Home page
Haber Menüsü


BBDK’ya Özdemir vekalet edecek
Zekeriya Temizel’in istifasıyla boşalan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu başkanlığı görevini vekaleten Biltekin Özdemir yürütecek.
Ankara
AA
3 Mart— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’ndan istifa eden Zekeriya Temizel’in yerine ikinci başkanı Biltekin Özdemir vekalet edecek. Yasaya göre, Özdemir’in vekalet süresi 2 ayı geçemeyecek. Bu süre içinde yeni bir başkanın atanması gerekiyor. Atanan başkan Zekeriya Temizel’in görev süresini tamamlayacak.

   
 
       
   
MSNBC News BDDK Başkanı Temizel istifa etti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kurul üyelerinin atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 31 Mart 2000’de yayımlanan mükerrer Resmi Gazete’de yer almış ve BDDK Başkanlığı’na Zekeriya Temizel, ikinci Başkanlığa Biltekin Özdemir, üyeliklere ise Prof. Dr. Kemal Çevik, Prof. Dr. Bilge Hacıhasanoğlu, Servet Taşdelen, Ural Şekerci ve Halil Yetgin getirilmişti.
       BDDK Başkanı Temizel ve kurul üyeleri 6 Nisan 2000 tarihinde Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu önünde yemin ederek göreve başlamışlardı. Temizel, burada verdiği demeçte, çalışmalar ilerledikçe basının bunlardan haberdar edileceğini ifade ederek, “Çünkü saydamlık temel ilkelerimizden bir tanesi. Ancak ayaküstü demeç alamayacaksınız. Kamuoyunun bu konuda en sağlıklı şekilde bilgilendirileceğinden hepinizin emin olmasını isterim” diye konuşmuştu.
       Çalışmalarına ilk olarak Ziraat Bankası’nda kendilerine ayrılan yerde başlayan BDDK, daha sonra İstanbul’a taşınan Türkiye İş Bankası’nın Atatürk Bulvarı’ndaki genel müdürlük binasına 22 Haziran 2000 tarihinde yerleşti.
       
KURUM PERSONELİNİN İLKELERİ
       Kurul, ilk olarak, 23 Mayıs 2000 tarihinde BDDK üyeleri ile kurum personeli için olmazsa olmaz 42 meslek ilkesi belirlemişti. İlkeler arasında, eşlerle, bakmakla yükümlü olunan aile bireyleri dahil bankalarda avantajlı koşullarda hesap açtırılmaması, kredi kullanılmaması, üyeler ve personelin hisse senedi ile hazine bonosu ve devlet tahvili de alamaması, dolaylı dahi olsa ticaretle uğraşılmaması, serbest meslek faaliyetinde bulunulmaması ve kurumla iş ilişkisi olanlardan hediye alınmaması yer almıştı. 5 Ağustos 2000 tarihinde yapılan düzenlemeyle Kurul Başkanı’nın net aylığı 2 milyar, ikinci başkan ve üyelerin net aylığı ise 1.7 milyar lira olarak belirlenerek, BDDK çalışanlarının maaş sorunları da çözülmüştü.
       
BDDK’NIN ÖNEMLİ İCRAATLARI
       Kurul, ilk önemli kararını 28 Eylül 2000 tarihinde aldı ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın oğlu Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın kayınbabası Salih Boyacı’nın büyük ortağı olduğu Kıbrıs Kredi Bankası’nın İstanbul-Türkiye Merkez Şubesi’nin bankacılık işlemlerini yapma ve mevduat kabıl etme iznini kaldırdı. Şubenin yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) intikal ettirildi.
       BDDK, 27 Ekim 2000 tarihinde de Etibank ve Bank Kapital’in yönetim ve denetiminin TMSF’ye devredildiğini açıkladı. Kurul, 2 Aralık 2000 tarihinde ise Demirbank’ın yönetim ve denetimini TMSF’ye devrederken, Park Yatırım Bankası A.Ş’nin bankacılık işlemleri yapma iznini de kaldırdı. BDDK, 8 Aralık 2000 tarihinde Bankekspres eski sahibi Korkmaz Yiğit ve eski banka yöneticileri hakkında, İstanbul DGM’ye suç duyurusunda bulundu.
       Kurul, TMSF’daki 11 bankadan Türk Ticaret Bankası, Bank Ekspres, İnterbank, Yurtbank, Egebank, Sümerbank, Esbank ve Yaşarbank’ın yer aldığı 8’nin satışına dönük, önce ortak Yönetim Kurulu oluşturmuş ve bunun başına eski Hazine Müsteşarlarından Tevfik Altınok’u getirmiş, 16 Kasım 2000’de de, bu bankaların satışında izlenecek eylem planını açıklamıştı.
       Sözkonusu bankaların hisselerinin satışından önce, mali bünyelerinin güçlendirilmesi ve sermaye yeterliliği rasyosunun tutturulması için gerekli olan 6.1 milyar dolarlık kaynak, Hazine Müsteşarlığı tarafından borç olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na verilmişti. BDDK, banka sahibi olacakların niteliklerini ve gereken şartları da belirlemişti.
       BDDK, 19 Şubat 2001’de satışına talipli çıkmayan Bank Kapital, Egebank, Sümerbank, T. Tütüncüler Bankası Yaşarbank ve Yurt Ticaret ve Kredi Bankası’nı “Sümerbank” çatısı altında birleştirdi.
       Kurul, Şubat ayı başında İhlas Finans’ın faaliyetini durdurmuş, en son 28 Şubat 2001’de Ulusal Bank’ın TMSF’na devredilmesini kararlaştırmıştı. Temizel, Maliye Bakanlığı döneminde de başta vergi reformu olmak üzere önemli çalışmalara imza atmıştı.
       
ÜYELERİN GÖREV SÜRESİ 6 YIL
       Kanun uyarınca, Kurul başkan, 2. Başkan ve 5 üyesinin görev süresi 6 yıl. Süreleri biten üyeler yeniden seçilebiliyor. Kurul başkan ve üyelerinin, görev süreleri dolmadan görev sürelerine son verilemiyor.
       BDDK üyeleri özel bir kanuna dayanmadıkça resmi veya özel hiçbir görev alamıyor. Dernek, vakıf, kooperatif ve benzeri yerlerde yöneticilik yapamayıyor, ticaretle uğraşamıyor, serbest meslek faaliyetinde bulunamıyor. Ücret karşılığı konferans ve ders veremiyor, hiçbir ortaklıkta pay sahibi olamıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları