Home page
Haber Menüsü


Alptürk
Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk
 
Telekom’da yatırım hedefi 700 milyon $
 
Türk Telekom Genel Müdürü Alptürk, yılsonuna kadar gelir paylaşımı hariç 700 milyon dolarlık yatırım yapılacağını söyledi. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Yurdal da, ara bağlantı için çözüm arandığını belirtti.
 
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
5 Eylül—  Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, bu yıl sonuna kadar gelir paylaşımı hariç 700 milyon dolarlık bir yatırım programı öngördüklerini söyledi. Alptürk, Telekom Forumu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’de yaşanan krizin sektörü olağanüstü etkilediğini vurguladı. Alptürk, bilişim sektöründeki bütün firmaların Türk Telekom’a bağımlı olduğunu, dolayısıyla da sektördeki bütün kurum ve kuruluşların krizden etkilendiğini ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News Telekom'un özelleştirme geliri yatırımla artacak
MSNBC News Telekomünikasyon ihale yönetmeliğinde değişiklik
MSNBC News Aria Genel Müdürü Farina: Kriz bitecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
VERİ HABERLEŞMESİNE AĞIRLIK VERİLDİ
       Geçen yıl 670 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Alptürk, dünyada artık sese yapılan yatırımların azaldığını, veri haberleşmesine ağırlık verildiğini kaydetti.
       Alptürk, şöyle devam etti: “Bizim bu yıl sonunda öngördüğümüz yatırım programı, gelir paylaşımı hariç 700 milyon dolar. Bu rakamı 470 trilyon liraya revize ettik. Bu yeterli olmuyor. Ülkenin içinde bulunduğu şartlardan dolayı bazı yatırımlarımızı önümüzdeki yıla kaydırdık.
       Pozisyonumuzu sektörü rahatsız etmeyecek hale getirdik. Biraz temkinliyiz. Çok borçlanmak, sıkıntıya girmek istemiyoruz. Yatırımlarımızın yüzde 80-85’i veri haberleşmesine yönelik maliyetlerdir.”
       
CANI SIKILAN BİZE KIZDI
       Piyasa düzenleyici kurumun gecikmiş bir olay olduğunu anlatan Alptürk, “Yıllar önce kurulmuş olsaydı, sektör bugün bulunduğu yerden çok farklı konumda olurdu. Üreticiler farklı yerde olurdu, operatörler çok farklı yerde olurdu” dedi. Türk Telekom olarak çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Alptürk, “Canı sıkılan bize kızdı veya herhangi bir sorun bize yansıdı. Şu anda biz bu Kurumun sıkıntısını çok iyi anlıyoruz. O yüzden arkadaşlar biraz temkinli gidiyorlar, ince eleyip sık dokumakta çok haklılar” diye konuştu.
       Alptürk, şöyle devam etti: “Biz birçok konuda milli senaryodan yoksun masaya oturuyoruz veya sahaya çıkıyoruz. Birtakım şeyler bizden önce gidiyor. Yani fiili durum oluşuyor. Birşey yapıyorsunuz kurallar sonra konuyor. Bakacağız kendimize, bize biçilen rol nedir. Biz hep tüketici mi olacağız? Milyar dolarların döndüğü bu sektörde Türkiye hep tüketici konumunda. Üretimimiz olmadan biz tüketmek yönündeki bir senaryonun kurbanı gibi gidiyoruz.”
       
YURDAL: ARA BAĞLANTIYA ÇÖZÜM ARANIYOR
       Bu arada, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal, ara bağlantı anlaşmazlığının geliştirilmesi konusunda GSM operatörleriyle görüşüldüğünü söyledi. Yurdal, Telekom Forumu’ndaki konuşmasında, ara bağlantı anlaşması için önlemler almaya çalıştıklarını belirtti.
       Yurdal, bugüne kadar yaptığı bağlayıcı kuralların dışına çıkarak minimum düzeyde regülasyon yapmak suretiyle, sektörün açık, serbest ve gerçek rekabete kavuşması için gerekli olan şartları hazırladığını anlattı.
       “Biz regülasyon kurumu değil, deregülasyon kurumuyuz” diyen Yurdal, kurumun çalışmaları arasında yer alan roaming konusunun kısa bir süre sonra sonuçlanarak kamuoyuna sunulacağını bildirdi.
       
REKABET KURUMU’NA GÖNDERİLECEK
       Yurdal, GSM operatörleri arasındaki ara bağlantı tartışmasının, kendileri açısından çözüldüğünü de söyledi. Yurdal, “Bize göre makul olanı önümüzdeki hafta Rekabet Kurumu’na göndereceğiz” dedi. Yurdal, Türk Telekom’un yüzde 50 hissesinin özel sektöre geçmesiyle tekelin ortadan kalkacağına işaret ederek, “Sektörün bir an önce liberal hale getirilmesi lazım” dedi.
       Yurdal, 1 Mart’tan beri roaming konusuyla ilgilendiklerini ve 2 şirketin biraraya gelerek bunu halletmesini istediklerini ifade ederek, “Keşke devletin müdahalesini kabul etmeden şirketler bunu çözselerdi. Şu an ne isteyen, ne veren makul. Ama uluslararası örneklere göre biz makulu bulduk. Roaming konusu şu an bizim nezdimizde çözülmüş durumda” diye konuştu.
       Yurdal, 4502 sayılı yasanın konunun bu şekilde yapılmasını emrettiğini belirterek, “Bu, yasada açıkça bellidir. Kendi aralarında anlaşamadıkları takdirde, kuruma başvurmak ve başvuruya razı olmak durumundalar. Yoksa kendileri anlaşırdı. Bunun başka yolu yok, çözülemedi zaten” dedi.
       Fatih Mehmet Yurdal, bir soru üzerine rakam konusunda bir şey söyleyemeyeceğini, parasal konuların dışındaki konularda bir anlaşmazlığın olmadığını kaydetti.
       
RUHSATTA SON AŞAMAYA GELİNDİ
       Lisans ya da ruhsat verilmesiyle ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini kaydeden Yurdal, dün itibariyle Bakanlar Kurulu’ndan onay almak üzere harekete geçtiklerini, konunun sonuçlandırılmasıyla beklemekte olan 180 civarındaki şirkete ruhsat vereceklerini bildirdi.
       Yurdal, Kurumun diğer çalışmaları arasında da Türk Telekom’un hatlarının yeni gelecek olan operatörlere verilmesine ilişkin düzenlemelerin yapılması, ülkede yaşayan bütün insanların eşit şekilde Telekom hizmetlerinden yararlanmasını öngören çalışmanın şirketlere verilmesi ve UMTS ile ilgili çalışmalar olduğunu kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları