Home page
Haber Menüsü


 
Oyun Planı bu kez başarılı oldu
 
Son iki haftadır Merkez Bankası ve Hazine çok sıkı bir işbirliği içinde, oldukça akıllı bir oyun oynuyorlar.
 
Murat Gener
NTV
 
29 Ağustos—  Merkez Bankası ve Hazine’nin başarılı Oyun Planı ile son iki haftadır bono faizleri 10 puan kadar geriledi, gecelik faizler 2 ila 3 puan arası indirildi, Türk Lirası dolar karşısında 100 bin lira değer kazandı, Borsa dolar bazında yüzde 16 yükseldi.

   
 
       
   
MSNBC News Dolar 1 milyon 400 binin altında
MSNBC News Bono halka arzında satış 693.2 trilyon
MSNBC News Freidman: Euro karışıklık yaratacak
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
MSNBC News Dolarlı tahvile talep 1.3 katrilyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası ve Hazine’nin Oyun Planı tuttu, korkulan Kasım itfalarında sağlanan kolaylık, bono faizlerindeki sert hareket, borsadaki yükseliş ve doların Türk Lirası karşısındaki değer kaybı, uzun süredir beklediğimiz iyi haberlerdi...
       Halka Arz yöntemiyle bono ve tahvil satışına geçen hafta başlayan Hazine, bu maratonun üçüncü ayağını da dün koştu. Vadesi 99 gün olan bono ihalesinde Hazine beklediği oranı bulmuş olacak ki, 693 trilyon lirada halka arzı kesti.
       
SON 10 GÜNDE NELER OLDU?
       Oyun başlamadan önce iki oyuncu da hazırlıklarını önce etrafı kontrol ederek yaptılar. Arjantin’e baktılar herşey yoluna gimeye başlamış gibi görünüyordu. İçerde de dış borçlanma yönünde söylentiler çıkmaya başlamıştı, bu da iyi bir gelişmeydi.
       Ardından maç başladı;
       1.RAUND (17 Ağustos 2001)
       Aslında oyun planının başlangıcı geçen haftanın başlarına kadar uzanıyor. İlk olarak 17 Ağustos 2001 günü Hazine bir duyuru ile halka arza çıkacağını duyurmuştu. İlk ayakta 2 tür halka arz planlanmıştı, bunlardan biri dolar cinsinden tahvil ve bir diğeri de Türk Lirası cinsinden bonoydu.
Halka arz kamuya arz

       2.RAUND (24 Ağustos 2001)
       Biri dolar, biri lira cinsinden iki halka arzın ardından, ikinci raunda yine Hazine çıktı. Bu kez operasyonun ismi “Erken İtfa”ydı. Bu operasyonla Ziraat ve Halk Bankaları’na olan borçların bir kısmı nakit olarak geri ödenirken bir kısım borçta 1 yıl sonraya vadelendirildi.
       Böylelikle halka arz ile başlayan olumlu havanın devam etmesi amaçlandı. Hazine piyasalara “ayaktayım, param var!” mesajı veriyordu. Aynı zamanda piyasaların korkulu rüyası Kasım ayı itfalarıda belli ölçüde aşağıya çekiliyordu.
       3.RAUND (27 Ağustos 2001)
       Ardından Merkez Bankası ringe çıktı. Geride kalan 1 haftalık süreçte ikinci el bono piyasasında azalan oranlar artık bankalar için taşıma zorluğu getirdiğinden Merkez Bankası uzun süredir yüzde 62’den fonladığı gecelik oranları yüzde 60’a indirdi. Böylelikle yüzde 62’nin bileşikte yüzde 86’ya denk gelen taşıma maliyeti yüzde 82’ye kadar geriledi. Yani ikinci el bono piyasasında bonoların bileşik faizlerinin yüzde 82’ye kadar gerilemesi için yol açıldı.
       Merkez Bankası’nın ringde olduğu saatlerde bir diğer oyuncu Hazine’de ringe çıktı ve yeni bir halka arz müjdesi verdi. Hazine’nin halka arz müjdesinde en dikkat çekici gelişme bir hafta önce yüzde 92.5 olan bileşik faizin yüzde 83.75’ten halka verileceğiydi.
       Yani piyasada gözlenen faiz gerilemesi halka arzada yansıtıldı.
       
MAÇ NASIL SONUÇLANDI?
       Şimdi bu üç raundun ortak bir analizini yapalım. İlk raundda alınan göreceli başarılı ve ikinci raundda alınan başarılı sonuç Merkez Bankası’nın faizleri indirmesine kadar sürdü.
       Ancak Merkez Bankası’nın faizleri indirmesinde çok değişik sonuçlar ortaya çıktı.
       27 Ağustos Pazartesi günü Merkez Bankası gecelik faizleri yüzde 62’den yüzde 60’a çektiğinde ilk olarak bono piyasası tetiklendi. Bir günde yaklaşık 8 puan gerileme gözlendi.
       Bunun bir neden sonuç ilişkisinden bağımsız olmadığını düşünmek yerinde olacaktır. Ama Pazartesi günü yaşanan hızlı hareket içinde bir yabancı bankanın olduğu da biliniyor. O gün bir yabancı banka bir yerli banka aracılığıyla yüklü miktarda bono alınca, yerli piyasa tetikleme yaptı.
       Görünüş, yabancıların bono piyasasına girmeleriyle, yabancıların Türkiye’ye bakışlarının değiştiği yönündeydi. Yabancılar girince yerliler de piyasaya girdiler. Bu uzun zamandır Türk bono piyasasından uzak durmayı tercih eden yabancıların beklentilerinin değiştiği anlamına geliyordu.
       
TL SIKIŞMAYA BAŞLADI
       Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından piyasada TL’nin sıkıştığı söylenmeye başladı. Bu gecelik repoların yüzde 60’a inmesine rağmen İMKB repo piyasasında hala yüzde 62-63’ten işlem yapılmasıyla açık açık görünüyordu. Piyasada TL kalmamıştı, TL’si olmayan ve halka arzdan bono almak isteyenler de zorunlu olarak ellerindeki dolarları bozdurmak zorunda kaldılar.
       TL daralmasının bir diğer nedeni de 99 gün vadeli halka arzın bir itfa karşılığının olmamasıydı.
       
DOLAR 1.400.000 TL’NİN ALTINA İNDİ
       Uzun zamandır güvensizlik ortamında bağımsız hareket eden yatırımcılar, iki hafta boyunca ilk kez ortak hareket ettiler. Yatırımcılar gelişmeleri değerlendirirken 2 önemli konuya değiniyorlardı ;
* Merkez Bankası repo oranlarını düşürdü, dolayısıyla repodan elde edilecek getiri azaldı.
* Halka arzın dönem getirisi yüzde 18’se, dolar satıp halka arza girmek karlı olacaktır.
       Onlar böyle düşününce dolar satışı piyasadaki dolar miktarını artırdı, dolayısıyla TL miktarını azalttı. Sonuçta TL güçlendi.
       Dolar bugün yapılan 60 milyon dolarlık satış ihalesinin de etkisiyle uzun bir aradan sonra ilk kez 1.400.000 TL’nin altına indi.
       
MADALYONUN DİĞER YÜZÜ
       Tabii madalyonun diğer yüzüne bakmadan geçmek olmaz; ilk aşamada 31 Aralık tarihli Hazine açıklamasına dikkat etmek gerekiyor.
       “Ağustos - Aralık İç Borçlanma Stratejisi” başlıklı açıklamada bazı değişiklikler var.
       1. Ekim ayının itfası ilk yapılan 58 ügn vadeli bono ihalesindeki 972 trilyonluk satış kadar piyasa aleyhine arttı.
       2. Kasım ayı itfası 24 Ağustos tarihli “Erken İtfa” operasyonuyla 900 trilyon lira kadar geriledi.
       3. Aralık ayı itfası 99 gün vadeli bono ihalesiyle 693 trilyon lira arttı.
       
BEKLENTİLER BİTTİ YENİ BEKLENTİLER OLACAK MI?
       Merkez Bankası’nın faiz indirimine orantılı gerileyen bono faizlerinin daha da aşağıya çekilebilmesinin ön koşulu yeni beklentilerin doğması, bunun için de gecelik faizlerin daha aşağıya çekilmesi gerekiyor.
       Ama öncelikle enflasyon rakamları beklenecek, eğer bu arada büyüme sonuçları da iyi gelirse Merkez Bankası yeni bir indirimle bonoların yolunu aşağıya doğru yine açacaktır.
       Tabi, resesyon korkusunun tüm dünyayı kasıp kavurduğunu unutmamak lazım...
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları