Home page
Haber Menüsü


Kahkonen geliyor, Mayıs ev ödevini yapamadık
Türkiye Masası Şefi Juha Kahkönen BaşkanlığI’ndaki İMF heyetinin bugün Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Mayıs ayına ait tahhütleri tamamlayamadık.
Ankara
NTV
    31 Mayıs—  Türkiye Masası Şefi Juha Kahkönen Başkanlığı’ndaki IMF heyetinin bugün Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Heyet, 8. Gözden Geçirme temasları çerçevesinde Türkiye’nin IMF’ye sunduğu Niyet Mektubu’ndaki taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğini kontrol edecek.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF teftişi Cuma günü başlıyor
MSNBC News IMF: Kahkonen rock gitaristi değil
MSNBC News En zor ayın programı açıklanıyor
MSNBC News Öngör: Bıçak üstünde gidiyoruz
MSNBC News Derviş'in yeni gündemi kamu bankaları
MSNBC News Buğdayda yeni anlaşmazlık "miktar"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak, IMF heyeti büyük bir olasılıkla daha ilk aydan Niyet Mektubu’na uyulmadığını görecek. IMF’ye sunulan Niyet Mektubu’nda yer alan bazı taahhütlerin gerçekleştirilmesi için bugün son gün.
       Niyet Mektubu’na göre, takvimler Haziran’ı göstermeden önce, Emlak Bankası’nın kapatılarak Ziraat Bankası’na devredilmesi gerekiyor. 4 fon bankası için ikinci bir Geçiş Bankası’nın kurulması ya da bu bankaların tasfiye edilmesi için de bugün son gün.
       Henüz Başbakanlığa sunulmayan Tütün Yasası’nın Niyet Mektubu’na göre bugün içinde Meclis’ten geçirilmesi gerekiyor.
       Öte yandan, vergi kimlik numarası kullanımının yaygınlaştırılması için yapılacak vergi düzenlemesi konusunda taahhüt edilen süre için de son gün bugün.
        IMF Heyeti, performans kriterlerinin yerine getirilip getirilmediğine bakacak ve bu kriterlerin tutturulması durumunda, 1.5 milyar dolarlık diğer bir kredi diliminin, 25 Haziran’dan sonra serbest bırakılmasını talep edecek.
       
YAPILMASI GEREKENLER
       Sekizinci gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için gerekli koşullar ise şunlar:
       “TMSF bünyesindeki bankaların ve kamu bankalarının kalan gecelik yükümlülüklerinin ortadan kaldırılması, TMSF ve kamu bankalarının Merkez Bankasıyla olan repo stoklarınnı 7 katrilyon lirayı aşmaması, Emlak Bankası’nın kapatılması ve yükümlülükleri ile bazı varlıklarının Ziraat Bankası’na transfer edilmesi, halihazırda hiçbir teklif verilmeyen dört banka için ikinci bir geçiş bankası kurulması veya bu bankaların tasfiye edilmesi, Türk Telekom için yeni bir profesyonel yönetim kurulu ve yönetimin atanması, Tütün Kanunu’nun Meclis’ten geçmesi, program harcama rakamları ile uyumlu ek bütçenin kabulü, vergi kimlik numaralarının kullanımının yaygınlaştırılmasına ilişkin vergi düzenlemesinin yürürlüğe girmesi”
       Türkiye’nin, 1.5 milyar dolarlık kredi dilimini hak edebilmesi için 25 Haziran’a kadar, yukarıdaki koşulları yerine getirmesi gerekiyor. IMF Heyeti, Haziran’dan başlamak üzere, ilk 2 ay aylık ziyaret yaparken, Ağustos ayından itibaren ise ikişer ayda bir inceleme ziyaretine gelecek.
       
DÜN WASHİNGTON’DA TOPLANDILAR
       Bu arada, IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin, dün Washington’da ayrı ayrı yaptıkları toplantılarda, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdikleri öğrenildi.
       IMF yetkilerinin, Niyet Mektubu içinde yer alan düzenlemelerle ilgili olarak, Ankara’daki ekonomi yetkililerinden de bilgi istedikleri ifade ediliyor. Gerek kamudaki toplu sözleşmeler, gerekse hububat alım fiyatlarının sonucu konusunda, IMF yetkililerine bilgi gönderildiği belirtiliyor.
       IMF heyetinin, Ankara ziyaretinde, kamu toplu iş sözleşmelerinin finansmanının nasıl sağlanacağı konusu başta olmak üzere, Niyet Mektubu’nda yer alan diğer düzenlemeler ve iç borçlanma politikası konusunda ağırlıklı olarak duracağı ifade ediliyor.
       
HAZİRAN’DA 2.7 MİLYAR DOLAR
       Şubat krizinin ardından IMF ile üzerinde anlaşılan yeni ekonomik programa destek kapsamında, haziran ayında IMF ve Dünya Bankası’ndan toplam 2.7 milyar dolarlık bir kaynak daha gelecek.
       Devletin Haziran ayındaki toplam iç ve dış borç servisi ise 10.8 katrilyon lira düzeyinde bulunuyor. Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından 15 Mayıs’ta açıklanan ekonomik program kapsamında bu yıl IMF tarafından sağlanacak 13.3 milyar dolarlık kaynak IMF İcra Kurulu’nda kabul edilmiş, Dünya Bankası’nın vereceği 2.5 milyar dolarlık kredi de işlerlik kazanmıştı.
       Böylece 2001 yılı içinde programa sağlanacak toplam dış destek 15.7 milyar dolar olarak açıklanmıştı.
       Bu kapsamda IMF kredisinin ilk dilimini oluşturan 3.9 milyar dolar, 18 Mayıs’ta Merkez Bankası hesaplarına girmişti.
       
PARA GİRİŞ TAKVİMİ
       Haziran ayında IMF kredisinin ikinci dilimi olarak 1 milyar 562 milyon dolarlık bir kaynak daha Türkiye’nin kullanımına açılacak. Dünya Bankası da Haziran’da Türkiye’ye 1.1 milyar dolarlık bir kaynak kullandıracak.
       Böylece, haziran ayında Türkiye’nin IMF ve Dünya Bankası’ndan kullanacağı toplam kaynak 2 milyar 562 milyon dolar olarak gerçekleşecek. Program kapsamın ilk iki ayında sağlanan giriş tutarı 6.5 milyar dolara ulaşacak.
       IMF ve Dünya Bankası’ndan Temmuz’da 1 milyar 562 milyon dolar, eylülde 3 milyar 124 milyon dolar, Kasım’da 3 milyar 124 milyon dolar, Aralık’ta 1 milyar 350 milyon dolar daha gelecek.
       Toplam 15 milyar 722 milyon dolarlık kaynak gelecek olan bu dönemde IMF’ye 1 milyar 228 milyon dolarlık geri ödeme yapılacak.
       Böylece net kaynak girişi 14 milyar 494 milyon dolar olarak gerçekleşecek. Net kaynak girişinin 12 milyar 44 milyon doları IMF’den, 2 milyar 450 milyon doları Dünya Bankasından sağlanacak.
       
DIŞ BORÇ ÖDEMELERİ
       Hazine’nin haziran ayındaki toplam borç servisi 8 katrilyon 580 trilyonu iç, 2 katrilyon 175 trilyonu da dış borç olmak üzere toplam 10 katrilyon 755 trilyon lira düzeyinde bulunuyor.
       Haziran ayında sağlanacak dış kaynağın büyük bölümünün Hazine imkanlarına tahsis edilecek olmasına karşın, haziranda yüksek boyutta bir iç borçlanma gereksinimi olacak.
       
YILLIK GERİ ÖDEME 85.5 TRİLYON
       Mayıs ayında 5 katrilyon 307 trilyon liralık iç borç geri ödemesinde bulunan Hazine, 708 trilyon liralık da dış borç servisi gerçekleştirmişti. Hazine’nin, temmuzda 7 katrilyon 820 trilyon lira iç borç servisi gerçekleştirmesi gerekiyor. Hazine, en yüklü geri ödemeyi ise 9 katrilyon 419 trilyon lira ile ağustosta yapacak.
       Hazine’nin, eylül ayında 5 katrilyon 452 trilyon, ekimde 8 katrilyon 405 trilyon, kasımda 5 katrilyon 863 trilyon ve 7 katrilyon 710 trilyon lira tutarında iç borç servisi bulunuyor. Hazine, temmuzda 583 trilyon, ağustosta 510 trilyon, eylülde 705 trilyon, ekimde 770 trilyon, kasımda 2 katrilyon 662 trilyon, aralık ayında da 1 katrilyon 642 trilyon liralık dış borç servisi gerçekleştirecek.
       Hazine’nin bu yılın tümündeki iç borç geri ödemesi 33 katrilyon 21 trilyonu faiz, 39 katrilyon 904 trilyonu da anapara olmak üzere 72 trilyon 925 trilyon liraya, dış borç servisi de 3 katrilyon 721 trilyonu faiz, 9 katrilyon 198 trilyonu anapara olmak üzere 12 katrilyon 919 trilyon lira düzeyinde gerçekleşecek.
       Böylece 2001 yılında kamunun gerçekleştireceği iç ve dış borç geri ödemesi 85 katrilyon 844 trilyon liraya ulaşıyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları