Home page
Haber Menüsü


Döviz büroları Euro’ya hazır
Yılbaşında kullanıma girecek Euro için döviz büroları hazırlıklarını tamamladı. Yetkililer, Euro’nun bilinmeyen bir para olduğunu halkın bu para birimini nasıl karşılayacağının merak edildiğini belirtiyorlar.
İstanbul
AA
24 Ağustos— Avrupa Birliği’nin 12 ülkesinde 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren Euro banknotları ve madeni paralarının efektif olarak kullanılmaya başlanacak olması, AB ile yoğun ticari ilişkileri bulunan Türkiye’de da yakından takip ediliyor.

   
 
       
   
MSNBC News Yastık altı 20 milyar mark fırsatı
MSNBC News Merkez Bankası Euro hazırlığında
MSNBC News Markı bankaya yatırmadan Euro'ya çevirenden komisyon alınacak
MSNBC News Almanya, Euro'ya geçişte para aklamaya özel önlem alıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mali sektörde, bankalarda hazırlıklar tamamlanma aşamasına gelirken, diğer piyasaların değişime pratikte kısa sürede adapte olması bekleniyor.
       Türkiye genelinde yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı, şubeleriyle birlikte 900 civarındaki döviz bürosunda ise Avrupa ülkelerinin Euro’ya geçişine, sektöre gelir getirici unsuru olarak bakılıyor.
       Yetkili Müesseseler Derneği Başkanı Seyran Çakmakçı, 450-500 üyesi bulunan Yetkili Müesseseler Derneği olarak efektif piyasaların doğabilecek her türlü değişimine hazır olduklarını söyledi.
       Euro’nun şu anda tedavülde bulunmadığını, ne çeşit bir para olduğunun bilinmediğini ve bunun Euro’ya karşı bir güvensizlik yaratabileceğini ifade eden Çakmakçı, 5 aylık bir sürede Euro’nun kullanıma hazır efektif hale gelebileceğini düşünmediğini belirtti.
       Şu anki paritenin kesinlikle güvenli olmadığını ifade eden Çakmakçı, “Çünkü yılbaşında dolara yönelme olabilir ve piyasa dengeleri tamamen değişebilir. Tanınmayan bir para halk tarafından güvensiz bulunursa (Euro) ters tepki yaratabilir” dedi.
       
ZAMANA İHTİYAÇ VAR
       Çakmakçı, Euro’nun tedavüle girdikten sonra halk tarafından iyice tanınması açısından zamana ihtiyaç bulunduğunu kaydederek, sahtecilik olaylarının sıkça olabileceğine dikkat çekti.
       Çakmakçı, ayrıca şu anda dolaşımda bulunan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin paralarının değişim sürecinin sıkıntı yaratabileceğini savundu.
       Yetkili Müesseseler Derneği olarak bütün üyelerine ve diğer sektörçalışanlarına bu konuda gerekli açıklamaları her zaman ulaştırdıklarını vurgulayan Çakmakçı, şunları kaydetti:
       “Yetkili müesseseler olarak efektif piyasalarının doğabilecek her türlü değişimine hazırız. Euro’ya geçiş efektif çeşidinde azalma göstereceği için işlemlerimizin daha basit yapılabilirliği hasıl olacaktır. Çok çeşitli efektif yerine daha az çeşit efektif ile işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.”
       Çakmakçı, Euro’ya geçişte uzun sürecek olan bu değişimin yetkili müesseselerin (döviz büroları) işlem hacimlerini artıracağını, ve gelir getirici unsur olarak sektöre katkıda bulunacağını belirtti.
       Çakmakçı, “Bugün bir döviz bürosunun günlük işlem hacmi en az 500 bin dolar. Euro’ya geçiş döviz bürolarının işlem hacmini en az bir misli artıracak” dedi.
       
TÜRKİYE’YE ETKİLERİ DOLAYLI
       İktisadi Kalkıma Vakfı (İKV) Uzman Yardımcısı Levent Kırval da, Euro’nun efektif olarak kullanılmaya başlanmasının Türkiye’ye etkilerinin daha çok dolaylı olacağını söyledi.
       Euro’nun direkt etkisinin, 12 ülkede tek para birimi olmasının Avrupa Birliği ülkelerine yapılacak ihracatta maliyetleri azaltma, değişim maliyetlerini ortadan kaldırma şeklinde olacağını belirten Kırval, şunları söyledi:
       “Bin markla şu andaki 12 Avrupa Birliği ülkesinde dolaşmaya başlarsanız ve dolaşırken paranızı her geçtiğiniz ülke para birimiyle değiştirirseniz, 12. ülkeye geldiğinizde elinizde 650 mark kalır. Toplam yüzde 35’leri bulan maliyet kaybı tek para biriminin kullanılması ile artık olmayacak.”
       
MUHASEBE HAZIRLIĞI TAMAM
       Türkiye’de bankaların çoğunluğunun hesaplarını muhasebelerini Euro’ya ayarlamış durumda olduklarını söyleyen Kırval, bütün hesaplarda tüm muhasebe tablolarında euro sepetinin kullanıldığını, şuanda Türkiye’de 2-3 bankanın Eurobond satışına başladığını kaydetti.
       Kırval, reel sektörün ise gerek üretim anlamında gerek gerçekleştirdiği ticari aktivite olarak çok fazla hazır olmadığını, ancak reel sektörün pratikte kısa sürede adapte olabileceğini, bir çözüme ulaşacağını belirtti.
       Euro’nun kullanıma girmesinin Türkiye’ye etkisinin daha çok dolaylı olacağını belirten Kırval, “Bu konuda önemli bir öngörü, özellikle Türkiye’nin borçlanmasını daha kolaylaştırabilecek olması. Dolar karşısında Euro çok alternatif kur durumunda bulunacak, dolarizasyona bir alternatif olabilecek” dedi.
       Levent Kırval, bunun dışında Akdeniz ülkelerinin turizm gelirlerini artırmak için kendi paralarının değerini düşürmelerinin deönlenmiş olacağını, bunun Türkiye turizmine rekabet avantajı getireceğini söyledi.
       Türkiye’de dolaşımda 15-20 milyar mark bulunduğuna dikkat çeken Kırval, bir başka öngörünün de 12 ülkede fiyatların sabitlenmesi nedeniyle Türkiye’nin rekabet gücü olan ürünleri satmasının daha kolaylaşacağı yönünde olduğunu kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları