Home page
Haber Menüsü


Cem ve Papandreu Kuşadası’nda
 
Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Sisam Adası’nın ardından Kuşadası’na geldiler.   Cem ve Papandreu, barış güvercini uçurdular
Cem ve Papandreu, Kuşadası'nda barış güvercinleri uçurdular.
 
Kuşadası
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
24 Haziran—  Türk ve Yunan dışişleri bakanları Sisam Adası’nın ardından Kuşadası’nı ziyaret ediyorlar. İki ayrı feribotla Kuşadası’na gelen Dışişleri bakanları, sevgi gösterileri ve barış güvercinleriyle karşılandı. Ortak bir basın toplantısı düzenleyen bakanlar, Türkiye ile Yunanistan arasında son iki yıldır devam eden yumuşama havasını daha da geliştirebilmek amacıyla 5 yeni işbirliği alanı belirlendiğini açıkladılar.

   
 
       
    MSNBC News Ege'de önemli buluşma
MSNBC News Cem: İki yıl önce bunu hayal bile edemezdik
MSNBC News Cem ile Papandreu'dan 'sorunlardan kaçmıyoruz' mesajı
MSNBC News Papandreu: Kalıcı bir dostluk olacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Dışileri Bakanı Yorgo Papandreu, Kuşadası programları çerçevesinde iki ülke sivil toplum örgütleri arasındaki toplantının sonuna katılarak birer konuşma yaptılar.
Ege’de önemli buluşma
Cem, konuşmasında dün Sisam’da başlayan görüşmeleri sonunda Papandreu ile bazı yeni işbirliği alanları belirlediklerini kaydetti.
Cem: İki yıl önce bunu hayal bile edemezdik
Cem’in açıklaması çerçevesinde iki ülke arasındaki deniz ve hava ulaşımı alanlarıyla ilgili bakanlıklar arasında bir danışma mekanizması kurulması, iki ülkenin karşılaştığı doğal afetler konusunda da Ege’de sismik araştırmaların ortaklaşa yapılması, Akdeniz Bölgesi’nde etkin olan Akdeniz Anemisi hastalığına karşı ortak mücadele, 2004 yılında Yunanistan’da yapılacak olimpiyatların kültürel boyutuna Türkiye’nin katkısının getirilmesi ve son olarak da acil durumlarda kullanılmak üzere iki dışişleri bakanı arasında doğrudan telefon hattının kurulması kararlaştırıldı.
Papandreu: Kalıcı bir dostluk olacak
Konuk Dışişleri Bakanı, çiçeklerle karşılandı.

       
       Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, 3’ncü Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları ekonomik zirvesi için biraraya gelmişlerdi.
Cem ve Papandreu’dan “sorunlardan kaçmıyoruz” mesajı

       Feribotla Kuşadası’na gelen Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Kuşadası Kalesi önünde barış güvercinleri uçurdular.
       
DOĞAL AFETLERLE ORTAK MÜCADELE
       Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye ile Yunanistan arasındaki olumlu süreçte önemli bir mesafe katettiklerini belirterek, zaman içinde daha da fazla yol alınacağına güvendiğini söyledi.
       Türkiye ile Yunanistan sivil toplum örgütlerinin Kuşadası’nda yaptıkları toplantının sonunda yaptığı konuşmada Cem, iki gündür süren görüşmelerin olumlu çizgide ilerlediğini belirterek, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile aldıkları kararları açıkladı. İki ülke arasındaki deniz ve hava ulaşımında bir hareketliliğin söz konusu olduğuna dikkati çeken Cem, yeni koşullarla daha iyi başedebilmek için ilgili bakanlıklar arasında bir danışma mekanizması kurulmasına karar verdiklerini bildirdi.
       Cem, her iki ülkenin de deprem, orman yangını, erozyon ve sel gibi doğal afetlerle karşı karşıya bulunduğuna işaret ederek, bu tehlikelerle mücadeledeki işbirliğinin daha da geliştirilmesini öngördüklerini kaydetti. Depremle mücadele konusunda halen bazı ortak çalışmaların sürdüğünü kaydeden Cem, bu çerçevede Ege’de ortak sismik araştırma yapılmasına özel bir önem verdiklerini ve bu nedenle bu araştırmaları daha da yaygınlaştırmayı düşündüklerini ifade etti. Cem, tüm Akdeniz’i etkileyen Akdeniz anemisi hastalığının varlığına işaret ederek, bu alanda tıp adamlarının biraraya gelerek ortak iyileştirme için çalışmaları yapmalarını öngördüklerini söyledi. Acil durumlarda kullanılmak üzere Türk ve Yunan dışişleri bakanları arasında doğrudan telefon hattının kurulmasını da kararlaştırdıklarını söyleyen Cem, bu hattın en kısa zamanda kurulmasını umduğunu kaydetti.


Dışişleri Bakan Cem, Yunanistan Dışişleri Bakanı Papanderu, eşi Ada ve kızı Margareta, Celcius kütüphanesinin önünde basın mensuplarına poz verdiler.
       Yunanistan’da 2004 yılında yapılacak olimpiyatların kültürel boyutuna Türkiye’nin katkısının getirilmesinin kendisi için önemli olduğunu söyleyen Cem, buna yönelik çalışmaları başlatmaya karar verdiklerini belirtti. Cem, tüm bu yeni işbirliği alanlarında temasların süreceğini ifade ederek, bunların artık olağan görüşmeler niteliği taşıdığını vurguladı.
       
PAPANDREU: İLETİŞİM AĞINI KURUMSALLAŞTIRMAK GEREK
       Papandreu da konuşmasında, iki gündür devam eden görüşmeler sırasında iki ülke arasında yeni bağlantılar kurulduğunu belirterek, bu çabalara her alanda devam etmek gerektiğine dikkati çekti. Cem’in açıkladığı beş yeni işbirliği alanına ilişkin görüşlerini aktaran Papandreu, iki ülke arasındaki deniz ve hava ulaşımının çok önemli konular olduğunu vurgulayarak, birçok kişinin kendisine Yunanistan ile İzmir arasında rahat bir ulaşım imkanı olmadığından bahsettiğini kaydetti. Papandreu, doğrudan telefon hattı konusunda da “İki bakan arasındaki mevcut iletişim ağının kurumsallaşmasının çok önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu. Ege’de sismik araştırmalar konusunda işbirliğine yönelmek istediklerini de belirten Papandreu, “Şu anda o noktaya henüz varmadık ama varmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.
       Cem ile bir buçuk yıl önce BM çerçevesinde depremle mücadele konusunda ortak yardım gücü kurulması için mutabık kaldıklarını hatırlatank, bu gücün faaliyet alanının genişletileceğini kaydeden Papandreu, 2004 olimpiyatlarına ilişkin olarak da, “Bu oyunlar sırasında bölgemizde genel anlamda barış ve sükunet istiyoruz. Bölgemizin kültürel ve tarihi eserlerini barışa yönelik kullanmayı düşünüyoruz” dedi.
       
”GİDİŞ-GELİŞİ KOLAYLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”
       Cem ile bir gün daha fazla çalışma imkanı bulmaları durumunda kamuoyuna açıklayacak daha çok sonuçları olacağını belirten Papandreu, Türk vatandaşlarının Yunanistan’dan aldığı Şengen vizesi konusunda geçmişte bazı sorunlar bulunduğuna değinerek, şunları söyledi: “Vize konusunu Lüksemburg’da AB bakanlarıyla konuşacağımı söylemiştim. Onlara vizesiz yat gezisi olup olamayacağını soracağım. Sonuç hakkında şimdiden birşey söyleme imkanım yok ama iki ülke arasındaki gidiş gelişleri basite indirmek istiyoruz. Bu arada, Şengen sistemine dahil ülkelerden alınan vize, Yunanistan’da geçerli. Bu konuda ilk aylarda bazı sıkıntılar vardı ama şimdi hiçbir sıkıntı yok. Yunanistan’dan alınan Şengen, diğer AB ülkelerinde de geçerlidir.”
       Öte yandan, Aydın Milletvekili Halit Dikmen, Cem ve Papandreu’ya üzerinde fotoğrafları basılı birer kutu özel üretim zeytin hediye etti.
       
DOĞRUDAN TELEFON HATTI
       Bu arada, gazetecilerin neden bir doğrudan telefon hattına gerek duyulduğuna ilişkin sorularını yanıtlayan Cem, “Her gün tehlikeli bir vaziyetle karşılaşıyoruz gibi bir durum yok, aklınıza böyle birşey gelmesin fakat, ilişkilerimizin gelişmesiyle özellikle bazı uluslararası konularda ve yine özellikle Balkanlar’da maalesef öyle olaylar yaşanıyor ki, Yunanistan ve Türkiye arasında görüş alışverişi ve mümkünse paralel yaklaşımlar geliştirilmesi gerekiyor” dedi.
       Türkiye ile Yunanistan’ın bazı ortak doğal tehlikelerle karşı karşıya olduklarına da dikkati çeken Cem, iki yıl önceki acı tecrübeyi hep akıllarında tuttuklarını kaydetti. Cem, “Şu anda uzak ama sismik araştırma konusundaki işbirliğimizi yaygınlaştırmak ve derinleştirmek istiyoruz. Hızlı iletişim ihtiyacı, daha çok bu alanlardaki ihtiyaçlardan kaynaklanıyor” diye konuştu. Doğrudan bir telefon hattının iki ülke başbakanları için kurulması olasılığını konu alan sorular üzerine Cem, “Olmaması için bir sebep yok ancak, dışişleri bakanları arası iletişimin, hem Türk hem de Yunan hükümetleri için yeterli olacağına inanmaktayım” dedi.
       Papandreu ise, halen Cem ile aralarında yoğun bir iletişim olduğunu ancak, bu iletişimi daha da kolaylaştırmak ve iki bakanlık arasında kalıcı bir sistem kurmak için doğrudan telefon hattı kurma kararı aldıklarını belirtti. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacapulos’un kısa süre önce direkt bir iletişim hattından bahsettiklerini anımsatan Papandreu, “Son iki gün içerisinde Makedonya’daki rahatsız edici gelişmeleri ele aldık. Gerek Balkanlar gerekse doğal afetler için doğrudan iletişim gerekiyor ayrıca, bu bağlantıyla gelişen olaylar ve basın haberlerine ilişkin önceden değerlendirme yapma fırsatı bulacağız. Bu tür olaylar birkaç yıl önce gereksiz yere sorun yaratıyordu” dedi.
       Papandreu, Türk-Yunan yakınlaşmasının dışişleri bakanlarını aştığını da belirterek, bu yakınlaşmanın artık halkın malı olduğunu ve kuşaklar boyu devam etmesini beklediklerini söyledi.
       
PAPANDREU EFES ANTİK TİYATROSU’NU GEZDİ
       Kuşadası’ndaki programları çerçevesinde Meryem Ana Evi’ni ve Efes Antik Tiyatrosu’nu gezerek kültürel işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik mesajlar veren Cem ve Papandreu, Kuşadası’ndaki programlarında, öğle yemeğinin ardından ilk olarak Meryem Ana Evi’ni ve daha sonra da Efes Antik Tiyatosu’nu ziyaret ettiler.
        İki bakan, Efes Antik Tiyatro’da İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper ve Yunan Ulusal Tiyatrosu Genel Yönetmeni Nikos Korkulos ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında, 4 Temmuz 2001’de antik tiyatroda sahnelenecek olan ilk Yunan tiyatro eserine ilişkin bilgi aktardılar.
       
ARİSTOFANES
        15. Uluslararası İzmir Festivali’nde, Yunan Ulusal Tiyatrosu, Eski Yunan Komedyası’nın en büyük temsilcisi Aristofanes’in (İ.Ö. 450 - İ.Ö. 388) “Nefeles” (Bulutlar) adlı oyununu sahneleyecek. Dışişleri Bakanı Cem, bu kültürel etkinlik hakkındaki açıklamasında, oyunun Efes Antik Tiyatro’da sahnelenmesinin çok güzel bir olay olduğunu belirtti. Papandreu ile iki ülke arasındaki kültürel-sanatsal faaliyetleri sonuna kadar desteklediklerini söyleyen Cem, “Çünkü biz her ikimiz de siyasetin geçici, sanatın kalıcı olduğunu bilen insanlarız” dedi.
        Yorgo Papandreu da, sanatın halkların arasında kalıcı dostluk köprüsü olduğunu söyleyerek, oyunlarından bir bölümü günümüze ulaşmış tek Atinalı komedya şairinin “Bulutlar” eserinin Efes Antik Tiyatrosu’nda Yunanistan’dan gelecek ilk tiyatro olduğuna dikkat çekti. Papandreu, “Bu bize iki halkın işbirliğinin ilerlemesinde ne kadar istekli olduğunu bir kez daha gösteriyor” dedi.
        Yunan Ulusal Tiyatro Genel Yönetmeni Korkulos, Yunanistan Kültür Bakanı Evangelos Venizelos’un çağrısını aktararak, bu eserin kanayan yaraları tedavi için yazıldığını ve sahnelenmesinin ticari kaygılardan uzak olduğunu ifade etti. İki bakan daha sonra Efes Harabeleri’nde kendileri için düzenlenen klasik müzik konserini dinledi.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları