Home page
Haber Menüsü


Papandreu: Kalıcı bir dostluk olacak
İsmail Cem ile Yorgo Papandreu, Sisam Adası‘nda, iki ülke ticaret odalarının düzenlediği toplantının sonunda birer konuşma yaptılar.
Sisam
AA
23 Haziran— Sisam Adası‘nda Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile buluşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Türkiye ile Yunanistan‘ın, aralarındaki sorunlara artık çığlık atmadan, soğukkanlılıkla baktığını belirterek, iki ülke arasında kalıcı bir dostluk ilişkisinin kurulabileceğine inandığını belirtti.

   
 
       
    MSNBC News Cem ve Papandreu Kuşadası'nda
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Papandreu, iki ülke ilişkilerinin hala bazı sorunların gölgesi altında olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: “Bu sorunları, artık değişik bir biçimde görüyoruz, fark burada. Sorunlarımızı çığlık atmadan, fanatizme kapılmadan soğukkanlılıkla görüyoruz. Artan bir güven yaşıyoruz. Yeni bir başlangıç olduğu gerçek.“ İki halkın, artık çatışmak istemediğini vurgulayan Papandreu, istenenin, “farklı bir Avrupa gerçeğinin yaşanması olduğunu“ söyledi.
Cem: İki yıl önce bunu hayal bile edemezdik

       Papandreu, bu yeni sürecin İsmail Cem olmadan yaşanamayacağını da ifade ederek, Cem‘in, bu hedef için çok çalıştığını vurguladı. Papandreu, “İki ülke arasında kalıcı bir dosluk ilişkisinin kurulacağına inanıyoruz“ dedi.
Ege’de önemli buluşma

       Dışişleri Bakanı Cem de konuşmasında, iki ülke arasında bazı sorunlar olduğunu hatırlatarak, bazı çevrelerin önemli konuların konuşulmadığına yönelik eleştirileri bulunduğuna dikkati çekti.
       Cem, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlarımızın güvenliği kadar, başka ne önemli olabilir. Son iki yılda, güvenliği geliştirici birçok önlem aldık ve almaya devam ediyoruz. Hiçbir şey hayat kadar, insan kadar, ekmek kadar önemli değil.“
Cem ile Papandreu’dan ‘sorunlardan kaçmıyoruz’ mesajı

       Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemde yaşanan yakınlaşma sürecinde gerçekçilik zemininde yol almaya gayret ettiklerini belirterek, “Bu, kolay iş değil. Zaman zaman sıkıntı çıkacak. Kendimize de güvenelim“ dedi. Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Sisam‘da, iki ülke ticaret odalarının toplantısı sonunda yaptıkları konuşmalarda, son dönemde iki ülke arasındaki sürece ilişkin görüşlerini aktardılar.
       Cem, “bir siyasetçi olarak, küçük de olsa katkısının bulunduğu bir olayın başarıya ulaşmasının, kendisi için en büyük ödül olduğunu“ belirterek, iki ülke arasında sanatçıların, sporcuların işbirliğine katkıda bulunmaya devam ettiğini hatırlattı. İki ülke arasındaki bazı önemli sorunlara ne zaman sıra geleceğinin merak edildiğini de kaydeden Cem, önemli olanın gerçekçi bir zeminde yol almak olduğunu söyledi. Papandreu ile 2 yıl önce New York‘ta bir açıklama yaptıklarını ve o günden bugüne çok yol katettiklerini belirten Cem, iyi niyetli ve gerçekçi yaklaşımın, bu süreçteki iki önemli etmen olduğunu vurguladı. Her şeyin bir anda yapılamayacağını belirten Cem, önce sorunlara değil, ortak menfaat alanlarına baktıklarını kaydetti. Cem, “Eğer muhatabınıza güveniyorsanız, yolun yarısını aşarsınız“ diye konuştu. Cem, “En önemlisi biz, bu zor süreçte doğru bir noktayı yakalayıp halklarımızın sağduyusuna güvendik. Zaman bize yanılmadığımızı gösterdi“ dedi. İsmail Cem, “Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ve Başbakan Bülent Ecevit‘in katkıları olmaması halinde, bu sürecin gerçekleşmeyeceğini“ de belirterek, iyi niyet ve dürüstlükle sıkıntıların aşılacağına inandığını kaydetti.
       
VİZE MUAFİYETİ
       Yorgo Papandreu ise konuşmasında, iki ülke işadamlarının, işbirliği yolunun nasıl olması gerektiğini gösterdiğini ifade ederek, 25 Haziran Pazartesi günü Lüksemburg‘a gideceğini ve AB kurulları ile yapacağı görüşmelerde, Türkiye‘den Yunanistan‘a turistik amaçla gitmek isteyen Türk vatandaşlarının vizeden muaf tutulması konusunu ele alacağını belirtti. Papandreu, “Bu konuda başarılı olmayı diliyoruz. Ama sonuç ne olursa olsun, çalışmalarımızı sürdüreceğiz“ diye konuştu.
       Türkiye ile Yunanistan arasında kırk yıldır yapılamayanların son dönemde gerçekleştirildiğini ifade eden Papandreu, ülkesinin Turkiye‘nin Avrupa perspektifini desteklediğini ve tecrübelerini aktardığını bildirdi. Papandreu, “Bu süreç zor. Ama olumlu olduğunu biliyoruz. Zaman alacak ama, iki ülke çıkarlarına yönelik bir ilerleme bu“ dedi. Papandreu, bazı kişilerin iki ülke işadamlarının toplantısıyla “(sadece) psikolojik olarak olumlu hava yaratıldığını“ söylediklerini belirterek, kendisinin bu görüşlere karşı olduğunu, çünkü bu toplantı ile praktikte bazı somut sonuçlara varıldığını kaydetti. İki ülke ticaret odalarının somut öneriler getirdiğini ve ekonomik ilişkilerde ciddi ilerleme kaydedildiğini belirten Papandreu, “Sınırda yaşayan halklarımız birbirini tanıyor. Gerilim dönemlerinde bu bölgenin fakirleştiğini, dostluk dönemlerinde de zenginleştiğini biliyorlar“ dedi.
       Yunanistan‘ın Ege Bakanı Nikos Sifuneakis de bir konuşma yaparak, iki ülke arasında depremden sonra yaşanan olumlu sürece dikkati çekti. Sifuneakis, bu süreçte Cem ve Papandreu‘nun katkılarının büyük olduğunu belirtti. Bu arada, ticaret odalarının kapanış toplantısı sürerken, toplantının yapıldığı Dorisabay Oteli‘nden 1 kilometre uzaklıkta, 20-25 kişilik bir grup, pankart açarak gösteri yaptı.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları