Home page
Haber Menüsü


FP acil yasaları inceliyor
FP lideri Kutan, Merkez Bankası, Bankalar ve Telekom yasalarının FP’li hukukçularca incelendiğini belirterek, ‘anayasaya aykırı olduğu ilk planda görülüyor. İncelemeden sonra bu kanaatimiz pekişirse iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açılacak’ dedi.
İstanbul
AA
13 Mayıs— Recai Kutan, Eminönü Kültür Merkezi’nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen “FP İstanbul Genişletilmiş İl Divan Toplantısı” öncesinde, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. TBMM’de dün Telekom Yasa Tasarısı görüşülürken partisinin Genel Kurul Salonu’nu terk etmesine ilişkin bir soru üzerine Kutan, kendilerinin baştan beri Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan çıkışla ilgili olarak “neden bu yasaların gündeme geldiğini” bir türlü anlayamadıklarını söyledi.

   
 
       
    MSNBC News Bankalar yasası tamam
MSNBC News Telekom Yasası'na Meclis'ten onay
MSNBC News Acil yasalar yol alıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kutan, FP olarak Türk Telekom’un özelleştirilmesine karşı olduklarını ve özelleştirmedeki mantığın ise “bir kamu iktisadi teşekkülünün zarar etmesi ve teknolojiye ihtiyaç duyması halinde, bütçe imkanlarının da buna imkan vermemesi durumunda” düşünülmesi gerektiğini ifade etti. FP lideri, şöyle konuştu: “Telekom’un bir teknolojiye ihtiyacı yok. Dünyanın teknoloji bakımından gelişmiş bir kurumudur. Zarar değil kar ediyor. Stratejik önemi vardır. Stratejik ortağa ihtiyacı yoktur. Tersine bizim Telekom, ulaştığı teknoloji seviyesi itibariyle yurtdışında çeşitli ülkelerde stratejik ortak olabilecek kabiliyettedir. Buna rağmen Türk Telekom, yeni bir yasa ile özelleştirilmek isteniyor. Ve buna haklı olarak Ulaştırma Bakanı büyük reaksiyon gösterdi. Özellikle bazı çevrelerin tahrikiyle basınımızın bir bölümünde sayın bakan hep suçlu olarak takdim edildi.”
       
ÖZKAN’IN ODASINDAKİ KONUŞMA
        Recai Kutan, “basına da yansıyan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın odasında yapılan konuşmaların olayın gerçek yüzünü ortaya koyduğunu” savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Sayın Öksüz, Sayın Derviş’e ‘Siz buraya ABD tarafından özel olarak gönderilmiş biri misiniz? Türk Telekom’u ABD şirketlerine peşkeş çekmek üzere mi buraya geldiniz?’ demiş. Tabii biz bu ölçüde ağır bir beyanda bulunmak istemiyoruz. Ancak ister adına ‘özelleştirme’, ister ‘satış’ deyin, bundaki mantığı da anlamamız mümkün değil. Milli menfaatlerimize aykırı bir tutumdur. Bu itibarla TBMM’de müzakereler sırasında grup mensubu arkadaşlarımız endişelerini dile getirmişlerdir. Ancak herhangi bir etkisi olmadığını gördükleri için protesto etmek amacıyla genel kurulu terk etmişlerdir.”
       Kutan, bütün bunlar yaşanırken hükümet ortaklarının rahatlıkla “bu hükümet uyum içinde devam ediyor” dediğini belirterek, şöyle dedi:
       “Peki o zaman sizin ve MHP’li bir Ulaştırma Bakanı’nın Sayın Derviş hakkında ortaya koyduğu görüşler ne? Basında yine manşetlerde yer aldı. ‘Hükümet bir gitti bir geri geldi. Neredeyse ha yıkıldı, ha yıkılacak’ diye.”
       
“MİLLİ İRADE BÖLÜNÜYOR”
       Bankalar Yasası ile yapılan düzenlemelere de değinen Kutan, bu düzenlemelerle “milli iradenin yeniden düzenlenerek, çeşitli kurumlar eliyle bölüşülmek istendiğini” kaydetti.
       YÖK gibi, TBMM ve hatta hükümetin müdahale edemediği çeşitli kurumların düzenlenmekte olduğunu ifade eden Kutan, “bu kurumlar kendi başlarına bağımsız, adeta yeni birer dükalık teşkil edilmek istenmektedir. Bu gidiş, Türkiye’deki demokrasiyi gerçek anlamda yozlaştırmaktadır” dedi.
       Kutan, kendilerinin “ne tip yasalar geleceğini bilmedikleri için ülke menfaatlerine olacak bu yasaların çıkarılmasına her türlü desteği vereceklerini” söylediklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:
       “Tabii biz saf saf ümit ettik ki, ülke menfaatine olan yasalar gelecek. Halbuki görüyoruz ki, ülke zenginliklerini adeta dış firmalara peşkeş çekmeye yönelik bazı adımlar atılmaktadır.
       Tabii bu anlamdaki yasalara FP’lilerin destek olması kesin olarak söz konusu değildir. Hukukçu arkadaşlarımız, TBMM’den geçmiş olan Merkez Bankası Yasası, Bankalar Yasası ve Telekom Yasası’nı inceliyorlar. Anayasa’ya aykırı olduğu ilk planda görülüyor. Ancak detaylı incelemeden sonra bu kanaatimiz pekişirse, iptali için vakit geçirmeden Anayasa Mahkemesi’nde dava açılacaktır.”
       
“FP’NİN KAPATILMAYACAĞINA İNANIYORUM”
        FP Genel Başkanı Kutan, bir gazetecinin “bugünkü toplantıda FP’nin kapatılması konusu gündeme gelecek mi?” şeklindeki sorusuna da, “hayır. Hiçbir FP’li partinin kapatılacağına inanmıyor. Görüyorsunuz ben de adım adım bütün Türkiye’yi dolaşıyorum. Hangi inançla, FP’nin kapatılmayacağı inancıyla” karşılığını verdi.
       Kutan, Anneler Günü’nün kutlandığının hatırlatılması üzerine ise bugünün “fevkalade önemli bir gün ve temennilerinin de yılda bir değil 365 günün ‘Anneler Günü’ olarak kutlanması olduğunu” belirterek, “ben, sembolik de olsa böyle bir günde, Allah’ın rahmetine kavuşmuş olan mübarek annemi hasretle anıyorum ve Allah’tan anneme rahmet niyaz ediyorum” dedi.
       
“TÜRKİYE ABD’DEN YÖNETİLİYOR”
       FP Grup Başkan Vekili Bülent Arınç, Türkiye’nin işgale uğramış bir ülke gibi karanlık dönemin içinde bulunduğunu öne sürerek, “Türkiye sanki Ankara’dan değil ABD’den yönetiliyor” dedi. Arınç, partisinin Manisa’da Genişletilmiş İl Divan Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, divan başkanlığına seçilen Arınç, yaptığı konuşmada, hükümeti eleştirdi. “Türkiye’nin Anayasası, parlamentosu, hükümeti bulunmasına karşılık yaşanan olayların bir manda rejimi izlenimi uyandırdığını” iddia eden Arınç, şöyle devam etti: “Türkiye karanlık günler yaşıyor. Sanki Türkiye, Ankara’dan değil ABD’den yönetiliyor. Bugünkü iktidar ve Başbakan Ecevit, Türkiye’nin geleceğini IMF’ye ipotek edecek icraatları gözünü kırpmadan yerine getirmektedir. Başbakan Ecevit, yasama, hatta yargı yetkisini devretmeyi göze alırken, milliyetçiliği şiar edinmiş MHP de IMF direktiflerine baş eğmek durumunda kalıyor. ANAP’ın karıştığı yolsuzluklar ise her gün gazetelerde yazıyor.”
       
ANAYASA İHLALİ
       Arınç, Anayasa’nın 6. maddesinin “egemenliğin milletin olduğunu, hiçbir sınıf ve zümreye devredilemeyeceğini”, 7. maddesinin ise “yasama yetkisinin TBMM’ye ait olduğunu” içerdiğini kaydederek, hükümetin bu maddeleri ihlal ettiğini öne sürdü. Arınç, anayasayı ihlalin, “vatana ihanet” suçlamasıyla cezayı gerektirdiğini bildirdi.
       Bülent Arınç, polis okullarına bütün meslek liselerinden öğrenci alınmasına karşın yalnızca imam hatip liselerinden öğrenci alınmamasını da eleştirdi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları