Home page
Haber Menüsü


Yeni dönemde Ecevit liderliğindeki koalisyon hükümeti ve Kemal Derviş'i zor günler bekliyor.
Moral kazanma ve kırılan vazoyu tamir etme günleri başlıyor
Kriz günleri geride kaldı. Şimdi, Derviş’in öncülüğünde yeni Ulusal Program toplumun çeşitli kesimlerinin de katılımıyla hazırlanacak. Programa göre, kamu bankaları satılacak, makro hedefler değişecek. AB Programı yapılacak. Meclis’te de gündem yoğun.
İstanbul
NTV-MSNBC
    11 Mart—  ABD’de temaslarda bulunan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in dönüşüyle birlikte ekonomide çok kritik bir süreç başlıyor. Önümüzdeki günler bir anlamda moral kazanma ve kırılan vazonun parçalarını yapıştırma dönemi olarak geçecek.  

   
 
       
   
MSNBC News Gözler Mart ayı borç programında
MSNBC News Ecevit: Dalgalı kur ekonomiye olumlu katkı yapacak
MSNBC News Derviş dönüyor: Gözler siyasilerde
MSNBC News Gözler yeni atamalara çevrildi
MSNBC News ABD Kongresi IMF'yi topa tuttu
MSNBC News TİSK: Programa sivil toplum katılsın
MSNBC News Baykal: Reel sektörler gözetilmeli
MSNBC News Ecevit: IMF'in yanlış değerlendirmeleri var
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yeni dönemde özellikle yeni ekonomik programın hazırlıklarına hız verilecek. Ankara’nın programa destek için toplumun çeşitli kesimlerini de toplantıya çağıracağı belirtiliyor. Programın hazırlanmasında işçi, işveren, esnaf ve tarım kesiminin temsilcilerinden de görüş alınacağı ifade ediliyor.
       Programın ilk ipuçları da ortaya çıkmaya başladı. Buna göre, yeni programda, öne çıkan 3 konu var: Kamu bankaları, iç borçlar ve enflasyon hedefi.

       Ekonomi yönetimi Kurban Bayramı tatili boyunca yeni ekonomik programın çatısını oluşturdu. On gün içinde açıklanması beklenen çözüm paketinde öncelikle bankacılık sektörünün rehabilitasyonuna yer verildi.
       Bu amaçla ilk etapta kamu bankaları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki bankalar ele alındı. Yeni dönemde bankacılıkla ilgili şu gelişmeler gündeme gelecek:
       Kamu bankaları özelleştiriliyor: Buna göre kamu bankaları ile ilgili kasımda çıkarılan yasa değişecek. Üç kamu bankası Ziraat Bankası çatısı aldında toplanıp, bir yıl içinde özelleştirilecek. Fon bankalarından satılamayanların ise kapatılması gündemde.
       BDDK’ya yeni yetkiler: Yeni programda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yetkileri de artırılıyor. Bu çerçevede kurul yönetimi doğrudan bir bankanın faaliyetini durdurarak kapatabilecek ya da bankanın iflasını isteyebilecek.
       İç borçlar dövize çevrilecek: İç borçlanma çalışmalarda iç borçların dövize dönüştürülmesi de gündeme geldi. İç borç stoğunun ne kadarının dövize dönüştürüleceği dışarıdan gelen desteğin miktarına göre şekillenecek. Kamu bankalarının piyasalarda faiz tırmandırması da önlenecek.
       Telekom’un yüzde 51’i satılacak: Türk Telekom’un yüzde 51’inin blok satışını düzenleyen yasanın ay sonuna kadar çıkması da yeni program çerçevesinde ele alındı. Satış ihalesinin yılın ikinci yarısında ve tüm yönetim hakkının devrini içeren yöntemle açılacağı belirtiliyor.
       Enflasyon hedefi yüzde 40’a çıkacak: Enflasyon hedefi yeni programla birlikte yılsonu enflasyon hedefi de yeniden belirlenecek. Bu çerçevede önceki programda 2002 yılında tek haneli rakamlara çekilmesi planlanan enflasyonun 2001 yılı sonu hedefi en az yüzde 40 olacak. Daha önce yüzde 4.5 olarak öngörülen 2001 yılı büyüme hedefi de yüzde 2 düzeyine çekilecek.
       
EKONOMİ DIŞI GÜNDEM DE YOĞUN
       Türkiye’yi 9 günlük tatil sonrasında ekonomik konuların dışında da yoğun bir gündem bekliyor. AB’ye sunulacak ulusal program hafta içinde açıklanacak. Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi’nin kapatma davasıyla ilgili ön savunmasını alacak. Ayrıca, Af Yasası ile ilgili başvuruları da esastan görüşmeye başlayacak.
       9 günlük tatilin ardından gündemin baş sıralarına oturacak gelişmeler şöyle:
       Ulusal Program: Avrupa Birliği’ne yönelik ulusal programın 14 Mart’ta açıklanması bekleniyor. MHP’nin idam, ana dilde eğitim gibi konulardaki hassasiyetinin programa nasıl yansıyacağı merak konusu.
       Fazilet davası: Fazilet Partisi ek iddianameye karşı ön savunmasını 12 Mart Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne verecek. Daha sonra Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu esas hakkındaki görüşünü bildirecek. Bundan sonra da 15 gün içinde Fazilet Partisi esas hakkındaki savunmasını verecek ve konu karar aşamasına gelecek. Yüksek Mahkeme, şartlı salıverme ve cezaların ertelenmesiyle ilgili yasanın bazı madde ve düzenlemelerinin iptali istemiyle yerel mahkemelerden gelen 180 başvurudan 67sini esastan görüşmeye başlayacak. Cep telefonlarından alınan sabit ücretle ilgili dosya da karara bağlanacak.
       Toplu sözleşmeler: Yaklaşık 500 bin kamu işçisi için Türk-İş ile hükümet arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanacak.
       
BİREYSEL EMEKLİLİK MECLİS’TE
       Meclis Genel Kurulu, Kurban Bayramı tatili sonrasında yoğun bir gündemle toplanıyor. TBMM Genel Kurulu’nda Salı günü ilk olarak yeni Devlet Bakanı Kemal Derviş yemin edecek. Yine aynı gün Genel Kurul’da Sosyal Sigorta Kurumu’na ilişkin bir araştırma önergesinin görüşmeleri yapılacak.
       Danışma Kurulu’nda yeni bir karar alınmazsa Çarşamba günü, daha önce belirlenen 27 öncelikli yasa tasarısı arasında yer alan Bireysel Emeklilik Yasa Tasarısının görüşmelerine devam edilecek. Bilindiği gibi bu yasa tasarısı borsaya fon akışı açısından önem taşıyor. IMF’ye taaahüt edilen ve dalgalı kura geçilmesiyle büyük ölçüde delinen programda yer alan Şeker Kanunu Tasarısı ise halen komisyonlarda görüşülüyor.
       Görüşmeler bu hafta içinde tamamlanırsa, daha önce temel yasa olarak görüşülmesi kararlaştırılan Avukatlık Yasa tasarısının da gündeme alınması bekleniyor. TBMM Adalet Komisyonu’nda da yeni Medeni Hukuk Yasa tasarısının görüşmelerine devam edilecek. İki aydır süren görüşmelerde 1030 maddelik tasarının 201 maddesi kabul edildi.
       FP’li milletvekillerince “ekonominin yönetimi” konusunda verilen gensorunun gündeme alınıp alınmayacağını ilişkin görüşme de Danışma Kurulu’nca belirlenecek oturumda yapılacak.
       Bu arada uygulanan ekonomi programı çerçevesinde Meclis gündeminde öncelik verilecek yasa tasarılarının değişebileceği de belirtiliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları