Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası Euro hazırlığında
Merkez Bankası, Euro’ya geçecek ülkelerinin para birimleri üzerinden tasarruf edenlerin, yılsonuna kadar Euro’ya geçmeleri gerektiğini açıkladı. Açıklamaya göre, Ocak’tan itibaren geçişte para birimlerini bankalar Euro’ya dönüştürülebilecek.
Ankara
AA
23 Ağustos— Merkez Bankası, gerçek ve tüzel kişilerin, banka nezdindeki döviz tevdiat hesaplarında, özel finans kurumları nezdindeki cari ve katılım hesaplarında ve nakit olarak ellerinde önemli miktarda, 12 AB üyesi ülkenin ulusal parası cinsinden varlık tuttuklarını gözönünde bulundurarak, 12 ülke ulusal paralarının Euro’ya dönüşümü konusunda yaptığı düzenlemeleri açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Hükümet yastık altındaki servete önlem planlıyor
MSNBC News Euro arefesinde nakit trafiği artıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası açıklamasında, Euro’nun, Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin refah düzeyini yükseltmek üzere kurdukları Ortak Pazar sisteminin son aşaması olan Avrupa Para Birliği’nin ortak (tek) parası olduğu belirtildi.
BW: Türkiye’deki 20 milyar mark sorun

EURO, OCAK’TA DOLAŞIMDA
       Açıklamada, parasal birliğe dahil Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İrlanda, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Finlandiya, Avusturya’dan oluşan 12 ülkenin hür iradeleriyle kendi ulusal paralarından vazgeçerek, ortak bir para birimi yarattıkları ifade edildi.
       
‘Türkiye’de Almanya’dan fazla mark var’

       1 Ocak 1999’dan bu yana kaydı para olarak uygulamaya konulan Euro’nun, üç yıllık bir geçiş döneminden sonra, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren de 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500’lük kupürler halinde banknot olarak söz konusu ülkelerde tedavüle çıkacağı bildirilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
       “Euro banknotlarla birlikte çok kısa bir süre daha kullanımda kalmaya devam edecek Parasal Birliğe dahil 12 ülke ulusal paralarından; Hollanda Florini 28 Ocak 2002, İrlanda Lirası 9 Şubat 2002, Fransız Frangı 17 Şubat 2002, Alman Markı, Avusturya Şilini,Belçika Frangı, Fin Markkası, İspanyol Pezetası, İtalyan Lireti, Lüksemburg Frangı, Portekiz Esküdosu ve Yunan Drahmisi 28 Şubat 2002 tarihinde, yasal para olma özelliğini kaybederek tedavülden kalkacaktır.”
       Açıklamada, Türkiye’de 12 ülke ulusal paralarının Euro’ya dönüşümü konusunda, işlemlerin sorunsuz ve ekonomiye en düşük maliyetle en yüksek fayda sağlayacak biçimde sonuçlanabilmesi için yapılan çalışmalar şöyle anlatıldı:
* Ulusal paraların dönüşümünde, hiçbir aksamaya yer vermeden süratle taleplerinin karşılanabilmesi için, gerçek ve tüzel kişiler, her yerde kolayca ulaşabilecekleri bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseseler ile genel esaslar çerçevesinde işlem yapabilecekler.
* Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yalnız bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseseler ile işlem yapacak.
* Adı geçen 12 ülke ulusal paralarının Euro’ya dönüşümü, bir daha değişmemek üzere, 31 Aralık 1998 tarihinde sabitlenen, aşağıdaki kurlar üzerinden gerçekleştirilecek.
       Ancak, navlun, sigorta ve kasada bekletilmesinden dolayı faiz işletilmemesi gibi, kaydi paraya göre daha yüksek maliyet getiren etkenler nedeniyle, söz konusu maliyetler banknot değişimlerine masraf ve komisyon şeklinde yansıtılabilecek.
       ———1 Euro————
        13.7603 Avusturya Şilini
        1.95583 Alman Markı
        40.3399 Belçika Frangı
        5.94573 Fin Markkası
        6.55957 Fransız Frangı
        2.20371 Hollanda Florini
        40.3399 Lüksemburg Frangı
        0.787564 İrlanda Lirası
        166.386 İspanyol Pezetası
        1936.27 İtalyan Lireti
        200.482 Portekiz Esküdosu
        340.750 Yunan Drahmisi
* Gerçek ve tüzel kişilerin, söz konusu komisyon ve masraf uygulamasından kaçınabilmeleri banknot değişimini döviz tevdiat hesapları, cari ve katılım hesapları üzerinden yapmaları ile mümkün olabilecek.
       
HESAPLAR DÖNÜŞTÜRÜLECEK
* Hesap sahiplerinin farklı bir talimatları yoksa, bankalar ve özel finans kurumları nezdlerindeki 12 ülke ulusal para birimleri cinsinden halen açılmış olan döviz tevdiat hesaplarını, cari ve katılım hesaplarını, en geç 31 Aralık 2001 tarihinde Euro’ya dönüştürecekler ve hesap sahiplerine hesaplarında ne kadar Euro olduğunu bildirecekler.
* Hesap sahipleri, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren, önceden olduğu gibi, vade ve ihbar süreleri saklı kalmak kaydıyla masraf ve komisyon ödemeden hesaplarından Euro banknot çekebilecekler.
       Gerek bu hesaplar, gerekse ulusal paralara atıf yapan sözleşmeler ve diğer hukuki işlemler ile bunlara ilişkin taraflarca kabul edilmiş faiz oranları, 24 Şubat 2000 tarih 4538 sayılı Euronun Hukuki Araçlara Etkisi Hakkında Kanun’un 5. Maddesi uyarınca para birimi değişikliğinden etkilenmeden aynen devam edecek.
* Gerçek ve tüzel kişiler, nakit olarak bulundurdukları 12 ülke ulusal paralarını, herhangi bir masraf ve komisyon ödemeden, dönüştürebilmek için bir banka veya özel finans kurumu nezdinde müşteri banka ilişkileri çerçevesinde uygun gördükleri bir döviz tevdiat hesabı veya cari ve katılım hesabı açtırabilecekler.
* 1 Ocak 2002 tarihinden sonra ise 12 ülke ulusal paraları cinsinden banknotların Euro banknot ile değiştirilmek üzere bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseselere getirilmesi durumunda uygulanacak masraf ve komisyon tutarı bu kuruluşlarca serbestçe belirlenecek.
       
BANKNOT İTHAL EDİLECEK
       Bu arada, Merkez Bankası, 1 Aralık’tan itibaren, yurtdışından Euro banknot ithal etmeye başlayacak ve 1 Ocak 2002’den itibaren sunulmak üzere kendi şubelerinde hazır bulunduracak.
       Merkez Bankası’ndan, 12 ülke ulusal paralarının euro’ya dönüşümü nedeniyle yaptığı çalışmaları bildirmek üzere yaptığı açıklamada, 10 Aralık 2001-31 Aralık 2001 tarihleri arasında, Merkez Bankası’ndan banknot almak isteyen bankalara, 3 Ocak 2002 tarihine kadar geçerli olacak şekilde verecekleri teminat karşılığında ve 2 Ocak 2002 tarihinde, Merkez Bankası hesabını alacaklandırmaları koşuluyla önceden Euro banknot verileceği belirtildi.
       
Almanya’da yastıkaltı para kampanyası

       İstekli bankaların banknotları İstanbul ve Ankara Şubelerinden teslim almaları durumunda 1 Euro için 2 bin lira, diğer şubelerden teslim alınması durumunda ise 1 Euro için 2 bin 500 lira masraf ödeyecekler.
       Kabul edilecek teminatların nitelikleri, Merkez Bankası ile ön yüklemeyi yapacak olan Parasal Birliğe üye ülke merkez bankası arasında imzalanacak olan anlaşmayı takiben, anılan anlaşmada belirlenen koşullar çerçevesinde saptanacak ve 1 Aralık 2001 tarihinden önce ilgili kuruluşlara duyurulacak.
       Bankalar ve özel finans kurumları ihtiyaç duyacakları Euro banknotları, Merkez Bankası’nın yanında, kendi imkanları ile yurtdışı muhabirlerinden veya uluslararası kuruluşlardan sağlayabilecekler. Yetkili müesseseler, Merkez Bankası ve/veya bankalardan Euro banknot temin edebilecekler.
       
EURO TEMİNİ
       Açıklamada, 1 Ocak 2002 tarihinden sonra, bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseselerin Euro banknotları, Merkez Bankası’ndan gerek Döviz ve Efektif Piyasaları işlemleri yoluyla, gerek gişe işlemleriyle edinebilecekleri de bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi:
       “Döviz/Efektif (Euro) ve 12 ülke ulusal paraları üzerinden yapılacak olan Efektif (ulusal para)/Efektif (Euro) işlemlerinde geçerli olacak iskonto oranları, (Reuters CBTS, Telerate 15882) sayfalarında ilan edilecektir. Gişe işlemlerinde ise yukarıda belirtilen masraflar geçerli olacaktır.
       Merkez Bankası, 12 ülke ulusal paraları ile ilgili gösterge niteliğinde kur yayımlamaya aşağıda belirtilen tarihlere kadar devam edecek, söz konusu tarihlerden sonra ulusal paralarla ilgili kurlar yayımlanmayacaktır: Hollanda Florini 28 Ocak 2002, İrlanda Lirası 9 Şubat 2002, Fransız Frangı 17 Şubat 2002, Alman Markı, Avusturya Şilini, Belçika Frangı, Fin Markkası, İspanyol Pezetası, İtalyan Lireti, Lüksemburg Frangı, Portekiz Esküdosu ve Yunan Drahmisi 28 Şubat 2002.”
       Tedavülden kaldırılacak ulusal paraların ulusal merkez bankaları tarafından kabul edilecek son geçerlilik tarihleri ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği de vurgulanan açıklamada, bu çerçevede, Finlandiya, Fransa, İtalya ve Yunanistan Merkez Bankaları’nın kendi ulusal paralarının tedavülden kaldırılmasından sonra 10 yıl, Portekiz Merkez Bankası’nın 20 yıl, Hollanda Merkez Bankası’nın 1 Ocak 2032 tarihine kadar, diğer ülkelerin merkez bankaları ise süresiz olarak ulusal paralarını Euro ile değiştirecekleri belirtildi.
       
TALEP 2003’E DEK KARŞILANACAK
       Açıklamada, söz konusu ulusal paraların tedavülden kalkmasından sonra da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseselerden gelecek değişim taleplerini 31 Aralık 2003 tarihine kadar karşılayacağı bildirildi.
       Değişim işleminin kısa sürede tamamlanmasının ve ileri tarihlere sarkmamasının hem vatandaşların hem de Türkiye’nin yararına olduğunun düşünüldüğü belirtilen açıklamada, “Tereddüt edilen hususlarda, Merkez Bankası, Piyasalar ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüklerinden ilgili kişilerle irtibat kurulmasında yarar görülmektedir” denildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları