Home page
Haber Menüsü


ABD Kongresi IMF’yi topa tuttu
Türkiye ve Arjantin’deki krizlerden dolayı eleştirilen IMF ve Dünya Bankası’nın reformdan geçmesi öngörülürken, Başkan Bush yönetimi, iki teşkilatın operasyonlarının daraltılmasını istiyor.
Ümit Enginsoy/Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Mart— Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ve Arjantin’de uğranılan başarısızlıklardan dolayı Amerikan Kongresi’nde eleştirildi. IMF ve Dünya Bankası’nın operasyonlarının daraltılmasını isteyen Amerikan Hazine Bakanlığı’nın da, yakında bu teşkilatlar için bir reform planı hazırlaması bekleniyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF ve Dünya Bankası, uzun yıllardır ABD’nin telkinleriyle dünya ekonomisine yön veren iki teşkilat olarak biliniyor.
       Ancak, son yıllarda IMF ve Dünya Bankası’na yöneltilen eleştirilerin dozu, özellikle Amerika’da bu kuruluşlara soğuk bakan Cumhuriyetçiler’in iktidara gelmesiyle arttı.
       Amerikan Kongresi’nin ortak ekonomik Komitesi’nde düzenlenen bir toplantıda da, IMF ve Dünya Bankası, Türkiye ve Arjantin’de uygulanan programların başarısız olması yüzünden eleştirilere uğradı.
       Ekonomist Allan Meltzer, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Arjantin’de ortaya çıkan durumlardan sonra IMF ve Dünya Bankası’nın baştan aşağı yenilenmesi çağrısında bulundu.
       IMF ve Dünya Bankası’nın operasyonlarının daraltılmasını isteyenlerin başında, Amerikan Hazine Bakanı Paul O’neill geliyor. O’neill’in girişimiyle yakında bu teşkilatlar için bir reform planı hazırlaması bekleniyor.
       Bu planda, IMF’nin kurtarma paketlerinin ve Dünya Bankası kredilerinin, büyük ölçüde kısıtlanmasından yana tutum belirleneceği belirtiliyor.
       Aslında Hazine Bakan Yardımcılığı’na IMF’ye karşı çıkmasıyla tanınan ekonomist John Taylor’ın getirilmesi de, Başkan George W. Bush yönetiminin konuya yaklaşımını göstermesi açısından ilginç bulundu.
       Taylor, üç yıl önce verdiği bir mülakatta IMF’nin tamamen kapatılmasını önermişti.
       
BUSH DA REFORMDAN YANA
       ABD Başkanı George W. Bush’un Hazine Bakanı Paul O’Neill liderliğindeki üst düzey ekonomi ekibi, üye ülkelerin ekonomik krize girmeleri halinde milyarlarca dolarlık kurtarma paketlerinden ziyade, krizlerin önlenmesi için IMF’nin daha çok çaba harcamasını istiyor.
       ABD Hazine Bakan Yardımcılığı’na atanacak olan Kenneth Dam, IMF üyesi ülkeleri için daha küçük boyutlarda kurtarma paketlerinden ve IMF’nin görevine daha fazla odaklanmasından, işini daha iyi, verimli, etkin yapmasından yana.
       ABD Başkanı Bush’un ekonomi danışmanı Lawrence Lindsey de, “Borç yükü altındaki ülkeler ile bu ülkelerden alacaklı bankaların, sorunlarını kendi aralarında halletmesi gerektiği” görüşünü savunuyor.
       ABD’nin, 183 üyeli IMF’de en fazla oy hakkına sahip üye olarak IMF’de geniş ölçekli reform istemesi bekleniyor. IMF’nin 1997 Asya mali krizinin öngörülmesi ve çözümündeki başarısızlığı üzerine artan eleştiriler ortamında ABD Kongresi’nde kurulan komisyonun raporunda, IMF’de çok geniş kapsamlı reform, IMF’nin rolünün, krizlerde en son başvurulacak kredi kaynağına indirgenmesi öneriliyor.
       Bu raporun kaleme alınmasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra, raporun yazıcıları, IMF’deki reform çabalarının başarısından sözetmeye başladı. IMF yoksullukla mücadeleyi tamamen Dünya Bankası’na devreder ve küçük boyutlardaki kurtarma paketlerine daha yüksek oranda faiz uygularsa, ABD tarafından desteklenecek.
       IMF’nin uyguladığı reformlar arasında en önemlilerinden biri olarak görülen, üye ülkeleri dalgalı kur sistemini benimsemeye itmesinin de, krizlerin tekrarını ciddi ölçüde engellediği söyleniyor.
       Bazı uzmanlara göre, ABD Başkanı Bush yönetiminin IMF’de bundan sonra ılımlı reformlar isteyip, Türkiye gibi konularda olay bazında yaklaşımı benimseyecek. Mesela, IMF’nin, ülkeleri ilerde sorunlar yaşanacağı ve bunların nasıl çözüleceği hususunda ayrı ayrı, tek tek uyarması, bu tavsiyelerin kulak ardı edilmesi halinde, piyasalara potansiyel güçlükler hakkında bilgi verilmesi ve potansiyel sermaye kaçışı riskiyle başetmenin ilgili ülkeye bırakılması düşünülüyor. Sonuçta, IMF’de yavaş ve sessiz, derinden giden reform bekleniyor.
       
MUSSA İSTİFA ETTİ
       Öte yandan IMF baş ekonomistlerinden Micheal Mussa istifa etti. IMF’in Dünya Ekonomisini İzlemekten Sorumlu Başekonomisti olan Mussa, görevde bulunduğu 10 yıl boyunca meydana gelen Meksika, Asya, Rusya, son olarak da Arjantin ve Türkiye krizlerindeki öngörülerinden hiçbirinin doğru çıkmaması nedeniyle ağır şekilde eleştiriliyordu. Ekonomi çevreleri, Mussa’nın, bu ağır eleştirilere daha fazla dayanamayarak istifa etmek zorunda kaldığını belirtiyorlar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları