Home page
Haber Menüsü


İSO Başkanı Hüsamettin Kavi
 
‘Toz bulutunda yön bulmaya çalışıyoruz’
 
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsammettin Kavi, “Hassas bir süreç içinde yön bulmaya çalışıyoruz” dedi.
 
İstanbult
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
22 Ağustos—  İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, “Fevkelade hassas bir süreç içinde, önümüzdeki toz bulutunun yarattığının belirsizlik içinde yön bulmaya çalışıyoruz” dedi. Hüsamettin Kavi, İSO Aylık Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Maalesef mali piyasalar, kurlar, faizler hala oturmamıştır” diye yakınarak yapılan işlerin zaman kazanmaya yönelik olduğunu savundu.

   
 
       
   
MSNBC News TOBB: $ almıyoruz, dolar almayacağız
MSNBC News İskender Özturanlı: Orada kimse var mı?
MSNBC News Reel sektör için varlık yönetim şirketi
MSNBC News İkinci İSO 500'de lider Poyraz Karlıbel
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Yarına ilişkin ümit ve beklentilerimiz bizi bıkmadan, usanmadan yeni arayışlara itmektedir; yeni çıkış yolları zorlanmaktadır” diyen Kavi, krizin etkilerinin ortadan ortadan kalkmadığını ve bir müddet daha devam edecegını vurguladı.
       
KURUN KALDIRILMASI REZERVE BAĞLI
       Hükümet ve IMF çevrelerince dalgalı kurun tercih değil bir zorunluluk olduğunun söylendiğini hatırlatan Kavi, “Dalgalı kurun kaldırılmasının tek yolu, Merkez Bankası’nın elinde yeterli dovız varlığı olmasıdır” dedi ve TCMB’nin elinde yeterli döviz olduğu takdirde dalgalı kur uygulamasının kendiliğinden ortadan kalkacağını savundu.
       Kavi, dün Ankara’da bir araya geldikleri Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Hazine ve Merkez Bankası yetkililerinden de inançlarının, piyasanın “mutlaka dengeye oturacağı” yönünde olduğunu söyledi.
       “Bu süreçte önemli konu ihracattır” diyen Kavi, ihracatın bu yıl öngörülen yüzde 10 artış hedefini aşarak yüzde 15 dolayında artışa ulaşabileceğine dikkat çekti ve “Dünya ekonomilerindeki, özellikle AB ve ABD’deki yavaşlamaya rağmen ihracat iyi bir trend içinde” dedi.
       
KURUL YERİNDE GİRİŞİM
       Kavi, daha önce İngiltere mali sisteminde de uygulandığı üzere, bundan böyle BDDK ve Bankalar Birliği’nin koordinasyonunda oluşacak bir kurulun, “İstanbul Yaklaşımı” eliyle mali sistemle reel sektör temsilcileri arasındaki problemlere ortak bir zeminde çözüm arayacak olmasının önemli bir adım olacağını söyledi.
       İSO Başkanı, bugüne kadar bankaların hem tek tek hem de öncelik almak adına yaptığı hukuki ve mali girişimler sonucu ortaya çıkan tahribatın büyük ölçüde önlenebileceğini söyledi.
       
RİSK SERMAYESİ FONU
       Kavi, Dünya Bankası, IFC ve mali sektörün mali ve teknik destekleri ile de işleyecek olan “Özel Varlık Yönetim Şirketi”nin zor durumdaki şirketlere fon yaratma ve uygulama imkanlarını yürütmesinin öngörüldüğünü belirtti.
       Kavi, İSO’nun bir süredir üzerinde çalıştığı ve önerdiği orta vadeli risk sermayesi fonu projesinin, şirket evliliklerini ve orta vadede halka arzı öngörmekte olup, danışma kurulunun bu projeyi de değerlendireceğini anlattı.
       KOBİ’lerin finansman sıkıntıları ve kamu bankalarıyla olan ilişkilerinin son zamanlarda çok kritik bir noktaya geldiğine de işaret eden Kavi, mümkün olduğu oranda Hazine’nin, Halk Bankası’nın elindeki kağıtları erken itfa etme ve ek kaynak yaratma çabası içinde olacağını belirtti. Kavi, “Halk Bankası da yüzde 25 kredi geri ödeme talebinde zannediyoruz ki daha esnek davranabilecektir” dedi.
       Toplantıda ihracatın önemi ve finansmanının ayrıntılarıyla tartışıldığını söyleyen Kavi, şunları belirtti:
       “Öncelikle Eximbank’ta kredi ve sigorta uygulamalarının birbirinden bağımsız olması gerektiğini İSO olarak önerdik. Teknik olarak bunların ayrılması ve bir sigorta fonu oluşturulması konularını Eximbank yönetimi değerlendirmelidir. Özellikle performans bazındaki kredi talebine ilişkin en büyük darboğazın teminat mektubu olduğu saptandı. İhracatçı birlikleri aracılığıyla geçmiş 3 yıllık performansın da güven duyulması ve bir taahhüdün yeterli sayılmasını teklif ettim, bu defa ümitliyiz. Bütün bu yapı, üretim ve mali sektör temsilcisi kurumlar ile hem yürütülecek hem de takip edilecek.”
       Türk sanayiinin, kamunun ürettiği mal ve hizmetlerin, enerjinin, mali sektörün, verginin, sosyal yüklerinin ağır baskısı altında giderek rekabet gücünü kaybettiğini söyleyen Kavi, “İnceledik, SSK primleri artamasa idi, belki 5 puan inseydi ne olurdu. Görünen o ki bu yükleri AB düzeyine çekme mücadelemize devam edeceğiz. Ancak bunlardaki iyileşme de yeterli olmayacaktır.
       Asıl mesele faiz yüküdür ki cirodaki payı ortalama yüzde 10 civarındadır. Daha da önemlisi teknolojidir. Katma değeri büyük ürünler ve sektörler tek çıkış yoludur. İhracat ve dünya pazarlarında var olmaya ve payımızı büyütmeye mecburuz.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları