Home page
Haber Menüsü


TOBB reel sektöre destek arayışında
Ekonomik krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaya çalışan TOBB yönetimi, düzenlediği sektör toplantılarıyla ekonomi yönetiminden destek aradı. 8 saate yayılan toplantılarda gıda, hazır giyim ve dayanıklı tüketim sektörü konuşuldu.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
22 Ağustos— Ekonomide birbiri ardına yaşanan iki ekonomik krizin, reel sektörde yarattığı hasarı değerlendirmek ve çözüm aramak üzere toplantıların arkası kesilmiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, düzenlediği sektör kurulu toplantılarıyla sorunların çözümü için hükümetin desteğini sağlamlaştırma çabasında. Bu kapsamda, gıda, hazır giyim ve konfeksiyon, dayanıklı tüketim sektör kurulu toplantılarıyla; reel sektörün sorunları masaya yatırıldı.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş programdan taviz vermedi
MSNBC News TOBB: Dolar almıyoruz, dolar almayacağız
MSNBC News Kavi: Toz bulutunda yön bulmaya çalışıyoruz
MSNBC News İskender Özturanlı: Orada kimse var mı?
MSNBC News Reel sektör için varlık yönetim şirketi
MSNBC News İkinci İSO 500'de lider Poyraz Karlıbel
MSNBC News Reel Sektör Fonu Ekim'de geliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplam 8 saate yayılan toplantılar maratonuna, TOBB temsilcileri ve işadamları yanında ekonomi yönetiminden de geniş katılım sözkonusu oldu.
       
TARIMA DESTEK TARTIŞILDI
       İlk toplantı, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in de katılımıyla gıda sektörü konusunda gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, Devlet Bakanı Derviş, tarım sektörünün dünyadaki anlaşmalar çerçevesinde nasıl desteklenebileceğine ilişkin bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
       Derviş’in toplantıda ayrıca, doğrudan gelir desteği çalışmalarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülmesi gerektiğini söylediği öğrenildi.
       Bakan Gökalp’in de yaptığı konuşmada, Derviş’in doğrudan gelir desteğine ilişkin sözlerine karşılık, “1.5 yıl önce bu konudaki gerekli yazıyı Hazine’ye gönderdiklerini, ancak bir sonuç çıkmadığını” söylediği belirtildi.
       Gökalp’in ayrıca, bakanlık bünyesinde bir çok genel müdürlüğe gerek olmasına rağmen bu genel müdürlüklerin olmadığını, ancak diğer bakanlıklarda ise yenikadrolar açılmasını eleştirdiği ve kendilerinin bakanlık haksız eleştirilere maruz kaldıklarını dile getirdiği ifade edildi.
       Gökalp’in, tarımdaki dağınıklık ve ihmal nedeniyle şikayetlerini dile getirdiği ve bu sorunun özel sektörle birlikte çözümlenmesi gerektiğini vurguladığı da öğrenildi.
       
ÜRÜN PLANLAMASI HAZIRLIĞI
       Bakan Gökalp’in ürün planlaması için kendilerinin bütün hazırlıkları tamamladıklarını, ancak kaynak sıkıntıları bulunduğunu Hazine’den kaynak verilmesi halinde bu sorunun çözülebileceğini ifade ettiği kaydedildi.
       Gökalp’in televizyonda program yapan ekonomistleri de üstü kapalı eleştirdiği ifade edilen toplantıda, Bakan Gökalp’in “Türkiye’nin sorunları askılıların söylediği gibi değil” dediği bildirildi.
       Toplanıya katılan Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da, yaptığı konuşmada, ekonomide gıda sanayiinin hem katma değerin artırılması, hem de sosyo-ekonomik açıdan öneminin büyük olduğunu vurguladı.
       Türkiye’de 24 bin dolayında gıda işletmesinin bulunduğunu ve bunların yüzde 56’sının un ve unlu mamullerde çalıştığını ifade eden Tanrıkulu, gıda sanayiine kapasite kullanımının da yüzde 50’ler dolayında seyrettiğini kaydetti.
       
GIDA SEKTÖRÜ RAPORU
       Bu arada, TOBB Gıda Sektör Kurulu tarafından bir rapor sunuldu. Raporda, Milli Prodüktivite Merkezi’nin yaptığı bir çalışma sonucunda genel sanayinin 97’sinin küçük ve orta ölçekli kuruluşlardan meydana geldiğinin ortaya konulduğu vurgulanırken, bu oranın gıda sanayinde yüzde 99 olduğuna dikkat çekildi. Raporda, diğer bir deyişle gıda sanayinde büyük kuruluşların oranının sadece yüzde 1 düzeyinde olduğu vurgulandı.
       İhracatın ön plana çıktığı ekonomide, gıda sanayinin genel yapısının bazı sorunları da beraberinde getirdiği belirtilen raporda, Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatının 2.8 milyar dolar seviyesinde olduğu ancak, Türkiye’nin ihracat potansiyelinin bu rakamın 3 katından bile fazla olduğuna ifade edildi.
       Gıda sanayi ihracat potansiyelinin 10 milyar dolar civarında olduğu, sektördeki atıl kapasitenin harekete geçirilmesi halinde 300 bin kişiye yeni iş sahasının açılmasının sağlanacağı kaydedildi.
       Gıda sektörünün büyük çoğunluğunun yüzde 50 kapasite kullanımına bile ulaşamadığı vurgulanan raporda, un, yağ ve bisküvide rekabet gücünün yüksek, fındık işleyen Türk Sanayi karşısında ise Avrupa Birliği’nin rekabet gücüne sahip olmadığı belirtildi.
       Türkiye’de gıda sektörünün teknik donanımı rekabet üstünlüğünü sağlayabilecek düzeyde olduğu da belirtilen raporda, et ve süt ürünleriyle ilgilenen alt sektörün hariç tutulması halinde, gıda sektörünün Avrupa Birliği ülkeleriyle rekabet edebilecek düzeyde olduğu kaydedildi.
       
KDV İADESİ SORUNU ÇÖZÜLECEK
       Sektör toplantılarının ikincisi hazır giyim konusundaydı. Devlet Bakanı Kemal Derviş, toplantıda, ihracatta KDV iadesi sorununun kısa sürece çözüleceği konununda söz verdiği öğrenildi. Bu arada, Devlet Bakanı Tunca Toskay da, KDV iadeleri konusunda Maliye Bakanlığı’nın risk almak istememesi halinde sorunun Bakanlar Kurulu kararıyla çözümlenmesi önerisini getirdi ve Derviş de bu öneriyi destekledi.
       Toplantıda işadamlarının SSK primi ve KDV oranlarının yüksekliğinden yakınarak, bunun kayıtdışı ekonomiye neden olduğunu dile getirdikleri de öğrenildi.
       
HAZIR GİYİM RAPORU
       Bu arada toplantıya, TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sektör Kurulu tarafından hazırlanan ve sektörün sorunları ile çözüm önerilerinin yer aldığı bir rapor sunuldu.
       Raporda, Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sektörü’nde 2.5 milyon kişinin istihdam edildiği, 44 bin işletmenin faaliyet gösterdiği ve bu işletmelerin 10 bininin faal ihracatçı durumunda bulunduğuna dikkat çekildi. Raporda, sektörün toplam ihracatının 7.5 milyar dolar olduğu ve özel ihracat ile de 2 milyar dolar, ayrıca döviz geliri sağlayan sektörün toplam gelirinin, yıllık 10 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.
       Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sektörü’nde karşılaşılan sorunlara da değinilen raporda, bu sorunlar arasında “finansman maliyetlerinin çok yüksek oluşu, enerji ve hammadde fiyatı ile iş gücü yükleri, vergi oranlarının yüksekliği, KDV iadelerinin çok gecikmesi, bürokratik işlemlerin fazla oluşu ve sektörün kapasite kullanım oranının yüzde 50 civarında bulunması” sayıldı.
       Raporda, sorunlara ilişkin çözüm önerilerinde bulunulurken, “sektörün finansman sorununun bir an önce çözüme kavuşturulmasını, Eximbank kredi limitlerinin arttırılmasını, enerji ve hammadde ihtiyacının dünya fiyatlarından sağlanmasını, iş gücü yükünün azaltılarak OECD ülkelerinin seviyesini indirilmesi” istendi.
       
DAYANIKLI TÜKETİMDE SATIŞLAR ERİDİ
       Sektör Kurulu toplantılarının sonuncusu ise dayanıklı tüketim sektörüyle ilgiliydi. Dayanıklı tüketim sektöründe yılın ilk yedi ayında iç piyasada satışların yüzde 70 düştüğü kaydedilirken, altı aylık bilançoların bunun göstergesi olduğu kaydedildi.
       TOBB dayanıklı tüketim malları sektör kurulu tarafından hazırlanan bir rapor da kurula sunuldu.
       Sektörde son krizlerle birlikte 2001’in ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla ürünlere göre iç piyasanın yüzde 40-50 oranında küçüldüğü ve şirketlerin 6 aylık bilançolarında önemli zararların ortaya çıktığı kaydedildi. Bu çerçevede direkt ve dolaylı istihdam azalmasının yanı sıra devlette çok önemli ölçüde vergi kaybı meydana geldiği belirtildi.
       Lüks tüketim maddeleri ile birlikte değerlendirilen dayanıklı tüketim malları için yüzde 26 olan KDV oranının AB ortalaması olan yüzde 15-17 aralığına çekilmesi ve talebi, istihdamı ve dolaylı yoldan vergi gelirlerini artıracağı ifade edilen raporda, yasal vergi oranlarının aşırı yüksekliğinden yakınıldı.
       
YATIRIM İNDİRİMİNDE STOPAJ DÜŞÜRÜLMELİ
       Raporda, kurumlar için stopaj oranlarının aşırı yüksek olması nedeniyle en azından yatırım indiriminde stopaj oranlarının düşürülmesi gerektiği ve dayanıklı tüketim mallarına özel tüketim vergisi gibi ek bir vergi daha getirilmemesi gerektiği belirtildi.
       Raporda, ayrıca yatırım teşvikleri, diğer teşvikler ile finansman enerji maliyetleri, KKDF kesintileri, tüketici finansman kredisi muameleleri, banka sigorta muamele vergisi gibi bir çok konudaki sorunlarda dile getirildi.
       Raporda dış ticarette yaşanılan sorunlara da değinilirken, ihracatta KDV geri ödemelerin hızlandırılması, dahilde işleme rejimi belgelerinin kapatılmasının birliklerdeki personel eksikliği nedeniyle uzadığı, bu nedenle devletteki personel havuzunda birliklere takviye yapılması olasılığının araştırılması istendi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları