Home page
Haber Menüsü


Mishkin: Önce güven, sonra enflasyon hedeflemesi  
  Türkiye’nin yüksek enflasyon nedeniyle henüz enflasyon hedeflemesine geçmeye hazır olmadığını söyleyen Prof. Dr. Frederick Mishkin, bankacılık sektörü ile mali durumun güçlenmesi ve güven ortamının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Murat Gener
NTV
 
   15 Ağustos—  Enflasyon hedeflemesi uygulamasının fikir babası Prof. Dr. Frederick Mishkin, Türkiye’nin enflasyon hedeflemesine geçmesi için enflasyon oranının şu an olduğunu yarısına indirilmesi önerisinde bulundu. 

   
 
       
   
MSNBC News Erhan Aslanoğlu'nun yazısı: Enflasyon nasıl hedeflenir?
MSNBC News Deppler: Türk ekonomisi hayata dönüyor
MSNBC News BW: Ekonominin dümeninde bir 'iyimser'
MSNBC News Enflasyon hedeflemesi 5 şarta dayanıyor
MSNBC News Enflasyon hedeflemesi masaya yatırıldı
MSNBC News Merkez Bankası, enflasyon hedeflemesi için endeks hazırlıyor
MSNBC News Enflasyon hedeflemesi sonbaharda
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dünyada 10 yıllık bir geçmişi olan enflasyon hedeflemesinin fikir babası Columbia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Frederick Mishkin, NTV’den Murat Gener’in sorularını yanıtladı.


       Enflasyon hedeflemesinin öneminin ise insan faktöründen geçtiğini, politikacıların bu yolla insanlarla vatandaşlarla iletişim kurabildiğini ifade eden, Prof. Dr. Mishkin, “Hükümet uyguladığı politikalarla önce güven sağlayacak ardından enflasyon hedeflemesi ve program işe yarayacak. Atılması gereken en önemli adım Merkez Bankası ve hükümetin vatandaşları yapabileceklerine inandırması” dedi.
       Prof. Dr. Mishkin, halen 18 ülkede uygulanan enflasyon hedeflemesi konusunda NTV’den Murat Gener’in sorularını şöyle yanıtladı:
       - Sayın Profesör Mishkin, Türkiye sonbahardan itibaren enflasyon hedeflemesine geçmeyi planlıyor. Makalenizde bahsettiğiniz 5 şartı gözönünde bulundurarak gelişmekte olan ülkeler için en önemli maddenin hangisi olduğunu bize söyleyebilir misiniz? Enflasyon hedeflemesi hakkında neler biliyoruz ve neler bilmeliyiz?

       Prof. Dr. Mishkin: Ülkenizde halen yüksek enflasyon var. Ve biz oldukça iyi biliyoruz ki yüksek enflasyona sahip olan ülkeler aniden enflasyon hedeflemesine geçemiyorlar. Burada odaklanmamız gereken halen yüksek enflasyonla yaşıyor olmanız. Ve bu yüksek enflasyonun kredibilite üzerindeki olumsuz etkisi. Tüm bu verileri üst üste koyduğumuzda Türkiye’nin henüz enflasyon hedeflemesine geçmeye hazır olmadığüını çok net söyleyebiliriz. Yani sizler daha enflasyon hedeflemesine geçebilecek noktaya gelmediniz.
       Türkiye için 3 koşuldan bahsetmek yerinde olacaktır.
       1- Finansal stabilizasyonu sağlamak zorundasınız. Öyle ki finansal dengeler oldukça bozuk bu yüzden doların Türk Lirası karşısındaki değeri de sürekli artıyor. Bu dengesizliğin de bankacılık sektörünün aşırı zayıf olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bankaların üstlendikleri risklerin yüksekliğinden ve geleceğe ilişkin görüşlerinin yetersiz olmasından dolayı mali sektörde bir dengesizlik oluştu ve az önce de söylediğim gibi bu doların yükselmesine neden oldu.
       Şunu belirtmek istiyorum eğer bankacılık sektörü ve finansal sistem zayıfsa para politikaları verimli olamaz. Çünkü bu koşullarda sistem sorun yaşama eğilimindedir ve sistem fiyat istikrarına odaklanamaz.
       2- Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu koşullarda ikinci önemli konu bence mali durum. Bunun en önemli nedeni de büyük borç yükü. Büyük borçların ödenebilmesi için bir yol var; para basmak... Ama bu yolun açtığı sorunları hepimiz biliyoruz. Eğer makro ekonomik dinamikler dengede olmazsa, para politikaları güveni sağlayamayacak ve enflasyon kontrol altına alınamayacaktır. Bu yüzden bugün yaşanan sorunların çözümünde politika yapıcıların güveni sağlamaları gelecektir.
       3- Son olarak önemli sorun güvensizlik... Türkiye’de ekonomi çevrelerinde hala bir güvensizlik var. İnsanlar hükümetin mali ya da finansal sorunları çözüp çözmeyeceklerinden emin değiller, bu da güvensizliğe neden oluyor.
       - Sayın Mishkin Türkiye’nin var olan makro-ekonomik verilerini dikkate aldığınızda “enflasyon hedeflemesinin” başarı şansını hangi ölçüde görüyorsunuz?
       Prof. Dr. Mishkin: Türkiye’nin şu andaki sorunu enflasyonun halen yüzde 50’ler civarında dolaşıyor olması. Bunun yanı sıra hükümetin ve Merkez Bankası’nın kredibilitesi de iyi durumda değil. Ve bana kalırsa bugün için makro ekonomik veriler enflasyon hedeflemesine geçişi destekler seviyelerde değiller.
       İşin aslı hükümetin enflasyon hedeflemesine geçeceğini duyurması oldukça önemli ama bu sorunların biteceği anlamına gelmiyor. Bence asıl sorun daha öncede belirttiğim gibi finansal kesimin güveni yeniden hissetmesi.
       Kral bir gün ‘med-cezir’e bir emir vermiş, asla benim bileğimi geçmeyeceksin demiş. Ama biliyoruz ki, bu bir doğa gerçeği ve doğaldır ki sular kralın bileğini geçmiş.
       Yani, hükümetin uyguladığı politikalar desteklenmedikçe program bir işe yaramayacaktır. Sonuç olarak, enflasyon hedeflemesi büyük bir mesele değil. Hükümet uyguladığı politikalarla önce güven sağlayacak ardından enflasyon hedeflemesi ve program işe yarayacak.
       - Sizce enflasyon hedeflemesi Türkiye’nin enflasyonu düşürmek için son çaresi mi olacak?
       Prof. Dr. Mishkin: Enflasyon hedeflemesi anahtar kelime değil olmayacaktır. Yüksek enflasyonla yaşayan ve enflasyon hedeflemesi yapmadan enflasyonu aşağıya çekmeyi başaran bir çok ülke biliyoruz. Peru bunlardan biri...
       Biliyorsunuz ki Peru’da çok yüksek reel faiz oranı varken ülke enflasyon hedeflemesi uygulamasını kullanmadan enflasyonu aşağıya çekmeyi başardı. Bana kalırsa aslolan mali piyasalarda ve finans piyasalarında düzenlemelerin bir an önce yapılması.
       Burada da en önemli görev Merkez Bankası’na düşüyor. Merkez Bankası öncelikle sıkı bir para politikası izlemeli. Enflasyon hedeflemesi, enflasyon oranı şu an olduğunun ancak yarısına indiğinde önemli bir rol oynayabilir. Şu anda söylenenlerden çok yapılanlar önemli. Enflasyon hedeflemesinin önemi ise insan faktöründen geçiyor. Çünkü politakacılar ya da program yapıcılar bu yolla insanlarla vatandaşlarla iletişim kurabilirler.
       Ancak bu iletişimin ardında yatan şey somut gerçeklerdir. Eğer somut gerçekler insanlara güven aşılıyorsa işte o zaman yapılanlar inandırıcı hale gelir. Burda atılması gereken en önemli adım Merkez Bankası ve hükümetin vatandaşları yapabileceklerine inandırması. Tekrar ediyorum konuşmak kolaydır ama bir şeyler yapmak zordur.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları