Home page

Haber Menüsü


Selçuk Değerli
 
Sprewell’in bir anlık çılgınlığı
 
Carlesimo’ya halen Sprewell olayı hakkında soru soruluyor ve bu öğleden sonranın kendisini hayat boyu izleyeceğine inandığını söylüyor.
 
Selçuk Değerli.
NTV-MSNBC
 
2 Haziran—  3 Aralık 1997, Golden State Warriors’ın 1996-1997 sezonunda 24.2 sayı ortalaması ile sayı krallığında 5.ci sırayı alan Sprewell koçu P.J. Carlesimo ile tartışmaya başladı ve tartışmadan sonra salonu terketti, fakat o kadar sinirlenmiş ve dolmuştuki, kavgayı yenilemek için salona geri döndü ve Carlesimo’ya saldırarak boğazını sıktı , sonuç olarak Sprewell o sene NBA tarafından sezon sonuna kadar basket oynama yasağı getirdi.

   
 
       
    MSNBC News Pat Riley, Miami ve New York
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Latrell Sperwell’in hareketleri sakin,ama hırslı akışkan ve acelesiz, jestleri ile hayatı pahasına bir oyun oynayan ve başka pek az şeye aldıran bir kişinin hareketleri olarak gözükmekte. Bir Derby sayılabilecek New York Knicks, Miami Heat eşleşmesinde Latrell Sprewell 17.8 sayı, 4.3 ribaunt ve 3.7 assist ortalaması ile başta Allan Houston, Patrick Ewing, Marcus Camby olmak üzere Doğu Konferansı’nda Miami’yi 7. maçta eleyerek geçen yılın bir rövanşı niteliğinde olan Doğu Konferansı’nın finalinde Indiana Pacers ile karşılaşmaya hak kazandılar.
       Sprewll’in hayranları onu her görüşlerinde haykırıyorlar, ona bir kahraman muamelesi yapıyorlar ve sırtını sıvazlıyorlar. O artık NBA ailesinde iyi karşılanmaya başlandı, başlangıçta ondan kuşkulanan herkes şimdi onun sezon sonrası New York Knicks’in promosyon kampanyasına katılmasını gönülden onaylıyordu. Bunun yanı sıra ünlü yönetmen Spike Lee bile artık onun formasını giyerek maçları seyretmeye başladı.
       Şu anda New York Knicks, Indiana Pacers karşısında Doğu finalinde 3-2 mağlup durumda, ama playoff’larda ne olursa olsun 30 yaşındaki Sprewell, bu sezonun başında Knicks ile imzaladığı 62 milyonluk kontrattan sonra satın aldığı, N.Y Purchase’deki göz kamaştırıcı yeni evine gidecek ve New York Knicks’in koçu Jeff Van Gundy onun hakkında sadece çok iyi şeyler söyleyecek. Takım arkadaşları, herkese, ona New York Knicks’e katıldğı andan itibaren hayran olduklarını söyleyecekler.
       Öte yandan Golden State Warriors’un eski koçu, Sprewell’in kavga ettigi koçu P.J. Carlesimo, artık pazar öğleden sonrasını, bir yayın mikrofonunun arkasında, eskiden oturduğu takım bench’lerinin yakınında geçiriyor, 30 yıldır ilk kez bir oyunun içinde olmadağını hatırlamaktan çok uzakta. Aralık ayında Golden State Warriors’dan atıldıktan sonra vakti bol olduğu için, günlerinin çoğunu yaklaşan düğününü planlamakla, ofisine giderek savunmaları işaretleyeceği yerde, kaligrafları ziyaret ederek kartlarına bakmakla geçiriyor.
       Carlesimo’nun hayatının sonsuza kadar değişmesinden, isminin hayatında hiç basketbol maçı seyretmemiş kimseler arasında bile tanınmasından, Sprewell’in ellerinin Carlesimo’nun boynununa yapışmasından ve sıkmasından bu yana yaklaşık ikibuçuk yıl geçti. Sprewell’in NBA tarafından askıya alınmasından, ulusal bir olay haline gelmesinden bu yana ikibuçuk yıl geçmişti ve Sperwell’in adlandırmasıyla bu “kaza” ile sonsuza kadar birbirlerine bağlanan bu iki adam şimdi kendilerini tamamen farklı yerlerde bulmuşlardı. Önceleri suçlanan Sprewell şimdi, NBA’nın en popüler oyuncularından biri olarak üstüste ikinci defa Eastern Conference finallerine gitme şansını yakaladı. Bir zamanlar kahraman bir kurban gözüyle görülen Carlesimo ise, şimdi işsizdi.
       O aynı adamdı.
       Sprewell Knicks’in bu yılki eğitim kampına gitmedi. Birkaç haftasını, 1998’deki, başka bir arabayı yolun dışına attığı ve sonuçta birkaç ay ev hapsinde tutulduğu bir kazayla ilgili olarak Kaliforniya’daki mahkemelerde geçirdi. Sprewell oradan direkt olarak Güney Kaliforniya’daki eğitim kampına gitmek istemedi, onun yerine Los Angeles’den Milwaukee’ye ve daha sonra New York’a kadar ülkeyi arabayla katetmeye karar verdi, ama bunun için Knicks’den izin istememiş, hatta nerede olduğunu haber bile vermemişti. Birkaç hafta sonra, 3Aralık 1997’de olan o kazadan beri San Francisco’ya ilk gelişinde, eski hayranlarına müstehcen laflarla dolu bir nutuk çekmiş, bu yüzden 10,000 $ para cezasına çarptırılmıştı.
       Basında son zamanlarda parlamasına rağmen, Sprewell halen bir melek değildi, ancak Carlesimo’yu boğazlamasından sonra lanetleme fırtınasının bedeli olarak olumlu bir ilgi görmekteydi, çünkü bütün ülkede söylenenlere rağmen, o zaman da şeytan sayılmazdı şimdi de. Dışarıdan bakışla hayatı ikibuçuk yıl öncesine göre fazla farklı olmadığı gibi, içeride de fazla değişmemişti.
       Sprewell, Knicks’in geçen haftaki çalışmasından sonra “İşlerin bu yönde gitmesinden memnunum” dedi, “Kolayca aksi yöne gidebilirdi. Ama sanırım büyük ölçüde aynı kişiyim. Gerçekten, değişmedim. Başımı suyun üstünde tutmayı çok iyi başardım” dedi.
       Sprewell’i “kaza”dan önce tanıyanlar, genel olarak onu yeni tanıyanlarla aynı şeyi söyleyeceklerdir - zeki, sakin, istediği zaman nazik ve zorlandığı zaman öfkeli. Sprewell arabaları sever, o kadar ki yaklaşık bir düzinelik araba filosu vardır, hemen hemen hepsi krom kaplı siyah renktedir. Bilgisayarları sever, ne kadar çok sevdigini ve ilgendiginitakım arkadaşı John Wallace kömpüterinin sezon başında bozulduğunda, teknisyen olmamasına rağmen tamir ettisi ile ispatladı.
       İnsanlar için bazı güzel şeyler yaptı, örneğin Knick’s in hayır vakfına 100,000 $ bağışladı, bu kurumun aldığı en büyük bağıştı. Tüm bunlara karşın yaptığı bazı şeyler pek hoş değildir. Sprewell beş yıl önce o zaman dört yaşında olan kızını Rotweiller cinsi köpeği ile yalnız bıraktı ve köpek kızın kulağının bir parçasını kopardı. Sonra, uyumaya bırakmadığını ileri sürerek hayvanı savundu. Ayrıca ayrıca bir maçta Jerome Kersey ve Byron Houston ile kavgaya karıştı, nadiren sinirlendiğini ileri sürmekle birlikte, kızdığı zaman kendisini tutamadığını itiraf etti.
       “Ben öfkeli bir adam değilim - her zaman birşey olması için tetikte beklemem” diyerek Carlesimo’ya saldırmasından sonra kendisi için ileri sürülen imaja karşı çıkmıştır. “Birinin sinirime dokunması uzun zaman alır, genellikle oldukça sakinimdir. Ancak bu noktaya gelince, kontrolden çıkma eğiliminde olduğumu kabul ediyorum. Bu doğru.”
       Bir Mormon olan Madison Square Garden Başkanı Dave Checketts, bir zamanlar Dennis Rodman’ı hiçbir zaman takımında görmek istemediğini söylemesine rağmen, açık sözlülüğünden ve dürüstüğünden etkilenerek, 21 Ocak 1999’da Sprewell’i New York’a getiren bir girişim tasarladı. Bu girişim, hayranları arasında ve ekip içinde farklı tepkilerle karşılandı. Üç kez star olmasına karşın, Sprewell Doğu Konferansın’da halen pek tanınmıyordu ve Carlesimo’nun boğazına sarılmasının bazıları tarafından bağışlanması zor olan bir davranıştı.
       Knicks’in gözetmeni Rick Brunson, “Sprewell buraya ilk geldiğinde, New Jersey’deki gösteri maçında bir görev verdim, çok sakin ve rahattı. Şaka yapıp yapmadığından emin değildim, ama daha sonra hergün aynıydı, dolayısıyla, küçük bir şeyi büyük bir haber haline getiren medya haricinde onun aslında piyasadaki herhangi bir oyuncudan farkı olduğunu anladık” dedi.
       “Şimdi insanlara ikinci bir şans tanınan büyük bir piyasaya geldi. New York şehiri sizi yere devirmeyi, ama aynı zamanda tekrar tutup kaldırmayı seven bir şehirdir”.
       Carlesimo bu sezonun başındada 6 galibiyet 21 mağlubiyetle başlayınca, sonra işten atıldı ve o zamandan beri NBA’de başka bir koçluk işi arıyor, ancak hala önemli bir teklif almadı. Daha önce Seton Hall Üniversitesi’nde ve Portland Trail Blazers’de baş koç idi. Carlesimo yetenekli ama, kendini hayal kırıklığına uğratan oyuncuları azarlamaktan çekinmeyen katı bir ‘taskmaster’ olarak biliniyor. Sprewell’in kendisine saldırdığı o Aralık gününde Carlesimo Golden State’den birçok kişiyle bozuşmuştu, şu anda iki yıl sonra işten atılmıştı ve şu andaki takımda bulunan oyuncuların yarısı kendisine karşıydı.
       Donyell Marshall bir zamanlar, kendisini ve Adonal Foyle’ı kastederek “Sprewell bizi yıktı” demiştir. “Sanırım üçümüz de yara aldık” diyerek Sprewell’in tarafında oldugu fakat Sprewell’in tepkisini bu şekilde göstermemesi gerektigi belirmişti.
       Ancak Sprewell vakasında olduğu gibi, Carlesimo’nun vakası da başlangıçta görüldüğü gibi tek boyutlu değildir. Koç arkadaşları tarafından sevilen ve kort dışında neşeli olan Carlesimo, son birkaç ayını özgeçmişini geliştirmek için harcadı. San Antonio Spurs ile sezonun 16 final maçı için seyahat ederek radyo ve televizyonda yayın analisti olarak çalıştı. Şu anda Fox Sports West için çalışıyor, bu yaz evlenecek, biraz golf oynayacak ve umarız yeni bir koçluk işi bulacak. Eğer yaparsa, Golden State’de yaptığından biraz daha farklı hareket edebilir. Ama tahminimiz çok da farklı olmayacağı şeklindedir.
       Carlesimo, “Ben neysem oyum - uzun zamandır koçluk yapıyorum, yaptığım işin özü hiçbir zaman değişmeyecek” diyor, “inatçı ve hep aynı tarzda olmak istemiyorum, çünkü deneyimlerinizden birçok şey öğrendiniz, ama ne olursa olsun, ben esas olarak aynı kişiyim.”
       Sprewell, “sağladığım başarının en büyük sebebi sahada iyi performans göstermem” diyor, “Bu kadar basit. Eğer işimi iyi yapmasam, herşey tam tersi olurdu. Yedekler arasında oturuyor olurdum ve herkes Knicks’in beni almakla ne aptallık yaptığını konuşuyor olurdu. Herkes benim ne kadar zor olduğumu söyleyecekti,

       Carlesimo’ya halen Sprewell olayı hakkında soru soruluyor, ve bu öğleden sonranın kendisini hayat boyu izleyeceğine inandığını söylüyor. Ama, Sprewell’in Knicks’deki başarısını izlemekten, ya da eski öğrencisinin medyada kahramanlaştırılmasından etkilenmiyor, geçmişteki saldırganlığı sadece bağışlamış değil unutmuş gibi görünüyor. Olan olaylayın her ikisininde kazanma hırsından kaynaklandığını düşünüyor.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları