Home page
Haber Menüsü


 
Ulaştırma Bakanı Oktay Vural
Telekom’un özelleştirme geliri yatırımla artacak
Ulaştırma Bakanı Vural, Türk Telekom’un teknolojik yatırımlar ve yeniden yapılanmasıyla özelleştirme gelirinin artacağını söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    5 Eylül—  Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, “Türk Telekom’un özelleştirme sürecinde değerinin artırılması, teknolojik yatırımlarına ve yeniden yapılandırılmasına bağlıdır. bu bağlamda kurumun telekom operatörlüğünden bilgi ve veri iletişime odaklanması gereklidir” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Aria Genel Müdürü Farina: Kriz bitecek
MSNBC News Telekom'da yatırım hedefi 700 milyon $
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bilişim 2001 çerçevesinde düzenlenen Telekomünikasyon Forumu’nda konuşan Vural, Telekom’un özelleştirilmesi sürecinin, sektörün rekabete açılmasına önemli katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi:
       “Türk Telekom’un altyapısını kullanarak kapasitesinin kullanımını sağlayacak özel firmalar ile işbirliğine gitmesi, rekabet gücünü ve değerini de artıracaktır.”
       Vural, özelleştirmenin rekabet koşullarına göre hazırlanması gerektiğini belirterek, “Telekomünikasyon kurumunun da, rekabetin düzenlenmesinde ve sektörün gelişmesinde gerekli düzenlemeleri süratle hazırlaması gerekmektedir.”
       
GSM ABONESİ 2003’TE 26 MİLYON OLACAK
       Vural, Türkiye’de halen 16 milyon dolayında GSM abonesi bulunduğunu ve bu sayının 2003 yılında 26 milyona, 2005 yılında ise 30 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.
       Vural Türk Telekom’un halen 18 milyon olan sabit telefon abonesi sayısının da 2005 yılında 20 milyona ulaşmasının beklendiğini sözlerine ekledi.
       
ELEKTRONİK TİCARET OTOBANLARI OLUŞTU
       Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, ekonomi tarihinde yer almış kara ve deniz ticaret yolları gibi yeni elektronik ticaret otobanlarının oluştuğunu da söyledi. Vural, yeni ekonomide bilginin üretilen herşeye ve üretime yöntemine tatbik edilebilecek hale geldiğini belirterek bugünün sanayii, zirai işletmeleri ve işlerinin eski ekonomiden farklı olup bilgi insan işi haline geldiğini savundu.
       Bilginin çok önemli ve değerli hale geldiğini vurgulayan Vural, bilgi teknolojileri kullanıldığı takdirde kağıda dayalı işlemlere nazaran online işlemlerde ortalama yüzde 65 tasarruf sağlanabileceğine işaret etti.
       Yeni ekonomide piyasaların dinamik olduğunu ve piyasa ekonomisindeki rekabetin sınırları aştığını, artık globalleştiğini belirten Bakan Vural, yeni ekonomide kitlesel üretim kavramını yerine esnek üretimin aldığını, büyümek için ihtiyaç duyulan kaynakların da bilgi ve yenilikte olduğunu kaydetti.
       
TEKNOLOJİ TASARRUF GETİRİYOR
       Giderek yaygınlaşan internet ve mobil teknolojilerin kullanılmasıyla sınırsız sayıda kaynağa ulaşmanın mümkün olduğunu belirten Vural, tedarik zinciri yöntemi kullanılarak bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin tedarik zincirlerini ve sistemlerini elektronik ortama taşıyarak kaynak kullanımda büyük maliyet tasarrufları sağladıklarını anlattı.
       Bakan Vural, bilgi ve iletişim teknolojisinde meydana gelen değişmeler sonucunda 3. binyılda tarım ve sanayiinin ikili bir güç yapılanması yerine üçlü bir yapı oluşturacağını vurgulayarak bilgiye dayalı zenginliği oluşturan toplumların üçüncü bir yapı olacağını söyledi.
       Vural, “Önemli olan 3. binyılın gerçeklerini görmek ve ona hazırlanmaktır. Bu sadece ülkelerin kendi sorunları olmasından öteye uluslararası gelişmişlik farklılaşmasının doğurduğu sorunlar dolayısıyla global bir sorun özelliği taşımaktadır” şeklinde konuştu.
       
RAKAMLARLA BİLİŞİM SEKTÖRÜ
       Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe Güney Kore’de yaklaşık 5 bin, ABD’de 16 bin, Japonya’da 17 bin firmanın üretimde bulunurken, Türkiye’de bu sayının ancak 150 civarında olduğunu bildiren Bakan Vural, telekomünikasyon sektöründe Türkiye’de bir firmanın faaliyet göstermesine karşın Güney Kore’de 246, ABD 39 bin, Japonya’da da 6 bin firmanın hizmet verdiğini kaydetti.
       Türkiye’de toplam istihdam içinde bilgi ve iletişim sektörünün payı binde 5 iken, Güney Kore’de bunun 5 katı, ABD’de 8 katı, Japonya’da ise 7 katı olduğunu anlatan Vural, Türkiye’de nüfusun yüzde 3.5’inin bilgisayara sahip olmasına karşın dünya ortalamasının yüzde 6, AB ortalamasının ise yüzde 25 olduğunu söyledi.
       Vural, Türkiye nüfusunun yüzde 3’ünün internete bağlı iken dünya ortalamasının yüzde 7, ABD yüzde 56 ve AB’de yüzde 26 olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de nüfusun yüzde 24’ünün mobil telefon kullanmasına karşın dünya ortalamasının yüzde 8 ve AB ortalamasının ise yüzde 39 olduğunu bildirdi.
       
İHRACATTA BİLİŞİMİN PAYI %5
       Bilgi ve iletişim sektörünün ihracattaki payının Türkiye’de yüzde 5 civarında bulunurken, Güney Kore’de bu rakamın yüzde 22, ABD’de yüzde 15 ve Japonya’da ise yüzde 24 civarında olduğunu kaydeden Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Ülkemizin kalkınmasında son derece önemli bir rolü olan sektörün temel altyapısını geliştirmek ve işletmek görevini üstlenmiş olan Türk Telekom’un özelleştirme sürecinin ve sektörün rekabete açılmasının önemli bir gelişme sağlayacağı kanaatindeyim. Türk Telekom’un özelleştirme sürecinde değerinin artırılması, teknolojik yatırımlara ve yeniden yapılanmasına bağlıdır.
       Bu bağlamda kurumun telefon operatörlüğünden bilgi ve veri iletişimine odaklanması gerekir. Türk Telekom’un akıllı şebeke çalışmaları süratle sonuçlandırılacaktır. Bunun yanında Türk Telekom altyapısını kullanarak, kapasitesinin kullanımını sağlayan özel firmalarla işbirliği rekabet gücünü ve değerini artıracaktır. Türk Telekom’un özelleştirilme süreci yanında rekabet edici bir piyasada görev yapacağı da dikkate alınmalı ve buna göre hazırlanmalıdır. “
       Ulaştırma Bakanı Vural, Türkiye’nin 3. bin yıl vizyonuna uygun olarak bilgi toplumu olma yolunda milli enformasyon şebekesi kurulması, esnek üretim ve esnek otomasyon teknolojilerine ülke sanayinin uyarlanması, sanal hizmetler ağı vasıtası ile hizmet sunumunun temini, çevre dostu teknolojiler, enerji tasarrufu sağlayıcı teknolojiler ve çevre dostu enerji üzerinde odaklanılması ve yazılım üretimine stratejik desteğe ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları