| | | Derviş, yaptığı açıklamada, vergi oranlarının indirilmesinin sözkonusu olmadığını dile getirirken, sıkı mali politikaların devam edeceğini söyledi.
İnsanlar aslında yatırım yapmak istiyorlar, ancak güvenemiyorlar. Bu nedenle güven ortamının biran önce sağlanması lazım. Kur çok fazla dalgalınrsa belirsizlik olur. Bu da güvensizliğe neden olur. Sorunlar, herkesin omuz vermesiyle çözülür diyen Derviş, mucize beklenmemesini de istedi.
IMFye verdikleri taahhütlerde faiz dışı fazlanın yüzde 5.5 olduğunu, belki 6-6.5 çıkabileceğini belirten Dervişin, ama bu politikalardan taviz veremeyeceklerini de kaydetti.
BÜYÜME RAKAMLARI DAHA İYİ OLACAK
Bakan Derviş, büyüme rakamlarının daha iyi olacağını öngördü.
Derviş, borç ödeme sorunu olmaması halinde maliye politikalarının daha da gevşetilebileceğini ifade ederken, Ama yıllardır biriken bu borç buna engel oluyor. Ekimde 3 milyar dolar gelecek. Vergi gelirlerinde düşüş var. Hala devlet içinde israf devam ediyor. Rehabilitasyon fonu diye birşey yok. Bizim herhangi bir rehabilitasyon fonu kuracak durumumuz yok dedi.
Derviş, TOBB temsilcilerine 2002 yılında borçların vadesinin uzatılmasına yönelik ciddi bir çalışma içinde olduklarını da açıklayarak, Gönüllü değişim üzerinde düşünüyoruz dedi. Dervişin açıklamaları, ilki geçtiğimiz aylarda yapılan takas operasyonunun önümüzdeki yıl da devam edeceği sinyali olarak yorumlandı.
Türkiyenin borçlarını mutlaka ödemesi gerektiğini belirten Derviş, toplantıda şunları söyledi: Mali politikalarda gevşersek krediler durur. Sendikasyonlar, Dünya Bankası kredileri, IMF kredileri biter. IMF gider, ben bunu yapamam. | |