Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:50 TS 28 May., 2001
NTV-MSNBC
İzleyicilerimizin soru ve görüşleri

Çifçiye niye benim ödediğim vergilerden para veriliyor? Ben o parayı kazanmak için saatlerce çalışıyorum. Devlet niye hububat fiyatını belirliyor? Çiftçiler Türk insanı da biz bu parayı ödeyenler Türk değil miyiz?
       Turgay Edizcan
       

Merhaba Ben Tolga Önal. Ülkemiz şu anda çok güç bir dönemden geçiyor. Bence bu zor dönemi üretimi artırarak ve teşvik ederek atlatabiliriz. Eğer üreticiyi fakirleştirir ve ezersek sonumuz iyi olmaz. MHP ‘nin siyasi görüşüyle taban tabana zıt olmama karşın Tarım Bakanı’nı destekliyorum. Sonuçta Kemal Derviş her lafıyla doğru söylüyor demek değildir. Çiftçiye ve memura verilecek parayla enflasyon artacaksa artsın. Ama temelde sorun sisteme sorunu bence.
       Saygılarımla.
       Tolga Önal
       

Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacı nedir? Ne kadarı ülkede üretiliyor? Üretirken bilimsel yöntemler kullanılıyor mu? Verimlilik ne düzeyde? Üreticilerin bir politikası var mı? Kaç ton stok var? TMO aldığı buğdayı dışarıya dünya fiyatlarının üstünde mi satıyor yoksa zarar mı ediyor? Ziya Gokalp IMF temsilcisi Bakan dedi o bakan kimdir? Ziya Gökalp neden maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söylemiyor da maliyet + gibi şeyler söylüyor?
       

Salim KASAP
       

Sayın CABAS,
       Devlet, çiftçiden aldığı buğdayı alıp ne yapmaktadır.”Tarım Ürünleri Borsası” kurmak için daha neyi bekliyoruz.Devlet, çiftçiyi bütçeden ve şeffaf yöntemlerle yine destekleyebilir.Gelecek yıl yine aynı konuları konuşmayalım lütfen.Saygılarımla,
       Okan ŞENEL
       

Sayin Bakanim,
       Maaliyeti 190,000 TL olan bugdayin kilosuna, en iyi sartlarda 178,000 TL veriyorsunuz. Bu fiyattada bas fiyatlar. Benim yetistirdigim bugday Yunak’ta 140,000 TL. Biz bu isin icinden nasil cikacagız? Arazimi Tarim Bakanliğina devretmek istiyorum.
       Muhammet Demir
       Yunak-Ozyayla Koyu Ciftcisi
       

A.B.D.’nde yasayan bir Turk vatandasiyim. Hukumet uyeleri (Sn. Bakan Gokalp’da dahil), New York’u ziyaretlerinde burada yasayan Turkler’le bir araya geldiklerinde , ozellikle Ermeni meselesi konusunda yuruttugumuz lobby faaliyetinin artarak devam etmesi gerektigini soyluyor ve ” Bulundugunuz ulke vatandasligina mutlaka gecin, Turkiye’nin size ihtiyaci var. Biz hukumet olarak cifte vatandasligi destekliyoruz.” diyorlar.
       Ancak sayin Bakan’in, TZOB’de yaptigi konusmada ; Kemal Dervis’i kastederek ” Ben A.B.D.’nde egitimimi bitirdikten sonra derhal Turkiye’ye dondum, bazilari gibi 10-20 sene orada kalmadim diyor”
       Su anda programinizi izleyen ve New York bolgesinde yasayan Turk-Amerikan (cifte vatandas statusune sahip) vatandaslar adina Sn. Bakan’in bu konudaki samimi fikirlerini merak etmekteyiz.
       Tesekkurler,
       Melih Girgin
       

Yeter artik,
       Turkiyenin gelecegini tahrip etmeyin. Cesaret gosterip ekonomonin geregini yapin. IMF verilen niyet mektubunun altinda imzasi bulunanlar lutfen imzaniza sahip cikin.
       Mehmet Buldanli
       

IMF’E GÖNDERİLEN NİYET MEKTUBUNU SAYIN BAKANLARIMIZ OKUMUYOR MU?
       PİYASALARDA TANSİYONU, FAİZLERİ BU KADAR YÜKSELTEREK ÇİFTÇİYE VERİLECEK RAKAMIN ON KATI FAZLADAN FAİZ ÖDENMİYECEK Mİ?
       BU NASIL MATEMATİK ....BU NASIL YÖNETİM?
       MEHMET BEDİR
       

Selamlar.
       Merak ettiğim soru, niçin devlet bu fiyatları belirliyor.? Ya da niçin alımlar devlet tarafından yapılıyor? Özel sektör bu görevi üstlenemezmi?
       Serdar Arslan
       

İYİ AKŞAMLAR
       TOPRAK AĞALARI İLE KÜÇÜK ÇİFTÇİYİ AYIRACAK BİR FİYAT UYGULAMASI
       YAPILAMAZMI?
       TEŞEKKÜRLER.
       

Son yirmi gündür sözde bizi yönetti?ini söyleyen idareciler binbir zorluklarla IMF’DEN almis oldugumuz borç paralari yine birilerine peskes cekme cabasi icindeler. Her alinmasi gereken karar bir kiriz olarak ülke gündemini meskul ediyor bu sekilde daha ne kadar bizi ve ülkeyi idare etmeye calisacaklar.
       Not: “Bilinçli olarak idareci kelimesini kullaniyorum. Hic birinde yönetici vasfi yok aslinda bunlarin idare edecek politikalari da yok!
       Hakan Arslan
       

Devletimiz niye tarım ürünleri için bir fiyat belirlemek zorunda? Üreticilerin birleşerek kendi ürünlerinin pazarlamasını yapmalarının onlar için daha kazançlı olacağını düşünüyorum.
       İyi günler
       Gökhan Kabataş
       

Sayin ilgililere,
       IMF niyet mektubuna imza atilmis. Hala biz neyi tartisiyoruz? Ben buradan sunu anliyorum, IMF mektubunda yazan onemli degil bakanlarimizin ne dedigi onemli. Devletin basindakilerin imzasi demekki gecersiz, bu tutarsizlikla biz asla dis finansman ve yatirim cekemeyiz, hepimize Allah kolaylik versin. Daha programin basinda is boyle olacak ise program yurumeyecek demektir. Biz bir yandan Hazine nasil ic borcunu cevirecek diye kili kirk yariyoruz, swap falan yapalim diye ugrasiyoruz, diger yandan adamlar bol kepceden vermeye calisiyor. Senelerdir tarimi destekledik de ne oldu? Verimlilik sifir. Bu siyasilerin yatacak yeri yok mahvettiler memleketi....
       Erkan TEKCAN
       

Sayın katılımcılara 2 soru yöneltmek istiyorum. İlginize teşekkür eder iyi yayınlar dilerim.
        Can San
       1-Ülke nüfusunun yüzde 40’ını ilgilendiren bir konu olmasına karşılık politikacılar, medya, ekonomistler vb neden tarım konusuna bigane kalıyor?
       2-Tarım denince akla neden buğday, tütün GELİYOR DA; yem sanayii, tavukçuluk, hayvancılık-meracılık, tohumculuk, gıda sanayi, gübre sanayi, tarım ilaçları, kafes balıkçılığı, eko tarım, sera tarımı, tarım makinaları sanayii (sulama dahil), yanısıra ziraat mühendislerinin eğitimindeki sorunlar? çiftçi eğitimi, tarımsal ürünlerin ihracatı, tarım sigortası,agro-sanayii gibi konular GELMİYOR....?
       

genis ve hiyerarsik bir perspektiften bakiyorum. Bugun yasadigimiz krizinin temelinde, ülkemizin tarim ve hayvancilik sektorunde mevcut ‘verim azlıgı’ ile ‘urun planlama eksikligi’nin yattigini dusunuyorum. Gunumuzde, tarimda toplam maliyeti olusturan kalemlerde (ör. tohumluk, iscilik, mekanizasyon, gübre vs) meydana gelen artis trendini, ne yazik ki birim alandan alinan verim konusunda gorememekteyiz. Ben bunun sebebinin, genel olarak ulkemizde tarimda verim artisina isık tutacak bilimsel arastirmalarin ve bunlari gerceklestirecek bilim adamlarimizin ihmal edilmesinde ve bunlara gerekli destegin verilmemesinde yattigini dusunuyorum.
       Saygilarimla...
       Derya ESEN
       

Türkiye ‘deki sistem ne yazıkki şöyle işlemektedir.
       İşverenler ve çalışanlar (kümesteki kazlar)yüksek oranda vergi ve ssk vererek Devleti finanse etmekte. Devlet bu finansmanla eşini dostunu geçindirmekte ve % 45 oy potansiyeline sahip tarım kesimine (milletin efendisine ) bol keseden sübvansiyon yapmaktadır.
       Tarım kesimide en yüksek taban fiyatı verene oyunu vermektedir. Sonuçta iktidarı belirleyenler parayı verenler değil,parayı alanlar olmaktadır. Bu sarmalda biz çalışanlar ezilmekte, tarım kesimi ise az üreterek ve çok üreyerek bugünlere ulaşmamıza neden olmaktadır.
       Krizsiz Günler dileğiyle
       Cengiz Bulut
       

Sn. Derviş’in açıkladığı programın ana fikrine (diğer bakanların) bu tür taban fiyatı diretmeleri ters düşmüyor mu? Başka bir deyişle, oy toplama kaygısı nedeniyle popülist yaklaşımların devam edeceği yönünde bir işaret mi veriliyor. Gerçekten 18 TL’lik fark tek tek düşünüldüğünde çitfçi için ne kadar bir ek refah sağlayacak. Ancak bütçe için önemli sayılabilecek bir rakama ulaşıyor.
       Bu tür tartışmalar Derviş’i bezdirip pes ettirebilir mi?
       Teşekkürler.
       Cengiz AKDERE
       

Sayın Bakana burdan seslenmek istiyorum.Ben bir un fabrikacısı olarak sabahtan beri televizyonum açık buğday fiyatlarını bekliyorum. Fiyatları bu kadar yüksek açıklayınca belki çiftçilerden beklediği oyu topluyacak fakat un fiyatlarına yapacağım zamdan dolayısıyla ekmeğe gelecek zamdan etkilenen halktan nasıl oy alacak!!!
       

Bazı politikacıların popülist politikalarla hiçbir yere ulaşılmayacağını anlamaları için daha ne kadar süre geçmesi gerekiyor acaba.
       Bahri Gürpınar
       

bir cuval gübre 10 milyon. biz hic kazanmiyoruz.178 bin tl.versek bile battik daha da batariz.
       konya ciftcisi
       

Ciftcilerin durumunu bilmekle birlikte; bugune kadar yanlıs olan destekleme fiyatlarinda siyasi cikari one alarak fiyat belirlemeye calısmak ulkenin gelecegini gecmisdeki hatalardan arindirmamak demektir.Buyuk yanlısda isrardan vazgecmeli politikacilar teknotratlara uygun davranmayi ogrenmelidirler.Ayrica TC nin bir bakanina IMF temsilcisi diye hitap etmek ulkemize hakaret etmektir.
       SUNDA SALTUK-Hukukcu
       Karsiyaka-İzmir
       

 

 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları