Home page
Haber Menüsü


TMO, bu yıl daha az hububat alacak
TMO’nun alımları, 1.6 milyon tona ulaştı. Geçen yıl 3.5 milyon ton alım yapan ofis, özel sektörün yoğun olarak alımlara girmesi nedeniyle, bu yıl 2 milyon 250 bin ton ile sezonu kapatmayı planlıyor.
Ankara
AA
25 Temmuz— “Hububat alım ve satım fiyatlarının yüksek açıklanması nedeniyle tüccarın piyasaya girmeyeceği, piyasaya çıkan tüm ürünün Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) gideceği, Hazine’nin alımlar için finansman sağlamakta zorlanacağı” yolundaki beklentiler gerçekleşmedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçen yıl 23 Temmuz itibariyle toplam 2 milyon 251.8 bin ton hububat alan TMO’nun alımları, bu yıl, hasada 15 gün önce başlanmasına ve hasadın yüzde 95’inin tamamlanmış olmasına karşın 1 milyon 654.8 bin ton düzeyinde gerçekleşti. Buna göre, TMO’nun alımları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.5 azaldı.
       TMO Genel Müdürü Mevlüt Karakaya, uygulanan alım politikası konusunda ne üreticilerden ne de tüccardan bir şikayet gelmediğini belirterek, “Sezon başında yaratılmak istenen spekülatif ortam işe yaramadı. Alımlarda, finansmanda ve ürün bedellerinin ödenmesinde hiç bir sorun yok” dedi.
       Bu yıl alımlara tüccarın çok daha etkin bir şekilde girdiğini kaydeden Karakaya, bu nedenle, geçen yıl toplam 3.5 milyon ton düzeyinde gerçekleşen TMO’nun hububat alımlarının, bu yıl 2 milyon 250 bin ton ile tamamlanacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
       Karakaya’nın verdiği bilgiye göre, TMO, 23 Temmuz itibariyle, 933 bin 705 tonu buğday, 714 bin 476 tonu arpa, 5 bin 110 tonu çavdar, bin 530 tonu haşhaş olmak üzere toplam 1 milyon 654.8 bin ton hububat aldı. Toplam 230 trilyon lira düzeyinde hesaplanan ürün bedelinin 161 trilyon liralık bölümü ödendi.
       Ödemelerin 110 trilyon liralık bölümü TMO kaynaklarından karşılanırken, Hazine’den de 90 milyon dolarlık finansman sağlandı. TMO ayrıca, alınan ürünleri garanti göstererek, bir Fransız bankası öncülüğündeki konsorsiyumdan, Hazine garantisi olmadan, 100 milyon dolar kredi sağladı. Bu kredinin de Ağustos’un 7’sinden itibaren kullanılması öngörülüyor.
       Kararnamede, ödemelerin, yarısı peşin, kalanı 1 ay içinde yapılmasınının öngörülmesine karşın, halen, 22 Temmuz’a kadar alınan ürünlerin peşinatlarının ve 2 Temmuz’a kadar vadeli bedellerin tamamının ödendiğini bildiren TMO Genel Müdürü Mevlüt Karakaya, ürün bedellerinin tamamının ortalama 20-25 günde ödendiğini kaydetti.
       TMO’nun bu yılki arpa alımlarındaki artış da dikkat çekiyor. Karakaya, geçen yıl kuraklık nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’da düşük olan arpa hasadının bu yıl artması dolayısıyla, TMO’nun arpa alımında geçen yıla göre yükselme olduğunu belirterek, toplam alım miktarının artmasında bulun da etkisinin bulunduğuna dikkati çekti.
       
TMO’NUN STOKLARI YETERLİ
       Halen TMO’nun elinde, ihtiyat stokları hariç 1 milyon ton buğday stoku bulunduğunu, yeni alımlarla birlikte bunun miktarının 2 milyon tonun üzerine çıkacağını belirten Karakaya, “Özel sektörün çok alım yapması nedeniyle ilerde fiyatlarda bir spekülasyonun yaşanması mümkün değil. 2 milyon tonluk stok, piyasanın regülasyonu için yeterli” dedi.
       
FİNANSMAN MALİYETİ DÜŞTÜ
       Hububat alımlarının finansman maliyetinin bu yıl, 90 milyon doları Hazine’den sağlanan kredi, 100 milyon dolarlık uluslararası sendikasyon kredisi, kalanı TMO kaynakları olmak üzere, toplam 300-350 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.
       Alımların finansmanı için, TMO’nun, faizler hariç, 1997’de 1.2 milyar dolar, 1998’de 1.5 milyar dolar, 1999’da 1.1 milyar dolar, geçen yıl da 550 milyon dolar kaynak kullandığını hatırlatan TMO Genel Müdürü Karakaya, şöyle konuştu:
       “Bu yılı yaklaşık 200 milyon doları borçlanma olmak üzere 300-350 milyon dolar finansman maliyeti ile kapatmış olacağız. Alım için gerekli finansman maliyeti, 3-4 yılda 1.5 milyar dolardan 300-350 milyon dolara düşmüş oluyor. Her halde bundan IMF de memnundur. Önemli olan etkili bir alım politikası yürütebilmek. “
       
TMO’DAN GAYRİMENKUL SATIŞI
       Bu arada TMO, “küçülerek etkili hale gelme” politikası çerçevesinde, aralarında genel müdür lojmanının da bulunduğu 54 taşınmazı, ihale ile satışa çıkardı.
       Ankara-Çankaya’daki 125.5 metrekarelik genel müdürlük lojmanı için 72 milyar lira muhammen bedel belirlendi.
       Kullanmadıkları, zamanla şehir içinde kalmış, atıl durumdaki arazi, bina, lojman, hizmet binası ve depoların satışa çıkarıldığını kaydeden, Genel Müdür Karakaya, böylece satışlardan hem gelir sağlancağını hem de bu gayrimenkullerin bakım ve koruma masraflarından da tasarruf edileceğini belirtti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları