Home page
Haber Menüsü


Yabancı sermayenin önü açılıyor
Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artırılması amacıyla, bürokratik engeller kaldırılıyor. Hazine yatırım başvurularını 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Dünya Bankası destekli eylem planı Ekim’de hükümet gündemine gelecek.
Ankara
AA
5 Eylül— Ekonomik krizden çıkış aşamasında doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını artırmayı hedefleyen ekonomi yönetimi, yatırımların önündeki bürokratik engellerin azaltılmasını hedefliyor. Hazine Müsteşarlığı organizasyonunda gerçekleştirilen yeni çalışmayla, yatırımın önündeki en büyük engel olarak belirtilen bürokratik işlemlerin kısaltılması ve tek elde toplanması amaçlanıyor. Hazine’nin yatırım başvurularını 3 ay içinde sonuçlandırması öngörülürken, Dünya Bankası destekli eylem planının Ekim’de hükümet gündemine gelmesi bekleniyor.

   
 
       
   
MSNBC News Ecevit: Ekonomi küçülmeye mahkum değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Buna göre doğrudan yatırım sırasında, yatırımın türüne göre, Çevre Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığı’na kadar birçok bakanlığın incelemesine tabi olan işlemler, sadece bir ya da iki kurumun incelemesiyle gerçekleştirilebilecek.
       
YATIRIM BAŞVURULARI 3 AYDA TAMAMLANACAK
       Hazine Müsteşarlığı, yatırım izni başvurularını, en geç üç ay içinde sonuçlandıracak. Bütün bürokratik işlemler, en geç üç ay içinde sonuçlandırılmış olacak.
       Başbakan Bülent Ecevit de 1 Eylül’de yaptığı açıklamada, yabancı sermaye girişinin önündeki en büyük engelin bürokratik engeller olduğunu belirterek, “Bu durumu önlemek için yasa tasarısı hazırladık. Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek. Bu yasa yürürlüğe girdiğinde, Türkiye’de yatırım yapmak isteyenler, 40 kapı çalmayacaklar, tek bir kapıya başvuracaklardır. 3 ay gibi kısa sürede kesin olarak kendilerine yanıt verilecek” demişti.
       
REKABET GÜCÜ AZALIYOR
       Dünya Bankası’nın bir yan kuruluşu olan Yabancı Sermaye Danışmanlık Hizmetleri biriminin (FIAS), Hazine Müsteşarlığı ile yaptığı çalışmalar sonucunda, yatırımın önündeki en büyük engel bürokratik mekanizmaların fazlalığı olarak tespit edilmişti.
       World Economic Forum tarafından hazırlanan Global Competitiveness Report’da da, mevcut idari engellerin Türkiye’nin rekabet gücünü önemli ölçüde azalttığı vurgulanmıştı.
       Price Waterhouse Coopers tarafından yapılan çalışmada ise bu belirsizliğin Türkiye’ye maliyetinin yıllık 1 milyar 822 milyon ABD Doları civarında bir doğrudan yabancı sermaye olduğunun tahmin edildiği belirtilmişti.
       Öte yandan Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde yatırımda bulunan Türk işadamlarının da görüşü alınarak, yatırımlarını yeniden Türkiye’ye kaydırmaları için gereken imkanlar araştırılacak.
       Halen Başbakanlık’ta yürütülmekte olan atıl veya üretimi durmuş fabrikalara yönelik envanter tespitinden sonra, getirilecek teşviklerle, yerli ve yabancı girişimcilerin, çok cazip vergi ve elektrik teşvikleriyle bu bölgelere yatırım yapmaları özendirilmesi amaçlanıyor.
       
EYLEM PLANI EKİM’DE
       Dünya Bankası’na bağlı FIAS’ın yardımıyla hazırlanan rapora ilişkin eylem planı ise Ekim ayında Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Yeni düzenleme çerçevesinde, Eylül ayı sonuna kadar, yatırım sürecini doğrudan etkileyen Ticaret Kanunu, İmar Kanunu ve diğer ilgili kanunların gözden geçirilmesi tamamlanacak.
       Edinilen bilgiye göre, halen TOBB’un koordinasyonuyla sürdürülen Sektör Kurulu toplantılarının bitişinin ardından, Ekim ayında, reel sektöre ilişkin genel teşvik ve vergi politikası belirlenecek.
       Yetkililer, Cuma günü Türkiye’de çalışmalarına başlayacak olan IMF heyetiyle de bu konunun görüşüleceğini ve makro ekonomik dengeler bozulmadan, IFC’nin de desteğiyle belirlenecek sektörlere ilişkin bir genel teşvik ve vergi politikasının geliştirileceğini ifade ediyorlar.
       Yatırım teşviği çerçevesinde ise vergi gelirlerini düşürmeyecek bir kapsamda, yatırım vergi indirimi daha rasyonel bir hale getirilecek.
       
İLK ETAPTA 1.5-2 MİLYAR DOLAR
       Yatırımların önündeki idari engellerin kaldırılması ve yeni teşvikler, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in gerçekleştireceği, Londra ve Dünya bankası-IMF toplantılarında yabancı yatırımcılara ve danışmanlık kuruluşlarına anlatılacak.
       Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, 1995-2000 yılları arasında Türkiye’ye gelen net doğrudan yabancı sermayenin ortalama yıllık 767 milyon dolar civarında gerçekleştiğini hatırlatan yetkililer, yeni eylem planının yürürlüğe girmesiyle, bu rakamın, ilk etapta 1.5-2 milyar dolara çıkabileceği tahmininde bulundular.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları