Home page
Haber Menüsü


Buğdayda fiyat krizi aşıldı
Buğday taban fiyatları konusunda gün boyu süren hararetli tartışmalarda orta yol bulundu. Akşam saatlerinde Başbakanlık’tan yapılan açıklamayla buğday taban fiyatı 164 bin TL olarak belirlendi. Bakanlar Kurulu ve liderler zirvesinde de sonuç alınamamıştı
Ankara
NTV-MSNBC
28 Mayıs— Bakanlar Kurulu, hububat fiyatlarını tesbit etmek amacıyla Başbakan Bülent Ecevit’in başkanlığında toplandı. Saat 11.00’de başlayan ve iki bölüm halinde yapılan kabine toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü. Gün boyu süren temaslardan sonuç alınamadı. Akşam saatlerinde ise seklenen haber geldi ve Bakanlar Kurulu, hububat destekleme alım fiyatlarını belirledi. Buna göre, hububat destekleme alım fiyatları Haziran ayında 164 bin lira, Temmuz ayının ilk yarısında 167 bin lira, ikinci yarısında 169 bin lira, Ağustos ayının ilk yarısında 174 bin lira, ikinci yarısında 179 bin lira, Eylül ayının ilk yarısında 181 bin lira, ikinci yarısında 183 bin lira olarak belirlendi.

   
 
       
    MSNBC News İzleyicilerimizin soru ve görüşleri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakanlar Kurulu’nun birinci bölümünde söz alan ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF’ye verilen niyet mektubunda belirtilen enflasyon oranı üzerinde fiyat veremeyeceklerini belirterek, hububata 153 ila 155 bin lira arasında bir fiyat önermişti.
       Ancak MHP’li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Derviş’in öne sürdüğü rakamların çiftçiyi tatmin etmeyeceğini ifade ederek, 178.200 TL üzerinde ısrar etti.
       Toprak Mahsülleri Ofisi’inin (TMO) geçen yıllara ait dış borçlarını ödediğini anımsatan Gökalp, kendilerinin Hazine’den borç istemediklerini, ancak sağlayacakları dış kredi için Hazine’nin garantör olmasını talep ettiklerini belirtmişti.
       
Buğday krizi için okur soru ve görüşleri

       Gökalp, TMO olarak, önceki yıllarda olduğu gibi aldıkları dış borcu yine ödeceklerini kaydetti.
       Hüsnü Yusuf Gökalp, ayrıca, Çukurova’da bugün buğday hasadının başladığını vurgulayarak, hububat fiyatlarının mutlaka tarım kesimini tatmin edecek biçimde açıklanması gerektiğinin altını çizdi.
       
ECEVİT SESSİZ; DSP’LİLER DESTEK
       Başbakan Bülent Ecevit, Bakanlar Kurulu’nun birinci bölümünde Kemal Derviş ile Hüsnü Yusuf Gökalp’in hububat fiyatları üzerine yaptıkları tartışmaları sessiz olarak dinlerken, bazı DSP’li bakanlar, MHP’li Gökalp’i desteklediler.
       Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, çiftçilerin mağdur olmaması gerektiğini belirterek, bir orta yol bulunması gerektiğini dile getirdiler.
       
DERVİŞ 160 BİN TL’YE ÇIKTI
       Bakanlar Kurulu birinci bölümünde anlaşma sağlanamamıştı. Verilen aranın ardından ikinci kez toplanan Bakanlar Kurulu’nda Kemal Derviş, IMF’ye verilen niyet mektubu çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini konusunda ısrar ederek, hububata en son 160 bin TL verilebileceğini bildirmişti.
       Fakat bu rakamın, MHP’li Tarım Bakanı Gökalp’i tatmin etmediği kaydedildi.
       Bunun üzerine kabine üyeleri karar alamadan dağılırken, Bakan Kemal Derviş, gergin bir şekilde kendi odasına geçti. Bu sırada soruları yanıtsız bırakan Derviş, Hazine bürokratları ile konuyu ele aldı.
       Bakanlar Kurulu’ndaki tartışmaların ardından Bahçeli’nin, “Her mesele, önümüze IMF anlaşması diye getiriliyor. Bu iş böyle yürümez” dediği, Ecevit’in ise konunun liderler toplantısında ele alınacağını belirterek, toplantıyı bitirdiği kaydedilmişti.
       
LİDERLER ZİRVESİ
       Bakanlar Kurulu toplantısında anlaşma sağlanamayan buğday taban fiyatı konusunda Başbakanlık merkez binada, DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz bir toplantı yaptı. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.
        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın da katıldığı toplantının son bölümünde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş de bulundu.
        Toplantıda, hububat alım taban fiyatları görüşülürken, zirve sonrası bir ilişkin açıklama yapılmadı.
       Akşam saatlerinde Başbakanlık’tan gelen açıklama geniş bir kitleyi rahatlattı.
       
KADEMELİ ARTIŞ
       Hububat destekleme alım fiyatlarının kademeli olarak artırılması kararlaştırıldı. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, hububat destekleme alım fiyatı 164 bin lira olacak, kademeli artışla Eylül ayının ikinci yarısında 183 bin liraya yükseltilecek.
        Açıklamada, koalisyonu oluşturan 3 siyasi partinin genel başkanları tarafından bugün yapılan toplantıda, hububat destekleme alım fiyatlarının kararlaştırıldığı ifade edilerek, kararnamenin de Bakanlar Kurulu’nun imzasına açıldığı kaydedildi. Hububat destekleme alım fiyatları şöyle olacak: “Haziran ayında uygulanacak fiyat 164 bin lira, Temmuz ayının ilk yarısında 167 bin lira, Temmuz ayının ikinci yarısında 169 bin lira, Ağustos ayının ilk yarısında 174 bin lira, Ağustos ayının ikinci yarısında 179 bin lira, Eylül ayının ilk yarısında 181 bin lira, ikinci yarısında da 183 bin lira.”
       
DERVİŞ: HAYIRLI OLSUN, HER ZAMAN ÇÖZÜM BULMAK GEREK
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, hububat destekleme alım fiyatlarıyla ilgili olarak, “Hayırlı olsun, her zaman çözüm bulmak gerek” dedi. Bakan Derviş, Başbakanlık Merkez Bina’dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Derviş, gazetecilerin hububat alım fiyatlarıyla ilgili soruları üzerine, “Hükümet kararını verdi. Kararname de hazırlanıyor” diye konuştu. Derviş, gazetecilerin alım fiyatlarıyla ilgili art arda gelen soruları üzerine, “Hayırlı olsun, her zaman çözüm bulmak gerek” demekle yetindi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp de hububat destekleme alım fiyatlarıyla ilgili olarak, “Çok iyi, hayırlı uğurlu olsun” dedi. Bakan Gökalp, “Açıklama yapılacak mı?” şeklindeki bir başka soru üzerinede “yarın” yanıtını verdi.
       
       
       
       
    MSNBC News Fiyat çekişmesi piyasaların moralini bozdu
MSNBC News Yahnici: Derviş'in programı diye ortada bir program yoktur
MSNBC News Derviş: Herkese destek iflasa götürür
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları