Home page
Haber Menüsü


Tarım sektörü alarm veriyor
Tarım sektöründe afet boyutuna ulaşan kuraklık en büyük sorun olarak gösteriliyor. Ayrıca, tahıl ambarı olan Türkiye’nin hızla artan bir biçimde tarım ürünleri ithalatı yapması ve Alternatif Ürün Projesi sektörün önündeki diğer sorunlar...
İstanbul
NTV-MSNBC
10 Ağustos— Türkiye’nin milli gelirinde yüzde 14 - 15’lik bir paya sahip olan tarım sektöründe son günlerde tehlike çanlarına dikkat çekenlerin sayısı hızla artıyor. Tarım sektörünün şu andaki en önemli sorun kuraklık olarak gösteriliyor.

   
 
       
   
MSNBC News Kuraklık Konyalı çiftçiyi vurdu
MSNBC News Gökalp: Tarımın 3 ayağından ikisi eksik
MSNBC News Sulamacılar: En büyük sorunumuz kuraklık
MSNBC News Tarım arazileri için yönetmelik
MSNBC News Tütüne alternatif 4 ürün belirlendi
MSNBC News TMO, bu yıl daha az hububat alacak
MSNBC News TEKEL: 7 yıldır tütün yakmadık
MSNBC News Tütünde alternatif üretime destek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tarımın bir diğer önemli sorunu bir zamanlar Avrupa’nın tahıl ambarı olan Türkiye’nin hızla artan bir biçimde tarım ürünleri ithalatı yapması... Ayrıca hükümetin Alternatif Ürün Projesi kapsamında ortaya koyduğu çalışma da tepki alıyor. Ziraat mühendisleri alternatig olarak sunulan ürünlerin ithalatının yasaklanması çağrısı yapıyor.
       
KURAKLIK AFET BOYUTUNDA
       Sektörün temsilcisi Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, kuraklığın artık bir doğal afet boyutunda olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini söylüyor.
       Yetkin, yaşanan kuraklığın sonuçlarının önümüzdeki yıldan başlayarak hissedileceğini belirterek, “İnanınız, bugün bulunduğumuz nokta, belki Cumhuriyet tarihinin kuraklık boyutunda yani bir felaket anlamında görebileceğimiz en kötümser bir tablo ile karşı karşıyayız. Türkiye, gerçekten bir sel kadar, bir deprem kadar çok kritik bir dönemi yaşıyor” dedi.
       Yetkin, sorunun mevcut su kaynaklarının kirletilmesinin önlenmesi ve sulama tekniklerinin geliştirilmesi ile düzeltilebileceğini söyledi.
       
BUĞDAY İTHAL EDECEĞİZ
       Yetkin, şu anda en çok etkilenen bölgenin İç Anadolu olduğunu belirtti. Buğday ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan bu bölgede geçtiğimiz yıllarda dekar başına ortalama 220 kilogram olan buğday veriminin yüzde 50’nin üzerinde azalarak 100-120 kilograma düştüğünü belirten Yetkin, acil önlem alınmadığı taktirde Türkiye’nin buğday ithal etmek zorunda kalacağını belirtti.
       
TARIM İTHALATI ARTIYOR
       Tarımın bir başka önemli sorunu ise artan ithalat... Yıllar önce kendi kendine yeten, dışarıya tarım ürünü satan bir ülke olan Türkiye şimdilerde, mercimekten pirince kadar ithalat yapıyor.
       Türkiye, son yıllarda pirinç ve bakliyatta net ithalatçı ülke konumuna geldi. Uzmanlara göre, 1981 yılından itibaren pirinç ithalatı kronikleşti. Türkiye’nin 700 bin tonluk pirinç tüketimine karşılık, bunun 200 bin tonunu üretimle karşılayabiliyor.
       Yine kırmızı mercimekte dünyada ilk üç arasında yer alan Türkiye, 1999 yılından itibaren ABD ve Kanada’dan kırmızı mercimek ithal etmeye başladı. 1990 yılında 285 bin ton kırmızı mercimek ihracatı yapan Türkiye’nin 2000 yılında toplam üretimimiz sadece 175 bin ton civarında.
       Bir zamanlar, fazla nedeniyle Toprak Mahsülleri Ofisi’nin reklamını yaptığı, kampanyalar düzenlenen yeşil mercimeği de Kanada’dan ithal ediyoruz. Ayrıca, kurufasülye ve nohut ithalatına da başladık.
       
VERİMLİLİK ÇOK DÜŞÜK
       Uzmanlara göre, Türkiye’nin tarım ürünü ithalatı yapmasının nedeni dekor başına verimliliğin düşük olması. AB ülkelerinde veya ABD’de dekar başına 800 kilogram buğday elde edilirken, Tükiye’de 250 kilogram hasılat elde ediliyor.
       Aynı ülkelerde dönüm başına 1200 kilogram çeltik alınırken, Türkiye’de bu alandaki üretim 550 kilogram...
       
ALTERNATİF ÜRÜNÜN İTHALATI AZALTILSIN
       Bu arada bir başka sorun da Cumhurbaşkanı’nın veto ettiği ve hükümetin Meclis açıldıktan sonra gözden geçirerek yeniden Köşke yollayacağı Tütün Reformu Yasası... Çünkü bu yasa, tütün ekiminin yasaklanmasını da gündeme getiriyor. Hükümet de, bu konuya Alternatif Ürün Projesi çalışmasıyla çözüm arıyor.
       Ancak ziraat mühendisleri, alternatif olarak sunulan ürünlerin ithalatının yasaklanması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, gelir kaybına uğrayacak çiftçinin de desteklenmesi gerektiğini savunuyor, önerilen alternatif ürünlerin, üreticinin gelir kaybına neden olacağını öne sürüyor.
       Çiftçinin kaybını önlemek için, alternatif ürünlerin ithalatının da kısıtlanması gerektiğini belirten uzmanlar, üretici desteklenmediği takdirde kente göçlerin artacağını vurguluyor.
       Uzmanlar, “Sulama arazisine alternatif ürün olarak mercimeğin olduğu söyleniyor. Doğrudur belki ama aradaki gelir farkının karşılanması lazım. En can alıcı nokta o ürünün getirdiği gelir ile eski ürün arasında gelir farkı varsa devletin gelir farkını çiftçiye ödemesi lazım, ödemediği taktirde çiftçi eski durumunu arar, giderek fakirleşerek güç duruma, sorunlara düşer” diyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları