Home page
Haber Menüsü


Yalova: Umarım Öksüz
Telekom’da sağduyulu davranır
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, “Ne yazık ki Telekom konusunda Türkiye kaybetti” dedi.
Ankara
AA
1 Mayıs— Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in 15 acil yasanın “en acili” saydığı ve önümüzdeki hafta çıkarılmasını istediği, Ulaştırma Bakanı Eniz Öksüz’ünse hazırlığının uzun süreceği ve geçikebileceğini söylediği Telekom yasası konusunda bir açıklama da Devlet Bakanı Yüksel Yalova’dan geldi. Özelleştirmeden sorumlu bakan, “Şu anda Telekom meselesi hükümeti bile aşan noktaya gelmişitir. Sonuçta Türkiye’nin meselisidir. İnanıyorum ki Sayın Öksüz kendisinden beklediğimiz, var olduğuna inandığımız sağduyusuyla hareket edecektir” dedi.

   
 
       
    MSNBC News Öksüz: Telekom yasasının hazırlığı uzun sürebilir
MSNBC News Derviş: Programda aksama pahalıya malolur
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakan Yalova, ABD’ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yalova, Türkiye’nin 2003 yılı sonuna kadar “Telekom tekelini kaldıracağını” hukuki düzenlemelerle bütün dünyaya ilan ettiğini anlatan Yalova, şunları söyledi:
        “Bu demek ki, geçen her bir gün Türkiye olarak kaybettiğimiz bir gündür. Telekom, sonuçta sadece bir işletmenin özelleştirilmesi anlamını taşımaktan daha öte bir anlam ifade eden özelleştirmedir. Telekom, biz istesek de istemesek de, Türkiye olarak ne dersek diyelim sonuçta bütün dünyanın, eski programda olduğu gibi yeni programda da ekonomideki kararlılığımızın somut simgesi olarak algıladığı bir kuruluş. Eğer Türkiye özelleştirme konusunda bir şeyler söyleyecekse, konuştuklarından ziyade yaptıklarıyla değerlendirilecektir. Onun da başında Telekom gelir. Biz, Hazine Müsteşarlığı ve Özelleştirme İdaresi olarak, ekonomiden sorumlu Bakan olan Kemal Derviş’le mutabakatımızı daha evvel kamuoyuna açıklamıştık. Bu noktada Anayasa’da yaptığımız değişiklikle, 47. maddeye getirilen ve TBMM’nin 2 yıl önce kabul ettiği özelleştirme maddesi ile daha önceki Anayasa Mahkemesi iptalleri gibi bir iptal ihtimalinin olmadığını Anayasa açısından ifade ettik. Dolayısıyla Telekom konusunda yapacağımız her tereddüt gösterisi, sonuçta hem Telekom’un değerini azaltacaktır, daha önemlisi de bu alandaki tereddütümüz yeni ekonomik programdaki kararlılığımızı etkileyecektir.
        Sayın Derviş ve Ulaştırma Bakanı ile yaptığımız görüşmede, uzmanlara bıraktığımız bir iki husus sanıyorum aşılır. Biz ABD’den dönmeden, Telekom Kanunu da Bakanlar Kurulu’nun imzasına sunulmuş olacak diye ümit ediyorum.” Özelleştirme tarihinin aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşme tarihine tekamül ettiğini vurgulayan Yalova, “Devletçi ideolojinin çırpınışı ne kadar erken sona erdirilirse, sonuçta o kadar medeni alemde yerimizi alırız” dedi.
       
TELEKOM TÜRKİYE’NİN MESELESİ
        “Telekom’un özelleştirilmesinin önündeki engelin Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz olup olmadığı” yolundaki soru üzerine Bakan Yalova, şunları kaydetti:
        “Telekom meselesi beni, hazineyi, hatta hükümeti aşar bir noktaya gelmiştir. Bu Türkiye’nin meselesidir. Sayın Bakan da gerçeği görerek, kendisinden beklediğimiz, var olduğuna inandığımız sağduyuyla hareket edecektir. Enis beyin hukukta uygunluk arayışlarını, yaşamını hukuk devletini savunmakla geçirmiş bir hukukçu olarak ben yadırgayarak değil, tam tersine bundan sonraki aşamalarında bize sağlayabileceği teknik güvence oranını artıracak kaygılar olarak görüyorum.
        Bütün dünyada Türkiye bir iki nokta ile sınanmaktadır. Hiç kimse, hiçbir kuruluş bize paketlenmiş para falan sunmayacak. Yeni ekonomik programın olmazsa olmaz koşullarını yerine getirebilmeye göre para trafiğiyle karşılaşacağız. Eğer yeni programda tekrar başarısızlığa uğramak hakikaten bizim için kaçınılmaz değilse, yapmamız gereken yabancılardan ziyade kendi gerçeklerimizi bir an önce hukuk platformunda hayata geçirmek olacaktır.”
       
SİVİL HAVACILIK YASASI VE THY
        Konuşmasında Türk Hava Yolları’na (THY) da değinen Devlet Bakanı Yalova, bu konuda Sivil Havacılık Yasası’nın 25. maddesinin değiştirilmesiyle önemli bir engelin aşıldığını söyledi.
        Dünyadaki birçok büyük havayolu şirketinin 7 yıl içinde 2-3.3 milyar dolar devlet sübvansiyonu aldığını hatırlatan Yalova, THY’nin ise 10 yıl içinde bu kuruluşlara verilen sübvansiyonun dörtte birini aldığını bildirdi. Avrupa Havayolları Birliği’nin ortalamasında uçak başına personel sayısının 167 olduğunu, buna karşılık THY’de ise 165 personel çalıştığını ifade eden Bakan Yalova, 57. hükümet döneminde bu kuruluşa personel alımı konusunda çok titiz davrandıklarını kaydetti.
        THY’nin Olağanüstü Hal Bölge Valiliği sınırındaki uçuşlarda askeri personele yüzde 50 indirim uyguladığını ifade eden Devlet Bakanı Yalova, sözlerini şöyle tamamladı:
        “Bu indirime bakanlık olarak, THY olarak karşı değiliz. Bu bizim yetkimizde olan bir husus değil. Ama artık yeni programda, her giderin kaynağını bütçede gösterme usulünü kararlılıkla benimsedik. İstiyoruz ki, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği’ndeki asker indirimi Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde gösterilsin. Aynı şekilde milletvekilleri ve basın mensupları için uygulanan yüzde 30 indirimin karşılığının da, TBMM bütçesinde ya da başka bir bütçede gösterilmesini arzuluyoruz.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları