Home page
Haber Menüsü


Zekeriya Temizel
BDDK Başkanı Temizel istifa etti
BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, kurumun ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’e bağlanması sonrasında istifa etti. Temizel’in istifasının nedeninin BDDK’nın Kemal Derviş’e bağlanması olduğu öğrenildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    3 Mart—  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel istifa etti. BDDK’nın ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’e bağlanması sonrasında Temizel, bu sabah Başbakan Bülent Ecevit’le yaptığı kısa görüşmeyle istifasını sundu. Başbakan Bülent Ecevit de yaptığı yazılı açıklamada, Temizel’den görevini devam ettirmesini istediğini ancak kabul ettiremediğini söylerken, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş de “Çok üzüldüm. Keşke birlikte çalışabilseydik” dedi.
Temizel’in Başkanlığı sırasında BDDK’da neler oldu?
 

   
 
       
   
MSNBC News Temizel'in istifasına FP yorumu
MSNBC News BBDK'ya Özdemir vekalet edecek
MSNBC News Kemal Derviş: İnşallah sıfırları atarız
MSNBC News Baykal: Sahte umutlar çare olamaz
MSNBC News Derviş: Türkiye düze çıkacaktır
MSNBC News Kemal Derviş: Bu iş takım işidir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Temizel, sunduğu istifasında “2000/313 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile atandığım Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’ndan istifa ettim” dedi.
       
İSTİFA GEREKÇESİ
       İstifa gerekçesini kamuoyuna açıklamayan Zekeriya Temizel’in, TBMM dışından ekonomiden sorumlu bir bakan atanmasından rahatsız olduğu belirtilirken, Temizel’in istifasına yol açan diğer nedenin ise daha önce doğrudan Başbakan’a bağlı olarak faaliyet gösteren BDDK’nın TBMM dışından atanan Devlet Bakanı Kemal Derviş’e bağlanması olduğu ileri sürülüyor.
       Zekeriya Temizel, istifası sonrası yurtdışına gitmek üzere Esenboğa Havaalanı’na gitti. Temizel’in, burada yakın çevresine istifasının gerekçesi olarak “BDDK’nın Devlet Bakanı Kemal Derviş’e bağlanmasını içime sindiremiyorum” dediği öğrenildi. Temizel, daha sonra Almanya’nın Münih kentine hareket etti.
       
YENİ KADROLAR
       Temizel, saat 16.00 sıralarında Türk Hava Yolları’na (THY) ait bir uçakla Münih’e geldi. Münih Havalimanı’nda eşi tarafından karşılanan Temizel, bayram tatili amacıyla Münih’e geldiğini belirterek, “bazı insanlara yeni görevler verildi. Bunlar kendi kadrolarını kuracaklar. Onlar da görevlerini yerine getireceklerdir. İstifamı ve nedenlerini yazılı olarak verdim”diye konuştu.
       Zekeriya Temizel, daha sonra eşinin kullandığı Münih yakınlarındaki Dachau kenti plakalı bir araçla havalimanından ayrıldı.
       
ECEVİT’TEN AÇIKLAMA
       Bu arada, Başbakan Bülent Ecevit, Temizel’in istifası ardından yazılı bir açıklamada bulundu.
       Ecevit yaptığı açıklamada, “Zekeriya Temizel’in BDDK Başkanlığı’ndan ayrılmasını üzüntüyle karşıladım. Bu önemli görevde devamını rica ettim, fakat kabul ettiremedim. Sayın Zekeriya Temizel’e bundan sonraki görevlerinde de başarılar dilerim” dedi.
       
“BDDK, ‘BAĞLI DEĞİL’ İLGİLİ KURULUŞTUR”
       Bu arada Başbakan Ecevit, bazı televizyon haber ve yorumlarında BDDK’nın Devlet Bakanı Kemal Derviş’e bağlanmış gibi gösterilmesinin doğru olmadığını belirterek, ‘BDDK ‘Bağlı değil’ ‘ilgili kuruluştur”’ dedi.
       Ecevit yaptığı yazılı açıklamada, BDDK’nın, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’e bağlanmadığını, buna yasal açıdan da olanak bulunmadığını bildirdi.
       Bakanlıkların Görev ve Teşkilatları Hakkındaki 3046 Sayılı Kanun’a göre kamu kurum ve kuruluşlarını bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları olarak belirleme zorunluluğu bulunduğuna dikkat çeken Ecevit, söz konusu kanunun 11. maddesi uyarınca kanunla kurulmuş özel, hukuki, mali veya idari statüye sahip kuruluşların da bakanlıklarla ilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Ecevit, BDDK’nın da ‘bağlı değil’ ‘ilgili kuruluş’lardan birisi olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
       “BDDK 4389 sayılı kanunla kurulmuştur. Bu kanunun ikinci maddesinde ilgili Bakan, başbakan olarak veya başbakanın görevlendireceği Devlet Bakanı olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle BDDK’nın Başbakan veya bir Devlet Bakanı ile ilgilendirilmesi gerekmektedir. BDDK’da, “’bağlı kuruluş’ olarak değil, ‘ilgili’ kuruluş olarak Devlet Bakanı Kemal Derviş ile ilgilendirilmiştir. Ayrıca benzeri kuruluşlar içinde uygulama bu yöndedir. Örneğin, bağımsız bir kurum olarak Rekabet Kurumu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu durumundadır. BDDK’nın hiç bir kararına veya etkinliğine karışılmamıştır ve karışılması kuruluş kanununa göre olanaksızdır.”
       
KEMAL DERVİŞ: ÇOK ÜZÜLDÜM
       Diğer yandan, Devlet Bakanı Kemal Derviş de, Başbakan Bülent Ecevit’le yediği öğle yemeği sonrasında yaptığı açıklamada, Zekeriya Temizel’in istifasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
       Derviş, burada gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Üzüldüm. Gerçekten üzüldüm. Sayın Temizel’e büyük saygım var. Şahsen tanımıyorum ama dürüst, ülkesini seven, çok ciddi bir insan olarak tanınıyor. Keşke birlikte çalışabilseydik” dedi. Temizel’e birlikte çalışmaları için teklif götürmeyi düşünüp, düşünmediğinin sorulması üzerine de Derviş, şu anda birşey söyleyemeyeceğini kaydetti. Bu işin bir takım işi olduğunu ifade eden Derviş, “Bunu diğer arkadaşlarla görüşeceğim” diye konuştu. Zekeriya Temizel’le bir telefon görüşmesi yaptığını da belirten Derviş, “saygımı, sevgimi belirttim, sağolsun o da sevgisini belirtti” dedi.
       Kemal Derviş, bir gazetecinin Temizel’in niye istifa ettiğine ilişkin sorusu üzerine de şunları kaydetti: “Söylemedi. Kısa bir görüşmeydi. Sanıyorum havaalanında tam uçağa binmek üzereydi. Uzun görüşmedik. Çok iyi bir konuşmamız oldu. Bunun ötesinde başka birşey söylemeyeyim. Lütfen beni biraz anlayın.”
       Başbakan Bülent Ecevit’in, Temizel’in istifasına ilişkin önceden bir bilgiye sahip olup olmadığının sorulması üzerine de “Sanmıyorum, emin değilim, bilemeyeceğim. Temizel’e çok büyük sevgim, saygım var. Bakalım inşallah ilerde başka bir şekilde çalışırız” dedi.
       
İZGİ: İSTİFA, TALİHSİZLİKTİR
       TBMM Başkanı Ömer İzgi, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na atanan Kemal Derviş’in, ekonomi konusunda tecrübeli ve güvenilir bir kişi olduğunu söyledi. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest Güreş Turnuvası finallerini izlemek üzere Atatürk Spor Salonu’na gelen İzgi, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Kemal Derviş, içimizden biridir. Güvenilir bir şahsiyettir. Tecrübelerinden yararlanacağız” dedi. TBMM Başkanı, bugün olumsuz gibi görünen durumda yapılan bir bakan değişikliğinin “kabinede revizyon” olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını vurguladı.
       TBMM Başkanı İzgi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel’in istifasıyla ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:
       “Sayın Temizel’in, yerine görev yapacak kişi belirlenmeden, istifayı düşünmemesi gerekirdi. Bu istifa, talihsizliktir. Ancak Türk ekonomisi kendini kurtarır. Zekeriya Temizel’in görevini yürütecek, Türkiye’de başka kişiler de vardır.”
       
ERKUT YÜCAOĞLU: ÜZGÜNÜM
       Eski TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, BDDK Başkanı Zekeriya temizel’in istifa etmesine çok üzüldüğünü söyledi.
       Yücaoğlu, Temizel’in çok kısa süre görevde kaldığını ve bu kısa sürede bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması için önemli çalışmalar yaptığını kaydetti. Erkut Yücaoğlu Temizel’in istifanın sektörün rehabilitasyonu için yapılan çalışmalarında bir gecikmeye neden olmamasını umduğunu da dile getirdi.
       
ZEKERİYA TEMİZEL’İN ÖZGEÇMİŞİ
       1948 yılında doğan Zekeriya Temizel Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra Strasbourg Üniversitesi’nde lisansüstü eğitim yaptı. Temizel, 1971-1972 yıllarında, Maliye Bakanlığı’nda Gelirler Kontrolörü olarak çalıştı. Daha sonra maliye müfettişi ve Maliye Başmüfettişi oldu.
       1977-1979 yıllarında AİTİA Maliye Enstitüsü Lisans Üstü Eğitim programında vergi muhasebesi ve Türk vergi sistemi konusunda dersler veren Temizel, 1980-1982 yıllarında Strasbourg Louis Pasteur üniversitesinde lisansüstü eğitimi yaptı. Temizel, ‘Vergi Sistemleri ve Avrupa Ekonomik Topluluğu Ülkelerinin Ekonomik Bütünleşmesi” konulu tez ile DEA aldı. Zekeriya Temizel, 1983 yılında araştırma için bulunduğu Fransa’da Avrupa Para Sistemi ve Avrupa Topluluğu Ortak Tarım Politikası konularında incelemeler yaptı.
       Temizel, 1984 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanlığı’na getirildi. 1986 yılında OECD Mali İşler Bölümü’nde “Çokuluslu şirketlerin vergilendirilmesi ve transfer fiyatları” konusunda 6 ay süre ile staj yaptı ve “Bilgisayar stratejilerinin belirlenmesi ve yönetimde bilgisayar kullanılması” konusunda akademik eğitimlere katıldı. 1988 yılında Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Temizel, 1989 yılında İstanbul Defterdarlığı’na, 1992 yılında ise Gelirler Genel Müdürlüğü’ne atandı. Temizel, 1993 yılında ise Maliye Bakanlığı Müşaviri oldu.
       1995 seçimlerde DSP’den İstanbul Milletvekili olarak TBMM’ne girdi. 55. ve 56. Cumhuriyet Hükümetleri’nde Maliye Bakanı olarak görev yaptı.
       Bakanlık görevinden 18 Nisan 1999 seçimlerinde DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için istifa eden Temizel, evli ve 2 çocuk babası.
       Fransızca ve Almanca bilen Temizel’in ombudsmanlık konusunda araştırmaları ve bu konuda yayımlanmış bir kitabı bulunuyor. Temizel’in ayrıca Fransa’da “Avrupa Para Sistemi” ve “Avrupa Topluluğu Ortak Tarım Politikası” konularında incelemeleri var.
       Zekeriya Temizel, BDDK Başkanlığı görevine 31 Mart 2000 tarihinde atanmıştı.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları