapısıyla bırakın yabancı yatırımcı getirmeyi, Türk yatırımcıyı bile Bulgaristan’a, Romanya’ya kaydırıyor” dedi.
       Nalbantoğlu, bürokratik yapının değiştirilmediği sürece telekomda ya da herhangi bir iş alanında bir ilerleme kaydedilemeyeceğini söyledi.
       Cisco Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan da, Türkiye’de internetin çok yavaş ilerlediğini belirterek, internetin daha iyi kullanılması durumunda ekonomik krizin daha çabuk aşılacağı görüşünü dile getirdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları